oprava vrchlíku Grundig 850a

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Mishak
Kontaktovat uživatele:

oprava vrchlíku Grundig 850a

Příspěvek od Mishak »

Zdravím,

Hraju na Grundig 850a, v tuto chvíli primární, za čtvrt roku sekundární bedny. Rád bych v rámci jejich nového působiště v pracovně je dal ale trochu do kupy. Obě mají pomačkanou výšku. Nafotil jsem tu jednoznačně horší z nich. Navíc jsou měniče (výšky a středy) podivně lepkavé a chytá se na ně prach a chlupy.

foto zde:
https://www.dropbox.com/s/v4b5vrsodmq1t ... .48.21.jpg

Moje dotazy jsou tedy dva: jak vrchlík narovnat. Jsou hodně jemňoučké, takže se lepenky trochu bojím. A jak je očistit, to bude druhej oříšek.

A případně ještě jeden dotaz k těmto bednám. Rád bych jim pořídil nějaký vintážní silič. Zvažuju logicky nějaký grundig třeba v7200. Někdo nějakou vyzkoušenou kombinaci.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: oprava vrchlíku Grundig 850a

Příspěvek od dadaft »

doporučuji prohlédnout a pročíst stránky GregAudio Tunning

http://www.gregaudio.republika.pl/sysgat.htm

popřípadě se s Grzegorzem spojit - na Grundigy a jejich případný tunning je machr.
obecně lze doporučit Grundig CD7500 + Grundig V7000 + 1,5mm2 repro-kabeláž.

pro hodnocení výsledného zvuku se hodí asi jeden příběh, který jsem kdysi četl na nějakém hifi-fóru (ale nešlo přímo o Grundigy) - borec měl doma tuším KEFy a Parasound nebo co, zdálo se mu, že mu to hraje super, ale pak přišel k někomu s podobně vzhledově (a většina místních celebrit by řekla i technicky) odpudivou sestavou, a pak borec napsal - k tomu mám tisíc kilometrů daleko, hrálo to potichu a bylo tam úplně VŠECHNO!
;)

Mishak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mishak »

Děkuju za tip, na teho borca. Na webu jsem nenašel nic, ale napíšu mu.
CD z toho nepojede. CD už skoro nevedu. Buďto FM, nebo Flac a když chci opravdu poslouchat, tak vynil. A v tý ložnici k tomu asi bude jenom připojenej tuner a notebook. Trochu jsem čekal, že od tebe dostanu doporučení na v7000 - celej topic o něm tady jsem zhltl:) A ještě na tohle téma. Nemáš nějaké zkušenosti s ostatními zesilovači grundig? Třeba s tou V7200 nebo 8300 atd?

rotr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotr »

Kdysi se mi promačkaný vrchlik podařilo vyrovnat vysavačem

Mishak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mishak »

vysavačem to nepřipadá v úvahu. Ty měniče jsou moc jemné. Teď se mi povedlo jednu prohlubeň tak na půl vyrovnat brčkem:)
Budou to zkouše dál, ale musím nějak vymyslet těsnění mezi brčko a samotný měnič...

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Zkus si koupit gumovou hadičku na ventilky, ta by měla těsnit mnohem líp.Pokud jí nekoupíš ve sportu, koupíš jí v rybářskejch potřebách.Lepší by byla měkká gumová hadička většího průměru, ale tu jsem sehnal jen z infuzního setu (přímo z Vinohradský nemocnice).
Možná by šlo něco koupit ve velkym železářství.

Ta hadička se samozřejmě nedá použít sama o sobě, podtlakem by se scvrkla.Musí se jí kousek navlíknout na to brčko.
kabelguru.cz

vilda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilda »

normálně tu výšku rozeber a z druhé strany vyrovnej prstem třeba na tom nic není. současně jak to budeš mít zezado podepřený, tak to klidně můžeš nějakým navlhčeným hadříkem očištit. *thumbs up*

vilda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilda »

neni to pravda, to se normáně montuje v číně, tam už je to vystředěno v tom plastu co je okolo, on nebude nic středit, jenom rozdělí kmitačku a magnet, vyrovná a sešroubuje zpátky. Navíc tam jě většinou vůle v tom polovym nástavci kolem 3-4 mm na obě strany a to při naprosto minimálním pohybu výškáče uplně v pohodě stačí.

vilda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilda »

ještě teda samozřejmně že to bude vidět, ale pokud je to vyloženě máčklá tak to aspoň vyrovná, a no pokud to aspoň vyrovná, tak pochybuju, že by to bylo slyšet oproti originálu.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

dawsoo píše: 1. Grundig je hodně stará a min 15 let mrtvá vintage značka ,takže čína asi nejspíše ne,v evropě si toto hlídali...
A právě proto žádný autorizovaný servis existovat nebude resp. nebude mít se starým Grundigem nic společného.

vilda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilda »

tak to může v nějhorším poslat někomu kdo mu to za stovku vystředí no, takových opravářů repro je spousta, nevím proč z toho dělat vědu, Jinak sem měl takhle rozdělaných minimálně tak 10 výšek, i 20-30 let starých a nikdy nebylo třeba nic středit, to je vždy uchyceno v nějakém vnějším kloboučku který je na šrouby, které nemají žádnou vůli.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Jeden pán slíbil opravu "kmitačky" středobasu Dynaudio 1.4, že má 30-leté zkušenosti.
No nedopadlo to, protože nevěděl, že originál je hliníkovým hranatým drátem vinutý.
Opravený měl jiné vlastnosti než originál.
:roll:

Tentýž pán "suterénně" slíbil opravu ztvrdlého pryžového závěsu basáku Dynaudio.
Výsledek špatný, hrálo to, ale tuhost byla horší než u původního závěsu.
Nešťastný majitel objednal original závěs z ebay a pán mu to už zdarma předělal...

Kutilů za stovku... je mnoho.
Obnovu opravdu do původní kvality...?

vilda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilda »

a ty si mu ten plochý hliníkový drát dodal?
řekl jsi mu že je to vinuté hliníkovým plochým drátem, než si mu to dal k opravě?
a vůbec takovýhle lidi mám rád, sami si neumí ani vymontovat žárovku a o ostatních budou prohlašovat jak jsou neschopní.

a mimochodem, jak mohl vědět, že to hrálo jinak, když měl předtím ten závěs ztvrdlý? Tuhost repráku určuje středička a závěs naprosto minimálně, vsadím se, že kdybych mu zavázal oči a vedle postavil jeden s origo závěsem a jeden z nějakým noname, tak pozná prd. Ale originál je originál, a když to nestojí milion, tak je to šmejd, typický hifistický postoj.
si mu ten závěs od dynaudio měl objednat sám a vyměnit mu to, když si takový expert a neobtěžovat toho idiota, co mu to pak udělal zadarmo.

tak uveď jméno, to že je spousta idiotů, co to neumí to víme všichni. nicméně si stojím za tím, že to vyrovná mohem lépe, když ten měnič rozebere, než když to bude ocucávat brčkem. Ale mně to je fuk, vy jste sežrali viditelně šalamounovo hovno.
ale hlavně nevidím jedinný důved proč by to měl středit, vždyk to vystředěné je a on s tim závěsem nijak hýbat do stran nebude, jenom vymáčkne ven tu kalotu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ale kdepák, dyť já tomu nerozumím.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mishak píše:A ještě na tohle téma. Nemáš nějaké zkušenosti s ostatními zesilovači grundig? Třeba s tou V7200 nebo 8300 atd?
V7200 nebo 8300 a tak rozhodně nebrat.
ani 100 wattový V5000 nebrat, i když není úplně špatný.

integráče V7000 nebo V1700 - jsou to ovšem slaboučké zesilovače a chce to vhodné bedny (to ty 850a Prof jsou), moderní škopky to nemá šanci rozhýbat.
a předzesy XV7500 nebo SXV6000.

na druhou stranu, tyhle zesáky už dneska nebývají v nejlepším stavu, je to docela risk.

Odpovědět