Pasivní repro do nové kavárny

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
ajov
Kontaktovat uživatele:

Pasivní repro do nové kavárny

Příspěvek od ajov »

Zdravím,
zařizuju nový podnik, který by měl mít jednu ze svých předností v kvalitním zvuku.
Jedná se o jednu velkou místnost ve tvaru zhruba obdelníku o rozloze 70-80 m2. U jedné z užších stěn bude i menší podium (které bude téměř stále fungovat jako dětský koutek/další prostor k sezení, nicméně v minimech případů, kdy bude sloužit opravdu jako podium, bych rád, aby to bylo co nejkvalitnější podium :) )

Předem říkám, že už je zbytečné mě přemlouvat do aktivních repráků - od začátku máme naprojektovaný sympatický "audio koutek", kde má svoje místo zesilovač, kde bude k normálnímu "kulisovému" poslechu ležet ntb/cokoliv jiného a časem tam přibude gramofon (takže bych rád využil výhody více zdrojů signálu). Navíc už máme roztahané kvalitní audio kabely 2x4mm do všech rohů.

Z drtivé většiny bude hudba hrát jen jako kulisa, nicméně je v plánu pořádat i příležitostné menší koncerty - což je ten největší důvod a prosba, které vůči vám mám - vymyslet něco vhodného k obému.
Koncerty si představuju co nejakustičtější, takže přes repráky by šel spíš jen zpěv/y..
Další akce jako autorské čtení/přednášky/divadlo asi nehrají roli...
Co dyžtak stojí za zmínku, tak i nachystané plátno na promítání, ale to beru jako uplně druhořadé, takže má určitě přednost repro vhodné k poslechu, než k filmu..

Co se týče zmíněného zesilovače, tak ten budu vybírat až podle reprobeden, takže momentálně mi jde čistě o výběr právě jich.. K zesáku pak počítám i s nějakým malým pultíkem, aby šlo páchat víc rozmanitějších věcí.

Do tohoto momentu vedou tyto repráky: http://www.eurostar-ostrava.cz/cs/produ ... ?katID=196
Kvůli nemožnosti umístění subwooferu někde v prostoru podniku nevybírám žádné samostatné satelity.
Tady se mi navíc líbí ta uvolněná skořepina v zádech repráků a co jsem je slyšel, tak si mě získaly.
Na "zadní" stranu místnosti jsem chvilku přemýšlel o levnější variantě http://www.eurostar-ostrava.cz/cs/produ ... katID=388# - protože ty budou hrát fakt jen jako kulisa a při koncertu budou stažené, ale od toho už jsem upustil a do všech rohů bych prdl stejně kvalitní.

Po konzultaci s několika lidma je mi ale více než jasné, že wattáž asi nebude stačit.. i kdyby šlo jen o zpěv, tak by repráky jely nejspíš dost nadoraz, takže cítím určitou potřebu mít tam větší rezervu. Souhlasíte?

Poslední věc, kterou bych měl asi zmínit, tak je umístění, se kterým už taky nejde hýbat - jde o klasické navalení do uplných rohů místnosti. Což májí další výhodu zmíněné AM1, které jdou rovnou lupnout na zeď/strop.. Proto bych i jinačí vámi navržené varianty uvítal s možností závěsu. Při nejhorším by se to holt dalo vyřešit vysoko posazenou poličkou.. To mě padly do oka/ucha např: Magnat Quantum 1003, ale ty už jsou asi nad naši finanční kapacitu. Ale uviděl bych, co by se dalo dělat, kdyby jste mě k něčemu začali přesvědčovat.

Budu se těšit na Vaše reakce.

VV

ajov
Kontaktovat uživatele:

Re: Pasivní repro do nové kavárny

Příspěvek od ajov »

P.S.: z první reakce na jiném foru jsem se dozvěděl, že jsem údajně vedle jak ta jedle. A že i na "blbé" autorské čtení je basák 130mm naprosto nemyslitelný.
Budu opravdu vděčný za vaše jakékoliv reakce.

boxer

Příspěvek od boxer »

Ozvučit 80m2, byť jen slovem, vokálem natož hudbou i když jen kulisní, malými pasivními bednami a bez výkonného zesilovače je utopie.

JJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JJ »

Bedýnky v odkazech jsou dostatečné pouze pro tu zvukovou kulisu. Není ani až tak o watáži jako spíše o citlivosti beden. Pro přizvučení zpěvu při akustickém koncertu, nebo pro to autorské čtení by bylo vhodné použít něco pro ten účel vyráběné. Levnější varianta http://www.prodance.cz/art-310-mkiii.html, pokud by mělo jít o kvalitu pak je potřeba trochu "přitlačit" http://www.prodance.cz/jf10.html nebo http://imusicdata.cz/nexo-ps10-r2-left-single-cabinet. Jsou to jen příklady - možností je celá řada - je to spíše pro ilustraci jak vypadá vhodná reprobedna pro tebou požadované účely.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

V cene tech Magnatu mozno pouzit napriklad:

http://www.thomann.de/de/hk_audio_premium_pro_08.htm

a nebo mirne drazsi:

http://www.thomann.de/de/hk_audio_premium_pro_12.htm

obe se, pro ozvuceni „verejneho“ prostoru, hodi podstatne lepe.

(Na strankach tohoto prodejce se ale daji dohledat i dalsi mozne alternativy http://www.thomann.de/de/passive_monitore.html .)

;)

ajov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ajov »

Děkuju za odezvu všem. Děkuju i za ty odkazy, ale potřeboval bych k tomu asi nějakou omáčku kolem, omlouvám se..
Pokud se chcete podívat na modely (skutečnost ještě čeká na zpracování a proto s tím určitě jde něco dělat), podívejte se na facebooku na "Pražírna Kyjov". Rozměry místnosti podniku jsou zhruva 13m na 5-6m (v modelu je to vzdálenost od baru k oknu, kde si ale můžete všimnout, že je narušení ideálního obdelníku/dost výrazný odskok -> polovina s podiem je užší). Hotová výška bude 2,75.
Co se týče kabelů - určitě jde pohnout i s nima - jsou vyvedené do rohů, ale můžou se pohnout teoreticky kamkoliv. Jen si neodpustím jeden hodně laický dotaz - k jak velkému narušení kvalitního přenosu dochází napojováním? Měl jsem totiž velkou radost z toho, že jsem si natáhl souvislé kabely..
A poslední věc - jak si to tu tak čtu (a na jiných forech), tak určitě měním svou zakázku - vyprdněmě se na koncerty/autorské čtení/cokoliv živého. To budu řešit až jako druhé v pořadí a nechám si to na jindy. Pro teď bych tam chtěl mít co nejpříjemnější a pokud možno co nejkvalitnější reprodukovanou hudbu.. Zesák nemám žádný - ten, pokud se nepletu, je dobré vybírat až podle repráků/respektive je vybrat sladěné. Takže ne, ten nemám.

A samozřejmě opakovaně slyším o tom, že je to nejhorší umístění, ale ještě nikdo nedodal, jaké by teda použil v takovém podniku. Mám dár repráky na úroveň uší při sezení, nebo jak? I když tady jste proti tomu asi ani nikdo nezaprotestoval. Přijde mi fascinující, jak se na umístění v rohu nadává a že je to to nejhorší a přitom si snad nevybavím podnik, kde by to tak neměli..

sekal

Příspěvek od sekal »

Bylo by asi vhodné upřesnit, jaký máš pro realizaci ozvučení kavárny rozpočet..

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Vzhledem k výše uvedenému bych vřele doporučoval obrátit se - pokud tedy má být tedy ozvučení opravdu kvalitní a skutečně na něm záleží "jako na jedné z předností podniku" - na zavedenou odbornou firmu a nechat si vypracovat návrh ozvučení vč. případné dodávky.
Takto mám pocit, hraničící s jistotou :-), že to spěje k dalšímu, zcela mizerně ozvučenému podniku (neslyším, nerozumím, neslyším ani nerozumím, ke kávě prosím špunty do uší atd.) , kterých jsou po naší vlasti stovky...

ajov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ajov »

Dejme tomu tak 30-50 tisíc. Podle pádných argumentů/přesvědčovacích technik by se dalo možná ještě trochu ždímnout.. Taky by to určitě šlo vymyslet na části - první nasypat peníze do obstojných beden a po chvíli fungování pak upgradovat lepší zesák, nebo tak něco..

Dyžtak teda nějaké rady/typy na takovou firmu? Jižní Morava výhodou..

sekal

Příspěvek od sekal »

V návaznosti na doporučení Skypiho bych též navrhoval konzultaci s odborníkem. Já bych doporučil Ing. Buntu, který je majitelem fy. BVaudio, kterou jsem zmiňoval již v příspěvku výše. Pan Bunta je špičkový odborník a velmi seriózní člověk, což je dnes poměrně vzácný úkaz. Zde na fóru vystupuje pod nickem BVa..

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Místnost je na svůj půdorys nízká. Těžko říct, jak v takové placaté nudli bude hrát cokoliv. Mně by se líbily třeba staré Tesly z kin, jako AKR-153. Občas se objeví na Aukru nebo Ebayi, i za směšnou cenu 10 tis. za pár. Nic lepšího za tu cenu neseženete. Ale byly by nepřehlédnutelné...

ajov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ajov »

ok, dám na vás. Panu Buntovi jsem už napsal.

Doporučil byste ještě někdo někoho? Třeba Skipi?

Jinak jak je to teda s tím nastavováním kabelů? Je přece nejlepší, když je to v jednom souvislém kusu, ne? Jak moc škodí jedno nastavení?

petrL: tesly vypadají fakt dobře... Navrhuješ je jako hlavní ozvušení kolem podia, nebo jich koupit víc a použít je jako průběžné repra pro rovnoměrně rozložený zvuk?

Odpovědět