Recenze ILLU3

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
necone
Kontaktovat uživatele:

Recenze ILLU3

Příspěvek od necone »

Recenze ILLU3
Jedná se o střednědobý test, cca 3 dny. Poslech ve dne i v nočních hodinách.

Konfigurace:
Obvyklá obývává místnost 30m2
Standardně zatlumená (křesla, masivní gauč, koberce před gaučem i před soustavami)
Cca 1,2 m ode zdi, 1 m ode zdi/překážky

HW:
NB Lenovo X220 --> USB --> Gustard U12 --> IIS --> Gustard X20 --> XLR s útlumem 12db --> Parasound A23 --> DIY kabeláž postříbřená měď se stínící izolací --> Reprosoustavy
SW:
Hrálo se na Foobar2000, resampler SRC na 352800, výstup dsd_foo_asio nativní DSD128 do zmíněného D-transportu a DAC.

Porovnávalo se přepojením mezi soustavami, vždy na jedné skladbě. Jako zajímavost jsem popsal porovnání se sluchátky NAD VISO50 krmené sluchátkovým zesilovačem HYPA1.

Popis VMA SL1:
Výrobce VMAudio, Martin Vitvar, měniče SB a výška VIFA, citlivost 87,5dB/2,83V/1m, lze koupit i jako DIY stavebnice a celé domácí kino, www stránky zde, cena 41 900,- Kč ve standardní dýze.

Popis ILLU3:
Výrobce PK Audio, Petr Kocourek, měniče ScanSpeak Illuminator, citlivost 86dB/2,83V/1m, zajímavost - středové a středobasové měniče mají 4 vrstvé cívky (motor), výhybka z vysoce kvalitních komponentů, www stránky zde, cena 76.000,- Kč za standardní dýhu

Vybrané skladby a jejich vnímání:
Led Zeppelin - Whole Lotta Love:
ILLU: výraznější předozadní prostor, první kytara vystoupí ihned dopředu. Bass kytara je výraznější, činely se zdají "lehčí" více vystupují. Cinkání výrazně vzdušnější.
VMA: povzdechnutí na začátku je výraznější, expresivnější, el. kytara více řeže. Bas je subtilnější, ale je tam. Takový suší. Vokál je více slyšet.

Black Sabbath - Paranoid:
Hodně basová nahrávka.
VMA: Opětovně ostřejší, hlubší bas
ILLU: temnější, ale kytara má lepší objem, zpěvák cestuje po pódiu, efektová kytara příjemnější

Cream - Live Cream Vols. I & II (MFSL UDCD 2-635) - White Room:
ILLU: super prostor, celkově výborně uvolněné. Pískání davu je níže položené a je jasnější. Zpěvák více umístěný do prostoru.
VMA: Také dobré, prostor menší, na začátku dopředné krásné písknutí na prsty (pravá strana).

George Michael - Faith:
Na začátku varhany, které jdou středně nízko.
ILLU: krásně konturované struny, Vpravo krásné a dopředné činely, pak nalevo. Hlas velmi přirozený.
VMA: Bas zde je menší, opětovně expresivnější, činely výrazně méně konturované, spíše subtilní, posazené výše, méně přirozené

Horkýže Slíže - Silný refrén
Horší DR, ale čitelné
VMA: Dobrá baskytara, zpěvák velmi dominující
ILLU: lze pustit hlasitěji, basovější, výrazně lepší podání, obrovský prostor. Na Illu je tohle pecka!

Chris Jones - No Sanctuary Here:
ILU: výborný bas, prostor, takové normální, Určitě ne takový pecka jako Hosrkyze Slize
VMA: basový vokál EhmmmA… jde níže, možná plnější sušší

King, B.B. - Country Girl
VMA: pěkně dopředný saxík (v levo), pěkný prostor
ILLU: Uff, luxusní prostor hned po prvních tonech, kytara krásně doznívá, Saxofon je méně expresivní a má větší objem

Metallica - St. Anger
Brutální nářez
ILLU: Jakoby tišší, nutí více zesílit, je slyšet nějaký plech
VMA: takové subtilnější, plech a rezonance v bubnu, či co to je, je slyšet více než na ILLU, zpěváci zase expresnější, výše posazení ale méně separovaní.

Michael Jackson - Who Is It
Na začátku piánko
VMA: pěkně dvojitý vibrato bas, pěkné uhlazené výšky, štěrchátka utopené, sbor OK
ILLU: hlasitější piánko na začátku, více vzadu, výrazné poklepávání s obejmeme, štěrchátka, lepší bas

Novosvetska - neznám interpreta
Pouze ženský vokál + sborový zpěv
ILLU: tohle je také doména ILLU, krásná artikulace.
VMA: prostě výrazně horší, sbor výše posazený těžko se rozeznávají slova

Westminster Choir - Festival Te Deum, Benjamin Britten
ILLU: Jde překvapivě hodně nízko, krásný nadhled a výborný prostor
VMA: tohle ještě doplním ...

Hlavní rozdíly popsané jakož to spokojený majitel VMA1SL:
VMA jsou jakoby výše, nejsou tak detailní, horší vykreslení prostoru a co je nejslabší je tichý poslech. Naopak ILLU3 je výborný na rock a starým nahrávkám dá vyniknout. Největší rozdíl byl paradoxně ve skladbě "Silný refrén" od Horkžýže Slíže s nízkým DR. Nadhled je zde hodně znát. Tím, že je projev klidnější a jakoby níže na temnější straně, můžete hrát hodně nahlas a reprodukce Vám přijde tak jak se říká, na "klid". Luxusní je pak tichý poslech. Spolu s prvními waty zesilovače v Ačku je projev krásně uhlazený a artikulovaný. Navíc, pořád si drží krásné zobrazená prostoru a bas je cítit i při takto malé hlasitosti.
Pokud máte rozlišující aparaturu zdroje hudby, tedy buď digitál nebo analog, na hranici 50TCZK a výše, tak ILLU vám poskytne luxusní požitek na úrovni miliónové soustavy. Ano, neumí asi ozvučit 40m2, neumí nejnižší bas na hranici 20Hz, ale určitě zvládne ozvučit běžné prostory s grácií. Pokud budete hledat konkurenci ve spotřebním sektoru, musíte hodně vysoko, ale hodně vysoko. Možná malé Vividy, nejvyšší řady SF, Revel, atd.
Soustava dává předozadní prostor, jaký jsem nikdy a nikde neslyšel. Sweetpoint není tak úzký, ano je zde úbytek nejvyšších výšek, ale poslouchat se mimo osu dá, a to moc pěkně.
Po poslechu se mi zdá, jako by zbytek ladění mé sestav byl marginální až zbytečný. Přesto bych byl zvědavý na lepší DAC, streamer, atd.
A teď slibované porovnání se sluchátky. NAD VISO50 jsou na temné straně. Dále mají zvýrazněnou basovou část cca 20-200 Hz. HYPA1 dle mých zkušenosti trochu zaostává v prezenci právě nejhlubších oktáv, tudíž je cca vše vyrovnané. Charakter sluchátek je velmi podobný reprosoustavám. Samozřejmě ne prostorovostí, ale rozlišením a charakterem. Také nevnímáte velmi hlasitý poslech. Tudíž sluchátka v kategorii cca 7TCZK + HYPA1 za 11TCZK jsou adekvátním systém ke reprosoustavě ILLU.
Pokud mám shrnout rozdíly či porovnání vůči ceně, tak VMA jsou výborné reprosoustavy. Každým upgradem audio sestavy se poslech posouval výše, a to je na soustavy za 40TCZK velká pocta. Cenový rozdíl není malý, jedná se skoro o dvojnásobek. Lze konstatovat, že ILLU3 hrají minimálně 2x lépe. Prostě je to jasně slyšet od prvních tónů, a proto si cenu v klidu obhájí, nebo naopak, může to být vnímané jako cenová pecka. Co je propastné je tichý poslech, zde je rozdíl několika třít, resp. takto mi to připadá.

Krátké shrnutí:
VMA1SL - jsou trochu ukřičené, více presentní, více se hlásí o slovo, vykouzlí dobrý prostor, jsou vhodné pro jazz, pop, domácí kino
ILLU3 - hrají s nadhledem, ideální pro tichý poslech, přesto vás nutí hrát nahlas a to velmi, je to all-rounder, perfektní na rock, metal, staré nahrávky i klasiku, byť samozřejmě vše je omezené objemem a velikostí basového měniče.

Závěr a mé výstupy:
Citlivost nekoreluje s dobrým tichým poslechem. VMA jsou citlivější. Měniče jsou nejspíše důležité, přestože nevím, co dělá ten úžasný prostor a lehkost. Váha není relevantní. V drtivé většině se hraje na pár watů a není potřeba vyžadovat akustický výkon pro rozhýbání vnitřností. Jinak řečeno, někdy je méně více. Resp. při oželení výkonnosti a velikosti mohu chtít kvalitnější komponenty.

Je právě 23:53, poslouchám na pianko poslední tóny. Bude se mě těžko loučit s nádhernou lehkostí přednesu, černým pozdím nebo jak to nazvat, a samozřejmě perfektním zpracováním a vizáží krásných soustav Illu3. A ano, těším se třeba na ILLU4, nebo na sestavy s beryliem ;)

Obrázek

petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: Recenze ILLU3

Příspěvek od petrL »

Jako by měly stejného výrobce nebo aspoň truhláře...

necone
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od necone »

Výrobce beden jsou jiní. Jde o to, že se toho moc vymyslet nedá. Musí to být lehce vyrobitelné, slušně tuhé a minimalizovat difrakce. Prostě MDF, zkosené hrany v oblasti středáku a výšky, dýha.

Peťan79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peťan79 »

Radku, pěkná recenze, začínám litovat, že jsem se nestavil ...

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Díky za recenzi.
To porovnání podobně konstruovanejch reprobeden na mě působí dost objektivně, reprosoustavy ILLU3 se mi moc líběj.O jejich zvukovejch kvalitách naprosto nepochybuju, sám jsem majitelem jednoho Kocourova projektu.Dokonce mi to teď začalo pěkně vrtat v hlavě.
kabelguru.cz

necone
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od necone »

Peťan79 píše:
16 črc 2020 21:54
Radku, pěkná recenze, začínám litovat, že jsem se nestavil ...
Strach a hifineuróza *2thumbsup* Ale, aspoň takto se dá něco představit. Prostě, ať se to líbí nebo ne, tak v rámci racionálního pohledu platí, že cena odpovídá kvalitě. Pro méně chápavé, neberu spotřebku, ale porovnávám stejnou "cestu" a kvalitu materiálů a produktů... výsledek je vždy znát.

Odpovědět