Rega Jura, sloupové dvoupásma

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Rega Jura, sloupové dvoupásma

Příspěvek od efičák »

Rega Jura, mám k testům od přítele Zbyňka.
Znám je dlouho, asi 7 let, ale byly pro mě drahé. A potom mě posedl nevděčný parametr: Výkon - cena.
V tom zvítězily třípásma českého výrobce. Výsledek byl katastrofální. Zvuk zvítězil nad hudbou.
Teď vím, že anglické bedny za 21t. uspokojí středně náročného posluchače, za jakého se považuju více, než druhý nejvyšší model, za 65t.
Po zapojení Rega nebyl první dojem nejlepší. Mou prázdnou poslechová místnost Rega nepřijala.
Zbyněk je už dlouho nehrál a veliký otvor basreflexu, ústícího vzadu u stěny, odmítal celkem malou vzdálenost od ní.
Sestava se přestěhovala vpřed, na 70 cm vzduchu od panelů. To radostně přivítal můj roční junior a objevil svět zadních panelů mého audia.
Zdá se mi, že po týdnu se sestava rozhýbala. Trvale zapnutý Densen B-100 přemluvil "uražené" anglické soustavy. Původní slyšitelnou dvoupásmovost nahradil celistvý zvuk. Na vině je oblíbený kritický poslech, jemuž jsem Regy podrobil.
Srovnání s (dánsko-německými) dvaapůl pásmy Phonar P-4, za 45t. dopadla naštěstí dobře. Synergie Densen - Phonar, je pro mě nepřekonaná. Ti dva se našli.
Rega mě upoutali nejvíce jiskrnou, oslňující kvalitou projevu výškových měničů Morel. Cinkátka, rytmické nástroje, prohrábnutá kytara, to je měrou vrchovatou předáno. Vynikající a překonávající Phonar, je podání prostoru nahrávky. Gramofon i přehrávač CD, produkují hluboký třírozměrný prostor s čistotou, předčící mé bedny.
Po chvilce si ucho zvykne a přestane se věnovat poslechu zvuku. A teď slyším jen hudbu. Příjemný hudební témbr, plný dozvuků, barev a zajímavé vtahující "nálady", překonává posedlost zvukem. Po sejmutí rámečků ochranující měniče před zuřivým batoletem. Pohled na hezkou dýhu a zajímavé měniče je hezký.
Provedu ještě test s jiným zesilovačem, podobný pevností basů integráči Rega. Spoléhám na zpevnění dolní části spektra a tím jejímu zpřesnění. Asi by snesly i analytičtější zesilovač. Jsou to hezké bedny.

boxer

Re: Rega Jura, sloupové dvoupásma

Příspěvek od boxer »

Rega Jura (MK II)
Obrázek

boxer

Příspěvek od boxer »

Phonar P4
Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ano, to je Rega Jura. Díky.

Phonar je starší typ, bez D-apolita.
Klasické dvaapůl pásmo. Zdvojené basy v tunelu - izobaric.
Klidnější, méně rozlišené výšky doplňuje znělý otevřený střed. Ve spojení s zrnivým tranzistorovým integráčem to bylo utrpení. Možná proto tu moc velké prodeje nebyly.
Přesto je považuji za velmi zdařilé a pro mě nejvhodnější. Mám rád jejich projev.
P4 má nejednodušší výhybku, jaká je možná.
To jí dává skoro "hornovou" dynamiku. Oproti nim je zvuk příkladně hladký a rovný. A to je dobře.

boxer

Příspěvek od boxer »

Hmmm.

TAk při sebelepší vůli se mi ty starší P4 nepodařilo najít.Jedině vyšší P5. :(

Obrázek

paolo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paolo »

Také se mohu připojit k tématu.
Sám mám doma Rega Jura MkII,zvuk je podobný jak tady popisuje Efičák. S basy tedy moc velký problém nemám,ale je pravda že na obyčejné dvoulince mi to tady dunilo jedna radost. Slyšel jsem je i v kombinaci s Atollem,ale tato kombinace byla příliš medová a nemastná. Doporučuji rychlejší zesilovač a zapojení do biwir/ampu. V přímém srovnání s Mission 780 už trochu ztrácí a to hlavně v jemnosti zvuku,méně prokresleným středům a horším vykreslením prostoru. Za ty peníze moc srovnatelných sloupků nenajdete. Dá se říct,že kolem dvacky je to většinou katastrofa.
Rothaudio

boxer

Příspěvek od boxer »

Dá se říct,že kolem dvacky je to většinou katastrofa.

Bacha. :idea: Až na N.C.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

boxer

zdravime ctitele n.c :>

boxer

Příspěvek od boxer »

Ano,zdravíme. *thumbs up*

Já jen,aby se nezapomnělo. :!:

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

boxer

si predstav, ze jsem nabidl pytlovi, hrdemu majiteli n.c., na 14 dni zapujcku mojich xavian trionfa.
ve smyslu a v domeni ¨ze-at zkusi neco trochu lepsiho¨
ani se neozval :)

boxer

Příspěvek od boxer »

Seš dobrej,Trionfy jsou trochu jiná "váhová" kategorie.

Tedy krom designu. :? :roll:

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

boxer

to znamena vetsi pochvalu pro n.c. jak 22 sranek na f-sportu, ne?

boxer

Příspěvek od boxer »

Hele Michale,já jsem NC slyšel,jsou to docela dobrý bedny za ty prachy.Nic víc a nic míň.
Ale nafouklá umělá bublina jim (dle mého čili IMHO) dost uškodila.(Reklama za každou cenu?)
Když jsem naposled na f-sportu četl opět neskutečně naivně napsanou chválu (v krátkém časovém odstupu) od nicků,kteří se právě přihlásili a byl to jejich 1. a poslední (?) vklad,jímá mě trochu zděšení,když si pomyslím,že by.............no raději ne.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

boxer

vsak on bude urcite pytel reagovat. pokud si toho tady vsimne.
nebylo to az tak odmitave :)

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

To Lachim
Musím samozřejmě reagovat. Ano byla mi nabídnutá zápujčka Trionfu a moc si toho vážím, ale bohužel jsem v pátek byl tak vytížen, že jsem nestihl ani zavolat ( omlouvám se Michale ) a k večeru jsem nechtěl obtěžovat při balení. Určitě si je jednou půjčím, ale jak jsem Ti říkal co když budou hrát lépe jak N.C. a uděláme výměnu ( myslím k TV by byly N.C. dostačující). *2thumbsup*

Odpovědět