Reproduktory ARS 335 00/4 TVM
Reproduktory ARS 335 00/4 TVM
Dobrý den, mam dotaz jaky zesilovac mohu použít k reprobednam ARS 335 00/4 kde jmenovita impedance je 4ohm , dlouhodoby max.prikon 140W a kratkodoby max.prikon je 240W . Sehnal jsem zesilovac Kenwood KRF-a4030 280W . výstupní výkon 2x 100 W a impedanci 4 ohmy nekde uvadi ze vykon je pro 8ohm . Zesilovč má impedančni rozsah 4 az 16 ohm pro kanal A nebo B .,,,,, a 8 az 16 pro kanal A a B
Děkuji za rady a tipy.
https://www.fein-hifi.de/Receiver/Kenwo ... ::464.html
Děkuji za rady a tipy.
https://www.fein-hifi.de/Receiver/Kenwo ... ::464.html
Re: Reproduktory ARS 335 00/4 TVM
Popřípadě zda zesilovač není moc slabý.
Pro jeden pár 4 ohmových ARS 335 je zesilovač zcela dostačují jak konektivitou, tak výkonem.
Spletl jsem se ma
Power output: 100 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 20Hz to 20kHz
Total harmonic distortion: 0.5%
Input sensitivity: 2.5mV (MM), 200mV (line)
Signal to noise ratio: 75dB (MM), 92dB (line)
Output: 200mV (line), 2V (Pre out)
Dimensions: 440 x 144 x 389mm
Weight: 8kg
Accessories: remote control
Year: 2000
jinak dekuji za odpoved
Power output: 100 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 20Hz to 20kHz
Total harmonic distortion: 0.5%
Input sensitivity: 2.5mV (MM), 200mV (line)
Signal to noise ratio: 75dB (MM), 92dB (line)
Output: 200mV (line), 2V (Pre out)
Dimensions: 440 x 144 x 389mm
Weight: 8kg
Accessories: remote control
Year: 2000
jinak dekuji za odpoved

Já jsem se na ty parametry koukal do manuálu toho receiveru, ne že bych ti nevěři
, bude to hrát OK.

a jak je to teda spravne
jsem z toho blbej , nekde pisou 100watt pro 8 ohm a nekde jsem videl pro 4 ohm. kdyby to bylo pro 8ohm tech 100 tak zakonite to pro 4 ohm musi byt tak 140watt ne ? nebo se pletu
diky

[ AUDIO section ]
Rated power output during STEREO operation
(DIN) 1 kHz, 0.7 % at 4 ohm 105 W + 105 W
(IEC) 63 kHz ~ 12.5 kHz, 0.5 % at 4 ohm 100 W + 100 W
Total harmonic distortion ....... 0.02 % (1 kHz, 50 W, 4 ohm)
Signal to noise ratio
PHONO (MM) .......................................... 75 dB (IHF'66) 55 dB (DIN 50mW output)
CD ...................................................... 92 dB (IHF'66) 56 dB (DIN 50mW output)
Input sensitivity / impedance
PHONO (MM) ........................................ 2.5 mV / 27 kohm
CD .................................................... 200 mV / 47 kohm
Output level / impedance
TAPE REC ............................................ 200 mV / 2.2 kohm
PRE OUT (SUBWOOFER) ............................ 2 V / 2.2 kohm
Tone control
BASS ................................................... ±9 dB (at 100 Hz)
TREBLE ............................................... ±9 dB (at 10 kHz)
Rated power output during STEREO operation
(DIN) 1 kHz, 0.7 % at 4 ohm 105 W + 105 W
(IEC) 63 kHz ~ 12.5 kHz, 0.5 % at 4 ohm 100 W + 100 W
Total harmonic distortion ....... 0.02 % (1 kHz, 50 W, 4 ohm)
Signal to noise ratio
PHONO (MM) .......................................... 75 dB (IHF'66) 55 dB (DIN 50mW output)
CD ...................................................... 92 dB (IHF'66) 56 dB (DIN 50mW output)
Input sensitivity / impedance
PHONO (MM) ........................................ 2.5 mV / 27 kohm
CD .................................................... 200 mV / 47 kohm
Output level / impedance
TAPE REC ............................................ 200 mV / 2.2 kohm
PRE OUT (SUBWOOFER) ............................ 2 V / 2.2 kohm
Tone control
BASS ................................................... ±9 dB (at 100 Hz)
TREBLE ............................................... ±9 dB (at 10 kHz)
takze nevyuziju naplno potencial reprosoustavy 

Zatížitelnost reprosoustavy neznamená, že do ní budeš reálně pouštět trvale 140W ze zesilovače. Reálné hodnoty pro běžnou poslechovou hladinu zvuku 60-80 dB se pohybují dle citlivosti reprosoustavy v jednotkách, max. v nízkých desítkách wattů. Něco jiného jsou dynamické špičky, které můžou krátkodobě dosahovat i stovek W, proto se uvádí i max. krátkodobý příkon, kdy by ještě nemělo dojít k poškození měničů, především výškového, ale odpálit se dá i basák.
Výkon zesilovače je taky udáván jako trvalý (RMS), dynamický je podstatně vyšší, ale opět krátkodobě, pak se zesilovač dostává do limitace a zvuk je zkreslený, nebo ochrany odpojí koncový stupeň úplně, aby nedošlo k poškození zesilovače nebo reprosoustavy.
Ono je to v podstatě trochu složitější, snad jsem nenapsal v té rychlosti nějakou kravinu, když tak mě snad někdo opraví nebo doplní.
Výkon zesilovače je taky udáván jako trvalý (RMS), dynamický je podstatně vyšší, ale opět krátkodobě, pak se zesilovač dostává do limitace a zvuk je zkreslený, nebo ochrany odpojí koncový stupeň úplně, aby nedošlo k poškození zesilovače nebo reprosoustavy.
Ono je to v podstatě trochu složitější, snad jsem nenapsal v té rychlosti nějakou kravinu, když tak mě snad někdo opraví nebo doplní.
aha dekuji za vysvetleni, takze se neda nejak presne urcit jaky zesilovac pouzit. radsi tedy meni vykon zesilovace nez je dlouhodoby max,prikon repro
To se taky nedá takhle říct. Zesilovač klidně může mít mnohem větší výkonovou rezervu, než je trvalý příkon reprosoustavy, ale to neznamená, že to je špatně. Naopak se minimalizuje riziko, že se dostane zesilovač do limitace a dojde k poškození reprosoustav.
Na druhou stranu jsou např. lampové zesilovače s výkonem několika jednotek W nebo desítek W, které dokáží rozehrát reprosoustavy zcela s přehledem. Jak jsem psal výše, pro dosažení určité hlasitosti záleží hlavně na citlivosti reprosoustav.
Abys měl představu, jaká je závislost hlasitosti na citlivosti reprosoustavy a výkonu zesilovače, představ si následující situaci:
Reprosoustava má citlivost 86dB měřeno ve vzdálenosti 1m při výkonu 1W.
Pro zvýšení hlasitosti o 3 dB je potřeba zdvojnásobit výkon zesilovače, tj.
86 dB / 1W / 1m
89 dB / 2W / 1m
92 dB / 4W / 1m
95 dB / 8W / 1m
98 dB / 16W / 1m
101 dB / 32W / 1m
...
hlasitost klesá se zvětšující se vzdáleností od reprosoustavy cca 3 dB / 1m, takže při citlivosti reprosoustavy 86 dB bude ve vzdálenosti 3m a výkonu zesilovače 1W hlasitost 77 dB. Pro dosažení poslechové hlasitosti 92 dB ve vzdálenosti 3m od reprosoustavy je potřeba výkon 32W, pro 95 dB už 64W atd.
Pro dosažení stejné hlasitosti u reprosoustavy, která má citlivost 92 dB (tj. o 6 dB více) je potřeba pouze čtvrtinového výkonu, tj. 8W.
Závěr 1. je, že stejně důležitá, nebo ještě důležitější než zatížitelnost reprosoustav je jejich citlivost.
Závěr 2. je, že při přebuzení málo výkonného zesilovače tento zesilovač produkuje napětí, které je schopné poškodit i reprosoustavy s vysokou zatížitelností.
Závěr 3. je, že zesilovač s výkonovou rezervou je pro reprosoustavy bezpečnější.
Na druhou stranu jsou např. lampové zesilovače s výkonem několika jednotek W nebo desítek W, které dokáží rozehrát reprosoustavy zcela s přehledem. Jak jsem psal výše, pro dosažení určité hlasitosti záleží hlavně na citlivosti reprosoustav.
Abys měl představu, jaká je závislost hlasitosti na citlivosti reprosoustavy a výkonu zesilovače, představ si následující situaci:
Reprosoustava má citlivost 86dB měřeno ve vzdálenosti 1m při výkonu 1W.
Pro zvýšení hlasitosti o 3 dB je potřeba zdvojnásobit výkon zesilovače, tj.
86 dB / 1W / 1m
89 dB / 2W / 1m
92 dB / 4W / 1m
95 dB / 8W / 1m
98 dB / 16W / 1m
101 dB / 32W / 1m
...
hlasitost klesá se zvětšující se vzdáleností od reprosoustavy cca 3 dB / 1m, takže při citlivosti reprosoustavy 86 dB bude ve vzdálenosti 3m a výkonu zesilovače 1W hlasitost 77 dB. Pro dosažení poslechové hlasitosti 92 dB ve vzdálenosti 3m od reprosoustavy je potřeba výkon 32W, pro 95 dB už 64W atd.
Pro dosažení stejné hlasitosti u reprosoustavy, která má citlivost 92 dB (tj. o 6 dB více) je potřeba pouze čtvrtinového výkonu, tj. 8W.
Závěr 1. je, že stejně důležitá, nebo ještě důležitější než zatížitelnost reprosoustav je jejich citlivost.
Závěr 2. je, že při přebuzení málo výkonného zesilovače tento zesilovač produkuje napětí, které je schopné poškodit i reprosoustavy s vysokou zatížitelností.
Závěr 3. je, že zesilovač s výkonovou rezervou je pro reprosoustavy bezpečnější.
a nejake doporuceni zesilovace? za starsi kousek nebo novy
Píšeš, že jsi sehnal ten Kenwood KRF-a4030, to je myslím dobrý a výkonově adekvátní zesilovač k těm tvým bednám.
Jo diky za nazor . stal 1200kc tak snad dobry kup.
Pokud je funkční, tak proč ne? Sice to není žádný hi-end, ale službu ještě udělá.