Shan Emotion 530
Re: Shan Emotion 530
Jestli myslite RBtowers, tak to si stavi jeden znamy sam, ja jen radil, a delam mereni a vyhybku. Jen menice jsou za celkem ~13000. Cenu celych beden neumim odhadnout, tezko rict, kolik by chtel za takove ozvucnice, nicmene to muze byt kolem 30 000 i vic. Zakladni material je drahy, plus je velky odpad, no a pracnost a cas.
Ale napriklad dvoupasma Ghibli, Jurko vyjdou na ~35000, NE3W na 55000, BBB asi 100000.
Ale napriklad dvoupasma Ghibli, Jurko vyjdou na ~35000, NE3W na 55000, BBB asi 100000.
Jjooo, tak BBB už beru jako repro co bych chtěl doma (ne že ostatní nehrají), ale to je 100tKč a od PKAudio, tedy bez marketingu, ředitele a dalších marží. Kolik by taková BBB stála od Xavianu ? To bych si radši vzal za "10-15?" ty SE530 a zjišťoval jestli mě jejich zvuk sedne. No a jestli je někdo narve do rohu za skříň, tak BBB nebo 530 je to úplně jedno.
Je to tak. Tohle si ale kupuji lide, kteri uvazuji jinak.
BBB a vubec i ostatni projekty, ma osazeni na urovni komercnich beden za 500k a vys. U nas viz treba AQ Passion, cena skoro 500k.
Kvalita menicu ale musi byt vyuzita, takze navrh vyhybky a navrh ozvucnice (v pripade BBB napriklad volba volba menicu-vzajemna kombinace, zaobleni, zvukovod) nesmi pokulhavat.
Myslim, ze prave DIY na teto urovni a cenovce, je kde se DIY vyplaci a kde to ma smysl.
BBB a vubec i ostatni projekty, ma osazeni na urovni komercnich beden za 500k a vys. U nas viz treba AQ Passion, cena skoro 500k.
Kvalita menicu ale musi byt vyuzita, takze navrh vyhybky a navrh ozvucnice (v pripade BBB napriklad volba volba menicu-vzajemna kombinace, zaobleni, zvukovod) nesmi pokulhavat.
Myslim, ze prave DIY na teto urovni a cenovce, je kde se DIY vyplaci a kde to ma smysl.
-
- Kontaktovat uživatele:
Reakcia pre (Miero). Takže nadšenec sa našiel !!!
Síce je tu debata o SHAN E 530, ale sú tu spomenuté aj SHAN E 540 čo podľa (tuším) príspevku (ZDENY) to bola hrôza.
JA DO TOHO IDEM !!! - SHAN EMOTION E 540 som doviezol ku Kocourovi. Po odvezení som mal možnosť počuť, jeho REPRO-PROJEKTY - (jeho bedne). Následne sme pripojili na jeho reťazec moje SHAN E 540. Jeho názor na SHAN (pred tým tento model nepočul hrať) ma veľmi zaujímal. Zaujímal ma - lebo má v rámci svojich projektov, ktoré vyvíja a skúsenosti s reprobedňami dosť. Svoje reprobedne má napočúvané a vypočul si aj SHANY v tých nahrávkach ktoré pozná. Kocour sám definoval, že to vôbec není zlé. Na tom, čo tomu tak trochu chýba, sme sa vzácne zhodli. Z technického hľadiska vraj je možné práve tieto nedostatky upraviť. Nasledovali viac-smerové merania, rozobratie stredového reproduktora a test zo zmenou polarizácie. Vykreslenia krivky po výmene polarizácie - práve tento test, priniesol isté prekvapenie aj pre Kocoura. Možno technickejšie, ak sa zapojí aj Kocour tak to popíše (ja som amatér). Po týchto meraniach a testoch sme sa zhodli na tom, že bedne sú skvelým adeptom na úpravu/prestavbu/doladenie a možno aj úplnú prestavbu výhybky. Týchto bední sa určite vzdať nechcem. U mňa tieto reprobedne začínali v rámci mojich možností s Pioneer A9J a Cd prehrávači tej istej značky. To boli začiatky a je to minulosť. Teraz sú pripojené ku 2x monoblok - Classé Ca-M 400 a predzosilňovač - Classé CP 800. K týmto komponentom som mal zapožičané B&W 802 D a porovnával so SHAN E 540. Z môjho pohľadu a pohľadu dalších uší ktoré to počuli, tak ten rozdiel až taký priepastný, aká bola cena NEBOL. Vo výškovej časti a časti stredov rozdiel je, ale nie taký aby to za tu výmenu stálo. Ani som potom výmenu za B&W nerealizoval. Čo od toho očakávam ??? práve tú stredovú a výškovú časť - jej vyčistenie - detailnosť. Aj pri meraní sa práve toto javý, ako možnosť zlepšenia. Kocour je pre mňa odborník ktorému verím. Aj možnosti a postup ktorý sme si dohodli my vyhovuje. Mám možnosť byť pri istých krokoch, ktoré môžu ovplyvniť výsledok, ktorý my bude vyhovovať. O priebehu prestavby, doladenia, jak ja tak možno aj Kocour informovať. Držte palec tomuto projektu.
PS: prosím berte moje niektoré vyjadrenia, ako vyjadrenia amatéra, nadšenca ktorý má rád hudbu...
Síce je tu debata o SHAN E 530, ale sú tu spomenuté aj SHAN E 540 čo podľa (tuším) príspevku (ZDENY) to bola hrôza.
JA DO TOHO IDEM !!! - SHAN EMOTION E 540 som doviezol ku Kocourovi. Po odvezení som mal možnosť počuť, jeho REPRO-PROJEKTY - (jeho bedne). Následne sme pripojili na jeho reťazec moje SHAN E 540. Jeho názor na SHAN (pred tým tento model nepočul hrať) ma veľmi zaujímal. Zaujímal ma - lebo má v rámci svojich projektov, ktoré vyvíja a skúsenosti s reprobedňami dosť. Svoje reprobedne má napočúvané a vypočul si aj SHANY v tých nahrávkach ktoré pozná. Kocour sám definoval, že to vôbec není zlé. Na tom, čo tomu tak trochu chýba, sme sa vzácne zhodli. Z technického hľadiska vraj je možné práve tieto nedostatky upraviť. Nasledovali viac-smerové merania, rozobratie stredového reproduktora a test zo zmenou polarizácie. Vykreslenia krivky po výmene polarizácie - práve tento test, priniesol isté prekvapenie aj pre Kocoura. Možno technickejšie, ak sa zapojí aj Kocour tak to popíše (ja som amatér). Po týchto meraniach a testoch sme sa zhodli na tom, že bedne sú skvelým adeptom na úpravu/prestavbu/doladenie a možno aj úplnú prestavbu výhybky. Týchto bední sa určite vzdať nechcem. U mňa tieto reprobedne začínali v rámci mojich možností s Pioneer A9J a Cd prehrávači tej istej značky. To boli začiatky a je to minulosť. Teraz sú pripojené ku 2x monoblok - Classé Ca-M 400 a predzosilňovač - Classé CP 800. K týmto komponentom som mal zapožičané B&W 802 D a porovnával so SHAN E 540. Z môjho pohľadu a pohľadu dalších uší ktoré to počuli, tak ten rozdiel až taký priepastný, aká bola cena NEBOL. Vo výškovej časti a časti stredov rozdiel je, ale nie taký aby to za tu výmenu stálo. Ani som potom výmenu za B&W nerealizoval. Čo od toho očakávam ??? práve tú stredovú a výškovú časť - jej vyčistenie - detailnosť. Aj pri meraní sa práve toto javý, ako možnosť zlepšenia. Kocour je pre mňa odborník ktorému verím. Aj možnosti a postup ktorý sme si dohodli my vyhovuje. Mám možnosť byť pri istých krokoch, ktoré môžu ovplyvniť výsledok, ktorý my bude vyhovovať. O priebehu prestavby, doladenia, jak ja tak možno aj Kocour informovať. Držte palec tomuto projektu.
PS: prosím berte moje niektoré vyjadrenia, ako vyjadrenia amatéra, nadšenca ktorý má rád hudbu...
Mereni jsem dal sem:
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=439
Smerove charakteristiky jsou na reseni s kalotou velmi slusne. Frekvencka pri prefazovanem stredu ukazuje na jiny typ vyhybky, tzn ne klasicke sfazovani menicu.
Postupne to naposlouchavam. Zatim to pusobi trochu nesourode, basy mekke kulate prijemne, stredy a vrsek vyraznejsi jakoby bez detailu, trosku pocit stejnovysek. Urovnema a celkove to neni nijak zle, jen tomu chybi urcity drajv, muzikalnost (ackoliv tento popis zvuku nemam rad, tak to je jedine, jak bych to popsal). Nejvice uslysim, jakmile zpet prehodim na sve bedny.
Smerove charakteristiky jsou na reseni s kalotou velmi slusne. Frekvencka pri prefazovanem stredu ukazuje na jiny typ vyhybky, tzn ne klasicke sfazovani menicu.
Postupne to naposlouchavam. Zatim to pusobi trochu nesourode, basy mekke kulate prijemne, stredy a vrsek vyraznejsi jakoby bez detailu, trosku pocit stejnovysek. Urovnema a celkove to neni nijak zle, jen tomu chybi urcity drajv, muzikalnost (ackoliv tento popis zvuku nemam rad, tak to je jedine, jak bych to popsal). Nejvice uslysim, jakmile zpet prehodim na sve bedny.
Naposledy upravil(a) Kocour dne 25 bře 2018 19:44, celkem upraveno 1 x.
Parada, drzim Kocourovi s prestavbou drapy
)

-
- Kontaktovat uživatele:
satelitman píše: ↑25 bře 2018 14:16Reakcia pre (Miero). Takže nadšenec sa našiel !!!
JA DO TOHO IDEM !!! - SHAN EMOTION E 540 som doviezol ku Kocourovi. Po odvezení som mal možnosť počuť, jeho REPRO-PROJEKTY - (jeho bedne). Následne sme pripojili na jeho reťazec moje SHAN E 540. Jeho názor na SHAN (pred tým tento model nepočul hrať) ma veľmi zaujímal. Zaujímal ma - lebo má v rámci svojich projektov, ktoré vyvíja a skúsenosti s reprobedňami dosť. Svoje reprobedne má napočúvané a vypočul si aj SHANY v tých nahrávkach ktoré pozná. Kocour sám definoval, že to vôbec není zlé. Na tom, čo tomu tak trochu chýba, sme sa vzácne zhodli. Z technického hľadiska vraj je možné práve tieto nedostatky upraviť. Nasledovali viac-smerové merania, rozobratie stredového reproduktora a test zo zmenou polarizácie. Vykreslenia krivky po výmene polarizácie - práve tento test, priniesol isté prekvapenie aj pre Kocoura. Možno technickejšie, ak sa zapojí aj Kocour tak to popíše (ja som amatér). Po týchto meraniach a testoch sme sa zhodli na tom, že bedne sú skvelým adeptom na úpravu/prestavbu/doladenie a možno aj úplnú prestavbu výhybky. Týchto bední sa určite vzdať nechcem. U mňa tieto reprobedne začínali v rámci mojich možností s Pioneer A9J a Cd prehrávači tej istej značky. To boli začiatky a je to minulosť. Teraz sú pripojené ku 2x monoblok - Classé Ca-M 400 a predzosilňovač - Classé CP 800. K týmto komponentom som mal zapožičané B&W 802 D a porovnával so SHAN E 540. Z môjho pohľadu a pohľadu dalších uší ktoré to počuli, tak ten rozdiel až taký priepastný, aká bola cena NEBOL. Vo výškovej časti a časti stredov rozdiel je, ale nie taký aby to za tu výmenu stálo. Ani som potom výmenu za B&W nerealizoval. Čo od toho očakávam ??? práve tú stredovú a výškovú časť - jej vyčistenie - detailnosť. Aj pri meraní sa práve toto javý, ako možnosť zlepšenia. Kocour je pre mňa odborník ktorému verím. Aj možnosti a postup ktorý sme si dohodli my vyhovuje. Mám možnosť byť pri istých krokoch, ktoré môžu ovplyvniť výsledok, ktorý my bude vyhovovať. O priebehu prestavby, doladenia, jak ja tak možno aj Kocour budeme informovať. Držte palec tomuto projektu.
Tak takhle měřící přepólované středy jsem ještě neviděl. Nedělal tu vyhybku náhodou B. Sýkora, myslím, že byl s touto značkou nějak propojen, a je známo, že on dělá vyhybky dost nestandardním způsobem.Kocour píše: ↑25 bře 2018 14:52Mereni jsem dal sem:
Noble Audio - výroba a prodej
NA: Me to celkem hned trklo, co to je za vyhybku. A mam to potvrzeno, plus zvukovy vjem z tohoto typu vyhybek. A myslim, ze tu v cesku to takto dela jeste nekdo, protoze zvukove je mi to povedome. Meri to, alespon horizontalne, velmi slusne. A ano, jmeno sedi, ikdyz tam v Shanu si to mozna lehce upravili.
Tak jak pokračuje ladění těch 540 ze slovenska ?
Pokracovani zde, uz zmereno, vyhybky tlumeni kabelaz vse odstraneno, uz simuluju novou vyhybku. Vevnitr to bylo naprosto ucpano rounem.
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.ph ... 9&start=20
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.ph ... 9&start=20
Jasně, ale vlákno je o E530. E540 (hififorum) je zcela jiná bedna a nemělo by se to míchat ani srovnávat.
Pavel Macura Audio
Já si dovolím po 4 letech něco napsat.
E530tky mají více problémů a podladěný basreflex je asi ten nejmenší. Bohužel basreflexové nátrubky se nedají jednoduše zkrátit, je to na rozbití a dodělání nového dna reprosoustav. Basů je málo. Na středech jsou problémy dané nejen samotným měničem, ale hodně jeho zapuštěním do čelní stěny, ta je totiž 5cm, dvojitá a není správně vyfrézovaná, aby mohla membrána bez hodně blízkých odrazů fungovat. Je to takový válec ve válci, je tam pouze několika milimetrová škvíra mezi membránou a ozvučnicí. Nedá se to jednoduše předělat, je to na celou novou čelní stěnu. Středy jsou proto nevyrovnané. Výšky jsou patrně laděny na ucho a je jich opravdu mnoho, to je na úpravu výhybky. Sečteno a podtrženo po těch letech, kdo to myslí opravdu se zvukem těchto beden ještě vážně, ať si cca připraví 20tis. na nákup, 8tis. nová výhybka, 25tis. nové ozvučnice a tak 30tis. za práci a případně najde blázna, kdo to udělá. Dlouho jsem si myslel, že si kritici vymýšlí, pak jsem si myslel, že ty neduhy beden jdou podstatně jednodušeji vyřešit. Bohužel, je to tak jak jsem psal.
Na druhou stranu musím napsat, že poslech SE verze v blízkém poli, uši ve výšce střeďáků a bedny byly postavené u zdi nebyl subjektivně špatný.
E530tky mají více problémů a podladěný basreflex je asi ten nejmenší. Bohužel basreflexové nátrubky se nedají jednoduše zkrátit, je to na rozbití a dodělání nového dna reprosoustav. Basů je málo. Na středech jsou problémy dané nejen samotným měničem, ale hodně jeho zapuštěním do čelní stěny, ta je totiž 5cm, dvojitá a není správně vyfrézovaná, aby mohla membrána bez hodně blízkých odrazů fungovat. Je to takový válec ve válci, je tam pouze několika milimetrová škvíra mezi membránou a ozvučnicí. Nedá se to jednoduše předělat, je to na celou novou čelní stěnu. Středy jsou proto nevyrovnané. Výšky jsou patrně laděny na ucho a je jich opravdu mnoho, to je na úpravu výhybky. Sečteno a podtrženo po těch letech, kdo to myslí opravdu se zvukem těchto beden ještě vážně, ať si cca připraví 20tis. na nákup, 8tis. nová výhybka, 25tis. nové ozvučnice a tak 30tis. za práci a případně najde blázna, kdo to udělá. Dlouho jsem si myslel, že si kritici vymýšlí, pak jsem si myslel, že ty neduhy beden jdou podstatně jednodušeji vyřešit. Bohužel, je to tak jak jsem psal.
Na druhou stranu musím napsat, že poslech SE verze v blízkém poli, uši ve výšce střeďáků a bedny byly postavené u zdi nebyl subjektivně špatný.
Ahoj Kocoure ano, nesourodé pásma mě natrápily až tak, že sem tam nechal dát výškáč Monacor u Nováka ze Zlína.Kocour píše: ↑25 bře 2018 14:52

Výsledek taky špatný proto mám velký respekt, že se do těch projektů pouštíš.
Bohouš se kdysi vyjádřil, že dělal E-550. Ty hrají ve velkých pokojích dobře a znám kolegu co je spokojeně užívá dodnes.
Cena nových byla kolem 120t. a z delší vzdálenosti a třeba přes přední síťku mohl být zvuk pásem vyrovnaný. Na svou dobu moc konkurence neměly.
S E-530 si pohráli stolaři z Shanu sami tím, že ukrojili dolní basák E-550 a mysleli že to bude hrát jako 550, ale v menších pokojích.
Tak to určitě nevyšlo. Že tomu bez Bohouše nerozuměli, ukázaĺa 540. Prodejce v Opavě byl úplně konsternovaný a vracel jim je.
Snaha zkrotit E-530 mě vyšla na přestavbách, dopravě, výměnách komponentů, oprava dýhy a tmelení prasklin a ztrátě bazarovým prodejem přes vykutálený Decibel servis na víc než E-550. Sladkým bonusem bylo popraskání a zkroucení stěn beden kvůli mokré MDF.
Znáte někoho jako já, že se mu stane všechno ?

Jak říká kámoš, hifi není pro blbce. Hlásím se k tomu - od výrobce po kupce.

To je vzdy zajimavy slyset historky z te doby. Pro me tyhle veci tehdy byly nedosazitelne, cetl jsem o nich v S&V a Highend. Z dnesniho pohledu trochu ztraci lesk, ale to nadseni v te dobe, podminky za jakych to vznikalo, to je potreba mit na pameti.
Vetsinu techto veci ale nema smysl predelavat, pokud to clovek nedela sam z nadseni. Ty menice si to uz nezaslouzi.
Vetsinu techto veci ale nema smysl predelavat, pokud to clovek nedela sam z nadseni. Ty menice si to uz nezaslouzi.