Subwoofer do větší místnosti
-
- Kontaktovat uživatele:
Subwoofer do větší místnosti
Plánuji ozvučit místnost asi 500m3. Repro by mohlo být 7.1 sestava starších Quadral, která by se mně i designově zamlouvala. Uvažuji, jak vyřešit subwoofer.
- Je reálné ozvučit prostor 30cm subwooferem a má smysl uvažovat oblast 20Hz s dostatečným akustickým tlakem?
- Má někdo zkušenost využití PA subwooferu v oblasti hifi/kina?
- Mám nevyužitý zesilovač Stealth Acoustics 255R, připadalo by v úvahu obstarat jen měnič(e) a osadit je např. do betonového odlitku.
Proti repro z betonu hovoří nejčastěji váha a že může "zvonit". V tomto případě by váha nehrála žádnou roli, klidně stěna může mít 10cm a celková hmotnost půl tuny. Bylo by to originální, dalo by se to zakomponovat jako součást architektury nebo naopak udělat prakticky neviditelné. Mám k dispozici prostor, kde se můžu vyřádit a vytvořit něco, co by v běžných domácích podmínkám nepřipadalo v úvahu.
- Je reálné ozvučit prostor 30cm subwooferem a má smysl uvažovat oblast 20Hz s dostatečným akustickým tlakem?
- Má někdo zkušenost využití PA subwooferu v oblasti hifi/kina?
- Mám nevyužitý zesilovač Stealth Acoustics 255R, připadalo by v úvahu obstarat jen měnič(e) a osadit je např. do betonového odlitku.
Proti repro z betonu hovoří nejčastěji váha a že může "zvonit". V tomto případě by váha nehrála žádnou roli, klidně stěna může mít 10cm a celková hmotnost půl tuny. Bylo by to originální, dalo by se to zakomponovat jako součást architektury nebo naopak udělat prakticky neviditelné. Mám k dispozici prostor, kde se můžu vyřádit a vytvořit něco, co by v běžných domácích podmínkám nepřipadalo v úvahu.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Subwoofer do větší místnosti
500 m3 s jediným 12'' subem a plnohodnotných 20 Hz? Naprosto bez šance.
K ostatnímu se neumím vyjádřit.
K ostatnímu se neumím vyjádřit.
Na taký priestor minimálne niečo takéto, na basy 4-8ks 15" , multisub..Autorom je nick coffee dolu v tom odkaze, doporučujem kontaktovať, rieši akustiku skutočne profesionálne.
-
- Kontaktovat uživatele:
BVa: To je bomba. Přesně něco takového jsem měl namysli. Celkově ten pokoj na mě velice dobře působí. Obdobně chci kombinovat dřevo a šedý reliéfní obklad, což by ve finále mohlo mít i zajímavou akustiku. Teď se mně ta úvaha zabudovaného subwooferu líbí ještě víc. Děkuji za výborný tip.
Pozri si aj toto, stavbu posluchovky. Je to dosť " výživné" vlákno. Keď sa to robí zgruntu a seriózne
.

A proč to neuděláš ze žuly ? Je realitivně levná a pevná akorát to musíš dobře lepit na nějaký čepy s chemickou kotvou.
-
- Kontaktovat uživatele:
Žula mně samozřejmě napadla, práce s ní byla asi děs, ale mám kousek od domu kameníka. Je pravda, že břidlicové Fischer se mně na výstavách dost líbily. Beton jsem uvažovat skrz tvarovatelnost.
Nemusíš to dělat z 10cm žuly, ale z něčeho tenčí a bude to lehčí a stejně "tvrdé" , namaluj si to a v kamenictví ti udělaj i kulaté díry, pak to s kameníkem jen poskládáš. A nesmíš zapomenout nějaký prohlubně na ruce.
Třeba tady ta Aurora a nebo Galaxy Star, z těch se tahám za šulínka.
Třeba tady ta Aurora a nebo Galaxy Star, z těch se tahám za šulínka.

Jeden subwoofer (aj keď bude zo zlata, betónu, žuly.... ), bez ohľadu na výkon, v takej veľkej miestnosti je nezmysel. Bude to mať výrazné módy, v jednom mieste bude "trhať" na určitom kmitočte uši, v inom mieste to bude hluché.. Aby sa tie módy vzájomne kompenzovali a spriemerovali je potrebných viac subwooferov a vhodne rozmiestnených vzhľadom na miesto posluchu. To by mal riešiť profesionál na základe merania, ak to má mať nejakú kvalitu. Na tú miestnosť (500m3) tak 4ks 12" až 15".. Trochu "teórie"- https://mehlau.net/audio/multisub_geddes/
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Chtělo by to "trochu" upřesnit tu místnost (500m3 při výšce 2,5m vychází na 14x14m tj. skoro 200m2). Oč se vlastně jedná?
Ale jinak souhlas chce to min. 2 SW (nebo raději více ale zfázované a velmi dobře umístěné pokud jsou více než 2ks). V podstatně menší poslechovce mám umístěné 2x SW a v každém jsou instalované 2 basové repro. Doufám, že se jedná o takový běžný standard pro kvalitnější poslech...
Ale jinak souhlas chce to min. 2 SW (nebo raději více ale zfázované a velmi dobře umístěné pokud jsou více než 2ks). V podstatně menší poslechovce mám umístěné 2x SW a v každém jsou instalované 2 basové repro. Doufám, že se jedná o takový běžný standard pro kvalitnější poslech...