Zapojení dvou basových reproduktorů
-
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení dvou basových reproduktorů
Zdravím. Potřebuji vyřešit problém s DYI reprobednami. Dostal jsem třípasmové reprobedy osazené reproduktory Tonsil. Výškový, středový a dva basové. Všechny mají 8 ohmů.Vyhýbka je třípasmová a basové reproduktory jsou k ní přípojeny paralelně. Problém je v tom, že při větší zátěží tyto reproduktory nestíhají a rozechvěvjí se a zvuk je velmi špatný. Nemám zkušenosti se zapojením dvou basových reproduktorů, ale zřejmě je toto špatně!! Vyhýbky jsou bez označení, ale dle mne kupované. Můžete mi prosím poradit jak zapojit tyto reproduktory? Šlo by to třeba do série??? děkuji moc za pomoc. Tom
Re: Zapojení dvou basových reproduktorů
Nemáš nákres vyhýbky, zapojení ? dva basáky, ano dávají se například do sloupáků, pro 8Ω sestavu dva 4Ω v sérii nebo pro 4Ω dva 8Ω paralelně, tebou navrženou úpravu zkusit můžeš, bez rizika poškození čehož.
-
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel nákres vyhýbky nemám. Nějak se mi na to zapojení nelíbí, že když to mám paralelně, tak ve výsledku jsou jen 4 ohmy !!!?? A jsou to sloupáky cca 130 cm.
Dva basáky 8ohm paralelně je běžná věc, výsledný 4ohm je v pořádku,je to jen v basech,pak se směrem nahoru impedance zvedá.
Problém si sám popsal. Reproduktory nestíhají. Možná špatně udělaný bass-reflex? Pokud tam je, zkus ho ucpat srolovanou zimní ponožkou/podkolenkou. Možná jenom nevhodné reproduktory? Zkus nějak oříznout spodní kmitočty. Nějakým programem na Pc, pokud umíš hrát i z Pc.
No záleží,jak ty basáky jsou zapojené do vyhybky.Pro paralelní zapojení platí 1/R1+1/R2=1/X,tzn. když si tam dosadíš hodnoty,tak výsledná impedance jsou 4Ohmy.Možná už je zesilovač v limitaci.Zkus před ty basáky zapojit do série rezistor 4Ohmy,minimálně 10W,co to udělá.
Zjednodušeně platí:
R1 x R2
_______ = Rx
R1 + R2
výsledek je opět 4Ω, to sedí
R1 x R2
_______ = Rx
R1 + R2
výsledek je opět 4Ω, to sedí
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Děkuji všem. Problém je vyřešen. Vřadil jsem odpory 20W. tak aby to mělo 8 Ohm. A hned přijednom jsem utlumil výškáče, protože to dost ječelo. Takže večer už byl v pohodě. Ještě jednou díky. Tom
Taky můžeš zkusit zapojit basáky do série (bez odporu) nebo zapojit jenom jeden. Pak si vybereš nejlepší zvuk.
Nebo ubrat hlasitost.
Vyzařování vejškáče můžeš upravit sériovým kondíkem (jeho hodnotou) který tam je
na impedanci vliv nemá leda se posune dělící kmitočet což může být někdy užitečné
ale, to bychom postavili novou vyhýbku nedefinovaných vlastnosti že jo
na impedanci vliv nemá leda se posune dělící kmitočet což může být někdy užitečné
ale, to bychom postavili novou vyhýbku nedefinovaných vlastnosti že jo
foto typ?hned bude jasno.
foto typ?hned bude jasno.
připadně kompltetni osazení je jaké?
připadně kompltetni osazení je jaké?
Dobrý den
Mohl bych poprosit o vysvětlení proč se v pasivním subwooferu dávají dva reproduktory, s tím že jeden je opačně směrem dovnitř a druhý ven?
Mohl bych poprosit o vysvětlení proč se v pasivním subwooferu dávají dva reproduktory, s tím že jeden je opačně směrem dovnitř a druhý ven?