Má smysl zabývat se životností součástek ve výhybce reprosoustav? Mění se s časem (5, 10 let) jejich elektrické potažmo zvukové charakteristiky? Dochází s přibývajícími léty k pomalému zhoršování zvuku oproti stavu nových repro a je tedy z pohledu zlepšení zvuku (obnovení původního) odůvodnitelné součástky např. 10 let staré vyměňovat?
V tvým případě víc stárnou jenom ty elyty (modrý), ale dřív než po 10 letech bych to neřešil. Jinak samotné reproduktory stárnou nebo se spíš mění víc než součástky ve výhybce.
Teoreticky se vlastnosti jak kondenzátorů (elytů), tak reproduktorů mění. Rchleji se asi mění vlastnosti kondenzátorů. Ovšem vše je pouze otázkou, jak MOC se mění a zdali to vliv na zvuk. teoreticky to vliv na zvuk může m´ít a zcela jistě asi i má, ale otázkou zase je, zdali to osluchač pozná?
Osobně bych z toho strach neměl ne dříve, než po 20-25 letech, vem si, že někteří výrobci světových značek dávají záruku na své komponenty 20 let, tudíž by měli mít ošetřeno i stárnutí součástek.
Osobně mám doma bedny staré cca 12 let a kdykoliv si je pustím, nestačím nadšením jen vrnět:-) Do nedávna jsem vlastnil staré dobré Matrixy 801 mkII a jak hrály po skoro 20 letech! Neřešil bych to.
Více, než přirozené stárnutí, bude mít vliv to, kde jsou zejména bedny provozovány, jak jsou provozovány - slunce, kouření, střídání teplot a vlhkosti, nadměrná hlasitosts....
Elyty stárnou, kapacitu ztrácejí, mívají svody to jo ale pokud bedna jakž-takž hraje nezasahoval bych před uplynutím 15-20 let jak již bylo řečeno...otázkou je jestli si pomůžeš, tenkrát byl přiměřeně jakostní materiál dneska nablýskaný východoasijský shit ale zase výběr širší máme, lépe moc nešetřit. Bohužel stárnou i samotné repráky a výměnou postavíš vlastně nový box...
Koukám že můj internetový přítel S499_1023..se opět nudí a vopruzuje, zpochybňuje každou myšlenku a návrh, nic víc neumí. No nic, z taktických důvodů opouštím diskuzi, mějte se tu krásně.
Ak sa na to pozrieme objektívne, tak je pravda, že zvitkové kondenzátory TESLA rady TC 1..., prípadne odrušovacie, či zvodové WK ...., zastrieknuté v hnedom "samodeštrukčnom" hnedom plaste (posmešne nazývané hovňáky), ktoré "úspešne" nahradili do 50tych rokov používané asfaltové a boli nasledovne viac ako dve dekády masívne používané v temer všetkých tesláckych domácich spotrebičoch sa spoľahlivosťou nevyznamenali. Praskali, odtrhávali sa prívody a strácali kapacitu - záležalo aj na aplikácii. Ďalšie spomenuté TESLA kondenzátory na báze metalizovaného papieru (MP) - blokové, krabicové, či valcové rád TC 4..a TC 6.. na tom boli mechanicky lepšie, ale trpeli veľkým výrobným aj pracovným rozptylom parametrov (až desiatky percent)...ruku do ohňa by som za ne rozhodne nedal.
U ESa je taky problém s dostupností a ani cena není nijak výhodná. Připadá mi, že všechny české firmy mají nos nahoru, aspoň pokud jde o maloodběratele. Nevěděl jsem, že dělají i SCR, což je slabota. Co takhle ruský "krabicáky" KBG (ne MBG)? Na ebayi jsou dost laciný.