AUDEZE LCD X - nedostatek basů

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: AUDEZE LCD X - nedostatek basů

Příspěvek od hřebík »

Asi je otázka, co od basů člověk očekává. LCD X jsem slyšel docela dávno a na nevyhovující sestavě, takže nemůžu hodnotit, už si to ani moc nepamatuju. Není to k nim nevhodným zesíkem? HD800 jsem měl několik let, tam velmi záleží na párování se sestavou (zejména zesíkem). S HD800 rozhodně neočekávej přifouklé basy, ale v dobré sestavě umí jít slyšitelně hodně dolů se slušnou kresbou, s nevyhovujícím zesíkem naopak mohou basy chybět.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... HD800 sú zvukovo moc spektakulárne/sureálne sluchátka ... určite majú úžasný priestor a detail a sú schopné vyhrávať prvoplánové posluchové testy, ale na normálny posluch muziky to moc nefunguje ... jednoznačne to dokazuje podstatne väčšia rozšírenosť a obľúbenosť starších modelov HD600/650

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

bacil2 píše:
18 pro 2019 19:58
... na sluchátkový poslech jsem si nezvykl nikdy ...
... a prečo sa tu potom tak iniciatívne angažuješ a diagnostikuješ? :lol:
ponivač, majstěrko, i to je volajaká skusenosť ;)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

bacil2 píše:
18 pro 2019 20:33
... HD800 sú zvukovo moc spektakulárne/sureálne sluchátka ... určite majú úžasný priestor a detail a sú schopné vyhrávať prvoplánové posluchové testy, ale na normálny posluch muziky to moc nefunguje ... jednoznačne to dokazuje podstatne väčšia rozšírenosť a obľúbenosť starších modelov HD600/650
Záleží dost na sestavě a žánrech, na klasiku jsou třeba HD800 dost super, pokud k nim má člověk dobrou sestavu (tato podmínka je zcela nezbytná). Větší oblíbenost/rozšířenost HD600/650 (měl jsem před HD800 pár let) si vysvětluju tím, že většina lidí si k HD800 nikdy vyhovující a padnoucí zesík nepořídí, sestavu k nim nedoladí. A samozřejmě i cena samotných sluchátek a vhodného zesíku není zanedbatelná. Bohužel na nevyhovujících zesících znějí HD800 často někdy podivně a sureálně, přesně jak píšeš, je to ale bohužel často jen špatnou kombinací. Dnes je nicméně výběr ve stejné cenovce obrovský, takže si každý najde to svoje.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... áno! ... klasické "zosilovačové klišé" ala HD800 ... a čím je ten zosilovač zvukovo "ustrelenejší", drahší a elektrónkovejší, tým lepšie ... podľa mojich skúseností je to osvedčená metóda ako nadšeného majiteľa drahých sluchátok pumpnúť o ďalšie prachy

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Bacil2: Původní HD800 (o těch mluvím a stále vlastním) bych dnes už nikomu nedoporučil, mj. i právě proto, že vím, že najít k nim dobrý zesilovač nebylo dřív triviální a předpokládám to i dnes, na řadě přístrojů nehrály dobře. Hutné basy z původních HD800 moc dostat nelze, což u řady žánrů může vadit, některé akustické věci ale uměly ve své době hezky, na klasiku byly super v sestavě, kterou už nepoužívám, takže nemůžu ověřit. Používám je stále občas k televizi (noční sledování filmů), nedávno ještě s Chord Hugo 2 přes Bluetooth, protože slušný prostor a příjemné, zřetelné vokály, basy žádná extratřída, nevelký objem, ale jsou tam, neurážlivě a pro mě k filmům dostatečně. Mám je tedy zmodované (řekněme na "S" verzi), protože ty výšky přeci jen byly moc. Zesík je určitě podstatný, za tím si stojím, to není vůbec klišé a s mnoha přístroji hrály v podstatě nepřijatelně, dlouhodobě neposlouchatelně. Ano, dají se na nich vykouzlit barvy elektronkami a v zásadě elektronkovým obdobím jsem si s nimi prošel, ale nešlo o tahání peněz, nikdo mě nenutil. Jen jsem si vše koupil, zkusil a ocenil tehdy subjektivně slušný zvuk. I mimo elektronkový svět jsou rozdíly mezi zesíky s HD800 značné. Docela dobře znějí třeba s iFi Pro iCan, tam by šla i kdejaká hudba, z Huga 2 na filmy to taky nebylo úplně špatné, ale hudbu jsem nezkoušel... V době, kdy jsem měl HD800 jako hlavní (už pár let zpět) v sestavě, kterou jsem jim vyladil na míru, jsem zkoušel někde na výstavě LCD X a nesedly mi (nicméně sestava nebyla nic moc), HD800 jsem si nechal. Doba původních HD800 je podle mě pryč, stejně tak doba HD600/650, na všechny mám nostalgické vzpomínky, ale už bych je jako hlavní sluchátka nechtěl, technika se pohnula dál, dnes určitě něco jiného. Dnes preferuju Hifimany (1000, Susvary) a elektrostaty, to je opravdu úplně jiná třída, jakkoli se tomu asi stále bráníš. Teď jsem si schválně chvilku HD800 hodil k iFi Pro iCanu (neelektronkový režim, bez jakýchkoli úprav a korekcí zvuku) do hlavní sestavy, abych si to všechno znovu ověřil, basy tam jsou slabší, ale jsou!, výšky i přes mody pořád trochu vadí, ale není to zas úplná tragédie, celkově se ale původní HD800 na současnou špičku už nechytají, celkový projev je světlejší, občas tam ve výškách něco trochu víc "zatáhne za uši", nebo jako to říct, ale není to tak špatné, jak jsem čekal :)

S čím jsi mmch HD800 slyšel (zejména dlouhodobě)? Aby bylo jasné, co k nim vůbec nejde...

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jinak pro autora vlákna: možná jsem přehlédl žánry, ale HD800 tedy spíš ne, pokud ti fakt nejdou k zesíku (což může být docela pravděpodobné). Naslepo bez vyzkoušení 100% NE!! Za podobnou cenu bych dnes zkusil třeba nějaké Hifimany, třeba Arya. Sice jsem je neslyšel, ale basů předpokládám obecně víc než HD800. Pokud bys chtěl jít výš, HE1000se. Vše půjčit domů a poslechnout delší dobu, pečlivě porovnat, klidně zkus i nějaký současný model HD800, ale moc bych si od toho nesliboval. Loni jsem chvíli někde v prodejně poslouchal HD800s, ale oproti třeba Hifimanům mě to stále tolik neoslovilo, oproti původním HD800 to neznělo moc jinak.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Podle mě HD800S ty problémy původních HD800 celkem řeší. Je to malej rozdíl, který dělá ve výslednym dojmu docela dost. No a jak píšeš, hřebíku, modem se dá HD800S přiblížit dost. Souhlasim, ale s Hifimanama HE1000. To je lepší než HD800. Konkrétně HE1000v2 mě nadchly, HE1000se jsem neslyšel.
kabelguru.cz

olympus720
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od olympus720 »

Pánové, díky za komentáře, které jsou k věci. Já co se týče zesilovačů mám jednu zkušenost. Co se týče repro, tak doma hrál nejlépe ten, který měl nejvyšší výkon a dokázal jakékoliv repro "ukočírovat". Tehdy ze sebe repro vymáčkly nejvíce basů. Samozřejmě mě nechytejte za slovo, pohybuju se v cenové relaci 20 - 100 000 Kč. Většinou nešlo o žádné "dělence" (vyjma nejlepšího modelu Bryston).

Podobnou zkušenost mám i se sluchátky. Proto jsem si koupil výkonný DAC/AMP, abych jej nemusel měnit, pokud budu chtít provést upgrade sluchátek. Ten DAC/AMP používám i jako předzesilovač k aparatuře a prostor v repro je neskutečný. Proto dokud mi "neumře", měnit ho nebudu. Je mi však jasné, že existuje různá synergie mezi různými komponenty, s tím ale nic nenadělám.

olympus720
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od olympus720 »

tujatuja píše:
17 pro 2019 22:14
V příslušenství sluchátek Audeze LCD-X je přece i symetrický kabel se 4-pinovým konektorem?
Ve verzi za 30 000kč v prodeji není.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Kocmeister: Hifiman HE1000v2 jsou skvělá, slyšel jsem také.

Znovu se vrátím ke svému doporučení Hifiman Arya: jsou založená na měničích Hifiman HE-1000. TJ. Arya za aktuálních 35 bych min. vyzkoušel, mohly by hrát slušně. Samořejmě doma ve vlastní sestavě min. pár dní, týden.... Tipuju, že v basech tyhle Hifimany asi nezklamou.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@hřebík: celkom pekne si sa tu o HD800 rozpísal ... v zásade všetko čo si napísal z pohľadu "dlhodobého šťastného užívateľa" iba potvrdzuje to, čo ja tvrdím z pohľadu "rigorózneho kritika" HD800
Doba původních HD800 je podle mě pryč, stejně tak doba HD600/650, na všechny mám nostalgické vzpomínky, ale už bych je jako hlavní sluchátka nechtěl, technika se pohnula dál, dnes určitě něco jiného. Dnes preferuju Hifimany (1000, Susvary) a elektrostaty, to je opravdu úplně jiná třída, jakkoli se tomu asi stále bráníš.
... a plne súhlasím s tým, že dnes sú HD800 aj HD600/650 v podstate staré krámy ... určite sa nemusíš obávať, že by som sa niečomu "bránil"

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

bacil2: ano, byl jsem dlouhodobý šťastný majitel původních HD800 v době HD580/600/650 a AKG701, ze kterých jsem vlastně na HD800 přecházel, hlavně kvůli klasice. Už je to ale taky pár let.... Dnes bych se za "šťastného" majitele HD800 už neoznačil, protože znám všechny jejich problémy - bez úprav samotných sluchátek se to neobešlo, výměny zesilovačů nevyjímaje (basy se s některými objeví docela dobré, z neelektronkových zesíků třeba iFi pro iCan). Na hlavním problémech původní neupravené verze HD800 se asi shodneme. HD800S jsem slyšel velmi krátce, výraznější posun oproti mým upraveným HD800 tam zas asi nebyl. Současný sluchátkový svět je už dál. HD800 už mám fakt jen k televizi a klávesám. Hifimany 1000v2 a Susvara jsou o dost jinde, některé elektrostaty také.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@hřebík: ano svet sa posúva stále ďalej ... preto v súčasnej dobe osobne začínam byť stále viac kritický (v rámci možností na základe vlastných skúseností) ku kategórii sluchátok v cenách nad cca 700-1000€.
Situácia mi totiž trochu pripomína vývoj napríklad v ditálnych foťákoch. Pred nejakými cca 15-rokmi bola na dostatočne technicky kvalitný obrázok v svetelne náročných podmienkach nutná minimálne FF zrkadlovka. Dnes už to isté v pohode zvládne aj pokročilý kompakt alebo dokonca aj mobil. Zásadný problém hodnotenia zvukovej kvality sluchátok je samotný silne subjektívny a extrémne relatívny sluchový vnem poslucháča. Pri vizuálnom posudzovaní technickej kvality fotografii je situácia podstatne jednoduchšia.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Ano, ta nabídka je dnes dost široká a ceny šponují skoro všichni, někteří neoprávněně. A některé starší modely stále nejsou zlevněné, přestože už dávno být měly. Pořád ale záleží na tom, na čem to člověk poslouchá, tj. celá sestava předtím, to bylo u HD800 hodně podstatné, jejich slabiny na sestavách s podobnými slabinami vynikly ještě víc...

Jinak nedávno jsem vytáhl prastará AKG701 (nová šla koupit předloni pod 2 000 nová). Vyzkoušel a zvuk mě překvapil, jak byl dobrý na svou dobu. Samozřejmě už chybělo rozlišení a slabší basy, ale výražně nic tam nečnělo oproti mnoha násobně dražším produktům.

Odpovědět