Porovnanie AKG K55 a AKG K530

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Odpovědět
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Porovnanie AKG K55 a AKG K530

Příspěvek od JV »

Možno to niekoho bude zaujímať. Dovolím si laické porovnanie týchto dvoch slúchadiel. K55ky mám už niekolko rokov. Predtým som mal kadečo - od kadejakých štuplov k walkmanu po nejaké velké "Super Mega Bass Dinamické" tuším uzavretej konštrukcie (už si nepamätám značku - ale tuším to boli tiež rakúske). Tie K55 boli proti tomu slušný skok dopredu. Teraz sa mi na moje okrúhliny nazbierali nejaké euráše, tak som si povedal že si urobým nejaké hifi potešeníčko. Po preštudovaní všetkého možného padlo rozhodnutie pre tie K530.
Keď som ich išiel skúšať tak som našťastie nezobral na porovnanie tie staré. Bral som to tak že tie K530ky stoja dvakrát tolko ako tie K55, tak ich nebudem zbytočne porovnávať. Ale doma mi to potom nedalo a na prvé porovnanie som bol trochu zaskočený. Keby som ich porovnal v predajni, tak neviem či by som kúpil nové. Tie K55ky hrali na prvé počutie živšie, K530 boli popri nich trochu "poddekové". Trochu som bol z toho rozladený, tak som rýchlo skončil s porovnávaním - K55ky išli manželke k počítaču a K530 som si sem tam púšťal keď som v noci nemohol spať. A tu sa dostavilo milé prekvapenie - bez problémov som ich vydržal počúvať v kuse niekolko hodín, nehovoriac o tom že s nimy znesiem aj vyššie hlasitosti. S týmy K55kami som vydržal tak jeden album a aj to som býval dosť ohučaný.
Mal som cez víkend chvílu klud, tak som si dal ešte raz tú námahu ich znovu porovnať. Zhrnul by som to asi takto:
K55 - trochu "suchší" a ostrejší prejav. Mám pocit že idú aj trochu nižšie. Vzhladom k uzavretej konštrukcii sa niekedy prejavuje "kelímkový" efekt. Na hlave nesedia až tak dobre a pri pohyboch majú tendenciu trochu vŕzgať.
K530 - nie sú také výrazné na výškach, prejav je vyrovnanejší - je tam všetko dávkované decentnejšie (ale je to tam). Sú počúvatelné aj pri vyšších hlasitostiach.
Takže nakoniec som rád že som ich kúpil. :D
Porovnával som ich na nasledovných CDčkach: Peter Lipa - Gold, Rózsa - Kučerová - Under my spell, Metallica - St. Anger, Nazareth - Malice in wonderland.

Piskot
Kontaktovat uživatele:

Re: Porovnanie AKG K55 a AKG K530

Příspěvek od Piskot »

Jo take mam AKG K530, po precteni nekolika recenzi a poslechu nekolika jinych sluchtek jsem je zakoupil a jsem spokojen. Predtim jsem mnel (uzavrene SONY 450) ty byli ostrejsi na zvuku, trochu mene basu. AKG K530 jsou polouzavrene, trochu haloefekt vetsiho prostoru, vseho je tak akorat pro klidny neagresivni poslech. Oproti SONY posun k vyvazenemu poslechu. Za ty penize asi nic lepsiho neporidite. Aby jste poznali dalsi rozdil, musite zaplatit za sluchatka podstatne vice.

Odpovědět