21 : 9

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

21 : 9

Příspěvek od dadaft »

Phlips teď má nové televize ve formátu 21:9, což by mělo odpovídat klasickému filmovému formátu. formát 16:9 by měl být automaticky a naturálně přizpůsoben téhle nové šířce. chystám se koupit TV a tak by mě zajímalo, jestli a jaké s tímhle máte kdo zkušenosti?

p.s. ta televize má taky Ambilight a o tom vím, že je to vskutku skvělá vychytávka...

Obrázek

noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: 21 : 9

Příspěvek od noaid »

Ambilight - otázka vkusu, já bych tu barevnou hudbu nesnesl, možná vhodné na techno, ale na film asi ne.
Ten poměr je diskutabilní. Vše v televizi jede na 16:9 nebo dokonce 4:3, DVD jsou myslím většinou taky tak, i když je film ve formátu užším, a těch formátů je několik, ne jen 21:9, tipuji nejmíň 6, asi i více. Takže černé nebo šedé okraje budou vždy. Možná Bluray by mohlo mít uplatnění. Uvažuj o tom, že u většiny pořadů budeš mít pak buď šedé okraje po stranách, nebo se bude střed vypalovat jinak než okraje. To by chtělo v praxi zkusit přímo v obchodě, jak se to vše chová jednak při připojení přes hdmi, jednak scart, jak při přehrávání jednotlivých formátů. Je to složitá otázka a nedá se spolehnout na reklamní kecy, jedině zkusit v reálu.
Kabelovka UPC v analogu vysílá vše ve formátu 4:3 natvrdo, digi s default STB jde připojit pouze přes scart, STB s HDMI stojí snad kolem 6000Kč.

Kupovat telestěnu je dnes problém, blbá přechodná doba. Výrobci zkoušejí kde co a testují na lidech.

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Osobne bych takovy pomer asi nechtel, na TV u nas zatim nevyuzitelne, spouuusta toho je jeste v 4:3 coz o necem svedci. Obecne i 16:9 ma nastup hodne pozvolny. Ambilight bych bral, pokud by byl jedne barvy, preci jen oci mame jenom jedny.. Kdyby se to menilo podle obrazu asi by mne to sralo :)

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Na film jednozačně ano protože je to skoro to samé jako formát používaný v kino sálech. Neodpovídá přesně 2,39:1, je to 2,33:1 ale ono to zas tak vadit nebude protože u filmů není ten formát nikdy stejný a jednou tam pruhy jsou a u dalšího filmu třeba ne. Otázka je jak si to umí upravit právě tato TV phillips. Ale na TV zprávy bych se asi koukat nemohl :-)

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Asi tak. Pravdu má Noaid v tom, že v rozměru či poměru 21:9 toho moc není, takže by zbylo dost plochy bez obrazu. I když to určitě Philips pořešil tak, že obraz pokud možno roztáhne či přepočítá tak, aby těch "hluchých" ploch bylo minimálně. Záleží ale jak. Takže to chce vidět a vyzkoušet. Aby se neplatila pouze vyšší spotřeba el. energie.
Pravdu nemá v tom vypalování. U LCD zobrazovačů se nic nevypaluje.
Samozřejmě že pokud se týká příjmu UPC (tedy pokud jej Dadaft má) dá se to řešit jednoduše pomocí dekodovacího modulu s kartou přímo v TV (má MPEG 4 pro příjem HD). Nevím přesně jak u tohoto typu ale osvětlení Ambilight lze nastavit i jako trvalé, neblikající a lze si vybrat barvu.
Ovšem ta cena - předběžně 4000 € je docela pecka!

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Používané filmové formáty jsou 1.33:1 (4:3), 1.37:1, 1.43:1 (IMAX), 1.50:1, 1.56:1 (14:9), 1.66:1, 1.75:1, 1.78:1 (16:9), 1.85:1, 2.00:1, 2.20:1 (70mm), 2.35:1, 2.39:1, 2.55:1, 2.59:1, 2.66:1, 2.76:1 a raritní 4.00:1.

Tak min. 10 z nich jsou běžné. Často je film natočen v jednom formátu a na dvd přepsán v jiném, v tv je taky v jiném, to vše samozřejmě s patřičným ořezem. :( Zatím jedna z největších nudlí které jsem viděl byl asi Antonioniho Zabriskie Point (hudba P.Floyd).

Neuvědomil jsem si, že nejde o plazmu, ale LCD. Já dosud o ničem jiném než plazmě neuvažoval, tak proto. Díky za opravu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ambilight je nastavitelný - není to žádná barevná hudba - a je to podle mé zkušenosti opravdu příjemná a přívětivá věc.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Mám doma Philipse s Ambilightem a je to neskutečná věc. Velice příjemný pro oči.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mih
to roztažení obrazu by mělo být automatické - tedy žádné tmavé pruhy. záleží, jak to mají zvládnuté...

ale s tou cenou si mě šokoval. holt novinka. koupím 16:9.

hanysek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanysek »

pro blu-ray by to melo byt v pohode ;-)

mam pocit ze byl nejaky clanek o te telce ve STEREO & VIDEO ale nejsem si jisty...

Odpovědět