mcm
OK, reaguješ nekonfliktně, tak ještě jednou to vysvětlení, ikdyž už tady proběhlo několikrát.
Já se Hi-Resem zabývám od roku 2000, kdy jsem si koupil první player SACD a DVD-A. Později jsem začal nakupovat i soubory Hi-Res, ale s ohledem právě na podvody a nekalé praktiky prodejců jsem od tohoto ustoupil. Prostě to šidili a podváděli, chtěli peníze za hudbu Hi-Res, ale praskali to tam z obyčejných CD.
Na tom Tvém odkazu je to popsáno správně, ale týká se to jen a jen možností toho kterého formátu, ale nic to nevypovídá o kvalitě zvuku, který na tom formátu distribuují. Každý ví, že např. SACD má výrazně lepší možnosti záznamu v kvalitě zvuku, než CD, ale nikdo distributora nepřiměje k tomu, aby Tě na tom Hi-Res neprodal tu kvalitu CD. U dráťáku právě velice snadno mohou podvádět, protože to nemá žádné regule, jako např. CD, SACD a pod. mají různé " Book " a to je norma.
Pokud chceš skutečnou kvalitu Hi-Res ( dráťák Tě jí nedá, nebo jen minimálně ) a seš ochotný poslouchat např. klasickou hudbu, tak se podívej na
https://www.2l.no, to je hudební vydavatelství v Norsku, kde realizují ty nejlepší a nejkvalitnější nahrávky v klasické hudbě. Dnes a mnoho let nazpět už jen digitálním záznamem DXD (24 BIT / 352.8 kHz) a z toho pak realizují všechny druhy nosičů ( CD, SACD, BD...., ale i např. LP ) a kromě toho si tam můžeš zakoupit i soubor Hi-Res, podle Tvé potřeby a máš garanci 100% kvality a žádný podvod. V tomto případě je to Hi-Res na 100% a stačí si jen vybrat. Já jsem toho tam nakoupil spoustu v různých formátech a všechno super.
Něco jiného je nákup u "překupníka", nebo providera "dráťáku", tam nemáš jistotu kvality žádnou, jen jistotu, že chce na Tobě vydělat a spoléhá na to, že většina zákazníků to nepozná a také se mu to většinou daří.
Např. ten deklarovaný "Thriller" tzv. Hi-Res, z těch Tvých odkazů. To je deska která vyšla v roce 1982 a pravděpodobně nebyla zaznamenána digitálně. Faktem je, že hraje perfektně, tehdy i dnes - mám několik verzí LP, CD, SACD a i to LP vyrobené ( One-Step Pressing ) z originál master tape ( a to "dráťák" určitě k dispozici nemá ), zvuk toho LP je famozní - bohužel i cena. Kvalitu si každý nechá zaplatit. I to moje SACD - první vydání Thriller 1999, je US výroby a nabírali to z originál mater tape a je to remasterovaný do DSD. Nečekej, že tento soubor "Dráťáku" někdo poskytl.
Fuj, to jsem toho naslintal. Takže resumé: pokud chceš skutečnou kvalitu Hi-Res, je třeba za ni zaplatit a je jedno, zda za soubor Hi-Res u renomovaného vydavatele, nebo na nosiči SACD, DVD-A, či BD. Bohužel toto platí takřka na 100% u klasické hudby, tam si podvody nikdo nedovolí, u popíku, rocku a pod. už to tak není, tam je snaha to hrnout za podpory pokleslého marketingu. "Když on ten upscaling je tak snadný a současná vydání tak zmršená".
Sorry za obsáhlost.