Vážení,
nějaký čas, konkrétně od června, jsem bez možnosti poslechu hlavní sestavy. Dokončuju nový dům a do nastěhování bydlím v patře v domě u tchánů, kam by se moje sestava nevešla. Na ozvučení TV a na filmy tam mám druhou sestavu, bývalý top AVR NAD a 3.1 repro Focal Chorus rady 7. Není to úplně nouzovka, na filmy je zvuk pro mé potřeby parádní no a na zvuk hudby jsem si za ty měsíce tak nějak zvyknul, i když každé puštení známé nahrávky mi křiví uši. Velkou roli hraje i otřesná akustika místnosti, která nemá daleko k tomu být dokonalou krychlí...
TAK JSEM TO NEVYDRŽEL

a Audiophilia Nervosa mě donutila vybalit hlavní sestavu, která odpočívala pečlivě zabalená v krabicích a omotaná plachtou v garáži. Vše jsem nanosil do zatím neobydleného nového domu, kde ještě neteče voda ani se netopí a chybí schody do prvního patra, kde bude budoucí poslechovka. V jedné místnosti jsem zatopil elektrickým přímotopem, vše pečlivě vybalil, pomazlil se, rozestavěl, pozapojoval.... Vše v extrémním provizoriu na starém psacím stole v prázdné holé místnosti cca 24 m2 s matrací na zemi a kartónových krabic od beden v rozích v roli pseudo basových pastí. Díky holým stěnám i podlaze je v místnosti dozvuk jak v jeskyni a basový módy mají festival. Jedním slovem tedy podmínky k poslechu otřesné.
A pointa

? Půlroční odvykací kůru od sestavy bych vřele DOPORUČIL KAŽDÉMU, koho chytne a drží potřeba něco měnit, v něčem se štourat a dokola trpět pocitem, že to nějak nehraje. Protože takovou četnost husích kůží, samovolných nadšených úsměvů, nutkání si podupávat a chuti poslouchat dál a dál a dál jsem nezažil ani nepamatuju. Naposledy snad když jsem si ve druháku na gymplu pořídil dloooouho vysněný discman a Koss Porta Pro

.
Žasnu z dynamiky, prostorovosti, průzračnosti výšek, čistoty lidského hlasu, jemnosti a rozlišení zvuku, z razance basů, skoro hmatatelný přítomnosti nástrojů a hlasů, z toho, že symfonický orchestr zase není jen nepřehledná změť všeho, ale nástrojový skupiny mají zase každá svoje místo a jsou zřetelně prostorově odlišeny od jiných... Ten zvuk je tak známý a přesto tak nový, jiný, šťavnatý, zábavný, nutkající...

.
Jako WOW

. Mám to takhle dva dny, nadšení zatím neopadá i když je mi jasné, že se zvuk zase rychle "oposlouchá". Ale tenhle pocit údivu, nadšení a spokojenosti si v sobě dlouho uchovám. Možná si i po dobudování oddělené poslechovky v patře budu zámerně dopřávat abstinenční kůry. Je to jako by každodenní řidič jezdil půl roku Fabií 1.2 a pak přesedl zpátky do Superbu 3.6

. Zdaleko to není to nejlepší auto na světě, ale i tak je to sakra velký WOW

!!!
Na závěr chci trochu pateticky poděkovat za to, že jsem byl přiveden k tomuhle koníčku a že ho můžu provozovat v téhle podobě. Je to móóóc příjemný

.