CD vs. DVD, aneb rozdílná zvuková kvalita stejných titulů

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

CD vs. DVD, aneb rozdílná zvuková kvalita stejných titulů

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Ve vláknu u Lachima se rozjela diskuse o poslechu titulů, které vyšly jak na CD, tak i DVD. Myslím si, že tato diskuse tam nepatří. Pokud se o tuto problematiku máme názorově probírat, myslím si, že by se to mělo dít jinde. Z tohoto důvodu jsem tedy založil toto vlákno na toto téma.
Rozdílný poslech CD a DVD může být rozdílný ze řady příčin. Myslím si, že základním bodem poslechu by měla být stereo stopa. Většina DVD titulů ji má, jde buď o PCM což je, jak dobře víme, nekomprimované, v podstatě rovnocenné CD, jen v tom rozdílu že CD má vzorkovací frekvenci 44,1kHz, DVD 48kHz při 16. bitech. Některá DVD mohou být o 20., nebo 24. bitech, např. Woters – In The Falsh (20 bit), Gilmour – In Concert (24). Další stereo stopa je již jen v systému Dolby. Některé tituly mají jen více kanálové audio stopy, buď v DD 5.1, nebo DTS 5.1. Při stereo poslechu musí u těchto stop dojít tvz. downmixu, což každý DVD přehrávač má a pro vás to určitě novinka není.
Pochopitelně s nástupem nových formátů, přichází i nové audio-stopy, např. Blue Ray může mít až HD Audio 192kHz / 32bit stereo, 96 / 32 až osm kanálů.
Probírali jsme ale klasické DVD disky, tak u nich zůstaňme.
Můj DVD Marantz 8300 mám nastav tak, aby všechny audio stopy byly převedeny do PCM, u disků s 5.1 nejprve downmix. Pokud to je možné, snažím se vše přehrávat přes Auioprase Vanity a dále poslat do DAC Capheus. Z 90% to tak lze a zvuková kvalita je lepší, než ze samotného přehrávače.
Názorovou polemiku rozpoutal Lachimovo poznatek, že poslední živé DVD R. Müllera je poslechově na lepší úrovni, než souběžné vydané CD. Jak jsem psal, tento titul nemohu za sebe hodnotit, protože DVD nevlastním.
Projedu doma stejné nahrávky a popíšu vlastní poznatky.
Jedu domů a jdu poznávat.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: CD vs. DVD, aneb rozdílná zvuková kvalita stejných titulů

Příspěvek od lachim »

mih už psal v mém vlákně, že jemu hraje dvd müllera také lépe.
tak to už jsme dva, co se pletou
:)

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Lachim napsal ve svém vlákně toto:
věřit tomu nemusíš.
já prostě poslouchám to, co se mi více líbí.
pokud mám stejnou nahrávku na cd a dvd, poslouchám dvd. cd mi přijde takové..... bez šťávy.
včera jsem to zkoušel na paolovi...
jindy na fotolaikovi....
bylo jich více.

Shrnu to do několika vět. Lachimův kombajn Audionet VIP G2 je excelentní ve zvukové kvalitě DVD, ale v přehrávání formátu CD již tak dobrý není (Stereo DE uvádí za zvuk CD-86%,SACD-91% a DVD-100%), to uvádím jen jako berličku, abychom se mohli od něčeho odpíchnout. Myslím si, že toto může ovlivňovat Lachimův úsudek popsaný výše: "CD mi příjde takové....bez šťávy".
Chci tím říct, že porovnávání je relativní, vždy záleží na čem se porovnání dělá, takže se to může na různých aparátech jevit různě. To je fakt, který může kombajnistům vadit. Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno co se proti tomu dá dělat.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Osobně vlastním taky multikombajn BelCanto PL2.A mně vyhovuje rozhodně více než Audionet VIP G2.Tyhle dva kusy jsme porovnávali v Brně přímo proti sobě na špičkových strojích a bednách.Ale jak jsem psal-tady tahle třída je už o preferencích co se komu líbí a jak sedne do vlastního celkového aparátu.Takže napsat o Audionetu že je šatný bych už nikdy neudělal.Je prostě jiný.

Pokud jde o poslech CD na takových strojích,tak určitě je CD a i CD vrstva na SACD nosiči slabší-tedy pro mně horší.Pořizoval jsem si takový stroj na poslech SACD.Takže myslím si,že majitel kombajnu s tímhle počítá.Já ještě určitě zkusím nákup externího DACu jako ML No36S a zkusím CD pustit přes tohle.Jde mi ale hlavně o poslech těch flaců a Full HD filmů ve špičkové kvalitě.Teď již jednoznačně nechci jít cestou CD,ale pokud to půjde-LP.LP je prostě pro mně lepší a to ještě nemám žádný špičkový stroj.Kdysi top model Thorensu,ale dnes již střední třída a ramínko to samé.Přenoska low-end MC za pár tisíc.

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Doma jsem prohrabal regál a našel tyto stejné tituly na CD a DVD.
Jaromír Nohavica – Doma (live)
Depeche Mode – 101 (live)
Eric Clapton – Unplugged (live)
Coldplay – Live 2003
Depeche Mode – Live in Milan
Roger Waters – In The Flash (live)
Eric Clapton – Sessions for Robert J – studiové nahrávka
Depeche Mode – Playing the Angel – studiové nahrávka

Trochu je projedu a napíšu.

O kombajnech je známé, že nejhůře zvládají CD. Pokud mohu dát své vlastní poznatky, modulem Vanity + DACem se CD i DVD dost vylepšilo. SACD zůstalo tak nastejno. Možná lepší DAC by naznačil více.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

I když jsem svůj příspěvek k diskuzi nemyslel tak, abychom houfně srovnávali stejné tituly, nějak se to rozběhlo.

Zkoušel jsem 5 ks SACD / DVD DTS 24/96, DD 16/48 (vše Genesis).
Vyšlo mi že SACD je s DTS 24/96 srovnatelné, nebo lépe řečeno díky prodlevě při výměně disku nezůstanou mi případné nuance v paměti. Přímé přepnutí z DTS na DD je jasné. DD má menší dynamiku a méně detailů.

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Tyto desky mám taky a mám podobné poznatky. Verze 5.1 jsem už dlouho neposlouchal, hraju stereo SACD. Stejné je to i s Depeche Mode, kteří podbné disky jako Genesis vydali s tím rozdílem, že na DVD disku mají ještě PCM stereo.

Odpovědět