jak velký máte poslechový prostor?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Acon
Kontaktovat uživatele:

Re: jak velký máte poslechový prostor?

Příspěvek od Acon »

nechcem tu dataftovi zbytočne rozvíjať OT ale zo skúseností viem, že počúvať malé bedničky môže byť tak isto fajn zážitok, no vyžadujú si posluch v NF. Jednoducho sú na to prioritne určené a vzdialenosť do 1,8m tomu úplne vyhovuje. Potom by nemal byť ani nejaký extra problém z akustikou.
Takže sorry za OT

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

bubuxin
když jsem měl sloupy v malé místnosti taky s nízkýma basama nebyl problém - je fajn mít bedny co chodí od 25Hz v malé místnosti - a žádný problém: stejně tam nic takového neuslyšíš...
vzpomeň na kabiny automobilů.
v téhle souvislosti mě vždycky pobaví zkušenost jednoho hifisty - se dvěma 35cm suby byl v malé místnůstce navýsost spokojen - jeho rodina ve vedlejší místnosti ne - pochodovaly jim postele.

Acon
já do toho zas tak nevidím, ale nemusí to být až tak úplně pravda -v tom článku ve STEREOPHILE o tom Holt mluví - malé bedny MUSÍ stát v prostoru - pak jsou subjektivně schopny hrát jako velké sloupy. nechci předbíhat, ale vysvětluje to tak, že zatímco vyzařování velkých širokých beden je planární, malé mají sférické a mozek každé z nich vnímá jinak - takže omezení zůstává jen dosažitelnou hlasitostí.
samo že velké sloupy ve velké poslechovce - to je jiná.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

22,5 m2,prostor 60,5 m3
mám ale blbou nudli 3,4x6,6m

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

31 m3, pak je k tomu vedle ještě nudle ve které to nehraje, ale nestěžuji si

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vintage píše:A kdo zvás má snížený strop? Co jsem bydlel ve starým domě s vysokými stropy, tak to bylo po akustické stránce hodně špatný...
hm, já mám doma snížený a akusticky pořešený strop (minerální vlna) - popravdě jsem to dělal hlavně kvůli snížení kročejového hluku od sousedů shora (ten chlap fakt dupal jako slon). momentálně poslouchám v místnosti s 3m vysokým stropem a příjde mi to naprosto bez problémů. ono kromě rozměrů u poslechovky asi taky dost záleží na vzájemných poměrech - vlastně ne asi, ale určitě.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

dadaft píše:
vintage píše:A kdo zvás má snížený strop? Co jsem bydlel ve starým domě s vysokými stropy, tak to bylo po akustické stránce hodně špatný...
hm, já mám doma snížený a akusticky pořešený strop (minerální vlna) - popravdě jsem to dělal hlavně kvůli snížení kročejového hluku od sousedů shora (ten chlap fakt dupal jako slon). momentálně poslouchám v místnosti s 3m vysokým stropem a příjde mi to naprosto bez problémů. ono kromě rozměrů u poslechovky asi taky dost záleží na vzájemných poměrech - vlastně ne asi, ale určitě.
A hlavne je dôležitý fakt, že ho máš riešený akusticky. Bol som u 2 ľudí (Hopp a Augustini) ktorí ho majú a je to počuť hneď ako človek vojde do miestnosti. Veľakrát to v bežných rodinných podmienkach vyrieši podstatnú časť problémov akustiky. Samozrejme nie všetky a vôbec nie basy/dunenie

pink
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pink »

5x4x2,3m

brvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brvr »

Jednoúčelovo využitá posluchovka o rozmere 6x4 m. Objem: 53 m3. Akusticky upravená.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

boxer, dadaft: prosím o radu čo teda robiť? Miestnosť je daná. Kde dať repro? Najlepšie do rohov, čo najďalej od seba aby som mal širokú bázu? Myslel som, že práve naopak že bedne potrebujú priestor okolo seba. Počúvam cca. 1,8 m od bední a nepozorujem problém, aj keď práčka Accuphase priestoru pomohla.
Pár príspevkov za mnou napísal bohus, že doma počúva v podobnej miestonsti ako ja (31m3) a má tam sub Velodyne. Bohus, od koľko Hz ti to hrá keď taká malá miestnosť basy nehrá?

boxer

Příspěvek od boxer »

Nič nerob.

Pokud ti to vyhovuje,tak co řešíš? Mě jen přijde,že v tom pokoji ,když tam přijdeš,je trochu přeplněno. :)
To je vše.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já osobně bych v takové místnosti, jakou máš ty, dal bedny na šířku, tj. čelní/zadní zdi by byly ty dlouhé.
ale jak říká boxer, když jsi spokojený, tak není co řešit.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

bubuxine, koukám že jsi na tom stejně jako já. Já mám 3x4 metry. Bedny mám "na šířku", posunuté úplně mimostředně - jsou v pravé polovině místnosti. Ty máš bedny postavené dle Cardase a ten ví, o čem mluví. Když je posuneš do rohů, trochu se ti zvednou basy, ale vše ostatní se rozbije - nic tím nezískáš, tu "šířku stereobáze" již vůbec ne. V tak malé místnosti ti nezbývá nic jiného, než přistoupit k akustickým úpravám.
Podívej se na stránky Zdenyho : http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... ilit=Zdeny , asi v polovině popisuje výstavbu basových pastí v jeho malé poslechovce (cca co máš ty i já), škoda jen, že již tam nejdou obrázky. Já osobně jsem to řešil obdobně (prostě pajcnul jsem ho).
V malé poslechovce jsou totiž jedním z největších průserů první odrazy od stěn, které (s ohledem na malo vzdálenost odrazu) mají vysokou intenzitu a současně jsou časově málo vzdáleny od přímého signálu. Zde je výhodné použití diffuzerů umístěných v místě odrazu (známé pokusy se zrcátkem). Technika vše nezachrání = někdy je potřeba akustice pomoci.

*offtopic* Nikde není řečeno, že v malé místnosti basy nehrají. Reproduktorové měniče je klidně vyzáří (proč taky ne, že ?). Jde jen o to jak je budeš slyšet. Malá místnost je nepřeberný ráj módů a nikde není řečeno, že právě v místě poslechu nebudeš mít díru jako hrom. Jednoduše: vlnová délka 16 Hz je 21 metrů - jak ji "nacpat" do tak malé místnosti ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska píše:Jde jen o to jak je budeš slyšet. Malá místnost je nepřeberný ráj módů a nikde není řečeno, že právě v místě poslechu nebudeš mít díru jako hrom. Jednoduše: vlnová délka 16 Hz je 21 metrů - jak ji "nacpat" do tak malé místnosti ?
možná je taky dobré si uvědomit tohle: nejnižšší tón kontrabasu, kontra C, je něco málo nad 32Hz (to je těch coughových požadovaných 12m s repráky ve stěně) - niž s bednama chodit podle mě nemá vůbec žádný smysl (a i tohle už jsou ceny v řádu statisíců - pokud tedy volíš kvalitu před kvantitou). navíc takhle nízko se ladí kontrabas v symfonickém orchestru. jazzmani a spol ladí jinak a výš. takže jestli chci kostelní varhany, zajdiu do kostela, doma je prostě nikdy mít nebudu...
sakra, já su asi člen anti-basové kliky či co. ;)

Odpovědět