Máme rádi (mírné) zkreslení?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Máme rádi (mírné) zkreslení?

Příspěvek od dadaft »

Před časem jsem četl vyjádření PMA - nevím jestli na tomto nebo jiném fóru - že digitální zesilovače mají problém se zdroji signálů, které produkují vysokofrekvenční rušení. V důsledku vzniku součtových a rozdílových signálů se toto rušení (prý) skrze digitální zesák dostane až do beden jako rušení v slyšitelné části spektra (tj. nepomůže ani vf filtr, který tyhle zesáky mají na výstupu).

Rozhodl jsem se to testnout, protože k tomu mám v podstatě ideální zesák NAD D 3020, který má jak analogový, tak digitální vstupy (coax i USB), a lze mezi nimi lehce a rychle přepínat.
Jako zdroj signálu jsem použil 8 let starý počítač se zvukovkou Realtek, který vf bordel produkuje zcela zaručeně.

Výsledek mě trošku překvapil.

1/ analogový vstup -- šumění, cvčení, bzučení je při realistické hlasitosti slyšet u nahrávek, ve kterých je mezi tóny ticho (třeba sólový klavír), úplně jasně.

2/ digitální koaxiální vstup -- šum je v tichých pasážích při realistické hlasitosti neslyšitelný, když to ale ohulím co to dá, slyšet je a dost -- nicméně to už hodně zkreslují moje bedny a stejně tak nahlas nikdy neposlouchám, jsem spíš na středně hlasitý poslech v tichu.

3/ digitální USB vstup -- ticho mezi tóny je i v případě, že to dám naplno, zkreslují jenom bedny, ale šum ani rušení slyšet nejsou.

Slova PMA jsou tedy s výjimkou usb dacu u mě potvrzená, bordel z PC slyšitelně leze až do beden.
Nicméně solidní cd-přehrávač nic takového nedělá a je ticho i při analogovém a koaxiálním připojení (Philips CD850) a ani můj nový komp přímo dělaný na hudbu žádné šumění nemá (nicméně tam je pouze usb možnost).

Zaujala mě ale jiná věc -- pocitově, při poslechových úrovních na které jsem zvyklý, bych jako nejlepší zvolil koaxiální připojení. Analogové ne, to slyšitelné rušení je přece jen dost nepříjemné. U koaxu ani usb jsem šum nebo rušení přímo neslyšel. A pocitově mi to propojení, kde to rušení podprahově je, tedy koaxiální, příšlo lepší než usb -- ne u všech nahrávek, ale dost často mi připadalo, že přes koax mají nástroje lepší barvu, žestě jsou nablýskané a plechovější, housle dřevěnější :shock: ....................... - no, to jsem dopad, hifista. :lol:

Naštěstí z nového kompu to jede jen přes usb - a to přes jiný usb dac a zesák - a zdá se mi, že to hraje skvěle a dál to řešit nebudu................ ale je to tedy dost divné. Jako by zvuku v tom testu ten skrytý šum a zkeslení dodávaly šmrnc nebo co. :?:

pompo
Kontaktovat uživatele:

Re: Máme rádi (mírné) zkreslení?

Příspěvek od pompo »

Čau dadafte
Neviděl jsem ani jeden z těch kompů, stejně tak ani tvůj převodník ,tak si nedovolím nic s jistotou tvrdit ,jen bych řek že jsi to asi slyšel dobře a také to dobře popsal. Jen k tomu závěru bych dodal ,že pro mě už to co popisuješ divné není - spíš naopak. Jen by mě zajímal tvůj poznatek v případě propojení optikou (pokud je tedy ten DAC i AMP těmito vstupy vybavený). Za zkoušku nic nedáš a možná pak zmizí ten "skrytý šum a zkeslení" ale "šmrnc nebo co" zůstane. A tebe pak nepotrefí vylepšování USB vstupu kabelem za x tisíc.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Ahoj, optiku ta zvukovka nemá, takže bohužel. Třeba by to bylo OK. Ale jak říkám, z toho nového compu nic neleze a hraje to fajn. Počítačům nerozumím, je to na základě těch nových čipů od Intelu (konkrétně Core i3, celé desce říkají Coffee Lake), DAC je Audioquest Dragonfly, je chválený i od highendistů (Audiodrom), ale moc jsem nevěřil, že něco tak malého může hrát fakt dobře ,,,,,,,,,,,,,,,,,a může.
Pokud jde o kabely, o mě se bát nemusíš -- k dacu mám Audioquest Tower a jinak používám signální kabely od švédské značky Sinox, což ani nejsou hifisti, dělají kabely hlavně pro HD kamery, foťáky a tak - dobrá cena, kvalitní stínění, perfektní hrubě zlacené konektory. Nevypadají honosně a jsou neutrální. No a k repro zdvojený KWIK 16 od Kimberu. :o
S tím co mám na konci reprokabelů jsem spokojen, železo ani kabely teď nějaký čas řešit fakt nebudu. ;)

K tomu rušení - myslíš, že proto pořád jedou gramce?

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Zdar
jojo chápu - dragon pouze usb ,slyšel jsem že je dobrý.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Jedno docela zajímavé a dost kuriózní vysvětlení, proč máme rádi trochu toho šumu - prý to je pozůstatek naší embryonální části existence:

https://www.respekt.cz/denni-menu/bily- ... minecraftu

"A nakonec se C 418 přizná i k jednomu ze svých oblíbených fíglů: „V hudbě existuje jeden psychologický trik. Stačí, když k ní přidáte zpěv ptáků, praskání ohně nebo vinylu - a hned zní líp. Četl jsem o tom, jak embryo v děloze neslyší o mnoho víc než oběh krve. To je velmi zklidňující a pořád to máme v sobě."

Odpovědět