MP3, FLAC a další druhy komprese

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
AM
Kontaktovat uživatele:

Re: Voodoo hifi příslušenství - pohled na věc

Příspěvek od AM »

na mp3kach mam oproti wavum z cedecek asi nejvetsi rozdil v nizkych basech, jsou mene vyrazne a vic uhucene. kdysi na regalovkach epos 5 mi to az tak rozdilne nepripadalo, ale bylo to asi omezenym rozsahem a nemoznosti mit pustene basy v panelaku. na baraku se subacem uz to docela rozdil je. muze to byt ale i blbym dekoderem mp3 ve winampu.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Tak jsem si přečetl značnou část tohoto velmi zábavného vlákna. Po vlastních zkušenost bych se přiklonil spíše k tomu, že komprese do MP3 může skladby slyšitelně ovlivnit - rozdíl mezi CD (flacem) a MP3 (256 kb/s) už jsem slyšel na vlastní uši. Nechci tím nicméně vylučovat, že se nemohlo jednat o špatně provedenou kompresi ani že od té doby nemohlo dojít k nějakému vylepšení kompresních algoritmů MP3. MP3 téměř neposlouchám, tak opravdu nevím, jak to v současné době vlastně je. Ono je taky možné, že u každé skladby je vliv komprese jiný. Rád bych se na vlastní uši přesvědčil, co je vlastně pravda při ideálním převodu do MP3... Pokud jsem si dobře všiml, žádný poslechový test nakonec neproběhl (opravte mě, jestli se mýlím, nemám sílu ani čas číst to tu celé). Navrhuji tedy alespoň následující test: Poprosil bych Hellboye nebo někoho jiného, zda by mohl někam na internet nahrát zkušební skladbu (či více skladeb) ve dvou verzích:
1. V původním neupraveném/nekomprimovaném wavu.
2. Ve wavu, který vznikne zpětným převedením původního wavu zkomprimovaného do MP3 (256-320 kb/s).
Soubory nechť jsou označeny pouze čísly a každý si může doma vyzkoušet, jestli mezi wavy uslyší rozdíl, příp. jestli pozná, co je původní soubor a co je soubor převedený do MP3 a zpět.

Vhodný výběr skladby (skladeb) bych s dovolením ponechal na Hellboyových oponentech, aby nedošlo k nevhodnému výběru skladby, kvalitní převod do MP3 a zpět do wavu bych ponechal na hellboyovi.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

To asi nepůjde, poněvadž z wavu jde v každém programu vizuálně poznat, že se jedná o mp3. Každý si to může vyzkoušet doma sám, buď vytvořením mp3 z vlastního CD v nejakém slušném programu (já doporučuji J River Media Center 14), nebo stažením nějaké písně z netu. Pokud to bude ve 320, tak dnešní piráti ripují většinou docela dobře a mělo by to být OK. Jinak je pravda, že určité skladby (u mě především metal) jdou ve 192kbps poznat naprosto bez problémů a ani mnou zmiňovaných 256 nemusí být úplně dokonalé. 320 prostě ale nejsem schopen poznat a i pokud by to poznat šlo za nějakých laboratorních podmínek při velice soustředěném poslechu extrémních částí nějaké skladby, tak to nepovažuju za něco s čím by si měl normální člověk lámat hlavu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Hellboy píše:To asi nepůjde, poněvadž z wavu jde v každém programu vizuálně poznat, že se jedná o mp3. Každý si to může vyzkoušet doma sám, buď vytvořením mp3 z vlastního CD v nejakém slušném programu (já doporučuji J River Media Center 14), nebo stažením nějaké písně z netu. Pokud to bude ve 320, tak dnešní piráti ripují většinou docela dobře a mělo by to být OK. Jinak je pravda, že určité skladby (u mě především metal) jdou ve 192kbps poznat naprosto bez problémů a ani mnou zmiňovaných 256 nemusí být úplně dokonalé. 320 prostě ale nejsem schopen poznat a i pokud by to poznat šlo za nějakých laboratorních podmínek při velice soustředěném poslechu extrémních částí nějaké skladby, tak to nepovažuju za něco s čím by si měl normální člověk lámat hlavu.
Proč chlapi nezaložíte nějaké své vlákno o počítačích, mp3. a podobných nehifi srandíčkách ?
Vždyť svými monology akorát zasíráte diskuzi o Woodoo.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

MP3, FLAC a další druhy komprese

Příspěvek od Hellboy »

Prostor pro debaty o kvalitě, výhodách a nevýhodách jednotlivých zvukových formátů.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MP3, FLAC a další druhy komprese

Příspěvek od fox »

Chlapi, konečně zajímavé vlákno, které mě může něco nového naučit.
Protože jsem ve stahování hudby na počítači úplný analfabet, obracím se na vás, počítačové odborníky,o radu , jak postupovat, pří stahování hudby z internetu a jeho vypalování na CD.
Nemyslete si, nepřeorientoval jsem se. Chci ale využít možností, jak ochutnat hudbu, kterou jsem ještě neslyšel, popřípadě pořídit něco do auta. Chtěl bych ale nahrávat v co nejvyším rollišení. Né žádné mp3. Ty poslouchá moje dcera, ale jenom u sebe, ke mě toto zboží nesmí. Tím nechci nikoho urážet a nic odsuzovat.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Z avaxhome.ru stáhnout muziku ve flacu, per burrrn (ashampoo) vypálit CD Audio. Hotovo.

Jirka83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

fox píše:Tím nechci nikoho urážet a nic odsuzovat.
Ehm, jenom me to trochu zarazilo, neodsoudil jsi prave vetou "Ty poslouchá moje dcera, ale jenom u sebe, ke mě toto zboží nesmí." formát mp3 ?

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A myslím, že odkazy a návody na warez nejsou zrovna v pravidlech tohoto fóra žádoucí jevy. Pravdou ovšem je, že k hudebním souborům (alespoň těm co zajímají mě), se v ČR bohužel zatím stále nedá úplně 100% legálním způsobem dostat. A pokud vím, tak v nějakém soudním procesu to snad soudce uvedl i jako polehčující okolnost - pachatel sice kradl, ale vzhledem k tomu, že se u nás zbož nedá koupit, nikomu nezpůsobil škodu, nebo tak něco.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Jinak u nás by snad měl být dostupný obchod http://www.emusic.com - za 12USD měsíčně můžete stáhnout 24 tracků v kvalitě 256kbps VBR (což je prakticky srovnatelné s 320 bez VBR). To už je rozumná cena. Ideální je obchod ZUNE, kde za měsíční předplatné člověk může stahovat co chce dokud má předplaceno a pokud platit přestane, může si za každý měsíc placení nechat jedno CD. Bohužel v evropě nedostupné. Na i-legalně.cz mají bídnou nabídku (pokud nescháníte jen Madonu, Chinaski a Káju Gotta).

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A ještě dodám víceméně aktuální seznam legálních obchodů pro různé evropské země:

http://www.pro-music.org/Content/GetMus ... europe.php

Bohužel itunes, amazon, zune, napster a další u nás ani jinde v EU STÁLE dostupné nejsou.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Stahování hudby z internetu pro osobní potřebu není porušením autorského zákona, proto zde klidně budu dál uvádět jakékoliv odkazy na jakoukoliv hudbu.

boxer

Příspěvek od boxer »

Jo,A Jarda to muší vědít,ne?

Když fšechny nactiutrhače poslal k šípku a nikdo mu nic neuďál.

ShanDo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ShanDo »

V dnesnej dobe riesit stratovu kompresiu ako MP3 je zbytocne, za par korun je HDD o takej kapacite, ze tam mozem skladovat hodiny a hodiny hudby v APE alebo FLAC. Internet sa zrychlil natolko, ze nemusim riesit ci stiahnem 20 mega na skladbu alebo 100.

Odpovědět