Ďábel v modrém
https://www.csfd.cz/film/3025-dabel-v-modrem/komentare/
Velká pocta Raymondu Chandlerovi, film natočený podle knih(y) jeho velkého obdivovatele a spřízněné duše Waltera Mosleyho, autora mnoha děl, nejen detektivek. Je možné, že když chandlerovky (Phil Marlowe) neznáte nebo nemáte rádi, tak vás to neosloví.
V opačném případě budete nadšení jako já --- je tam všechno, od vnitřního monologu po klasický vývoj, kdy se nejdřív na pohled jednoduchý případ mění v noční můru,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
(dokonce téměř dojde na hyper-klasickou marloweovskou hlášku "když ti klient řekne, že bouchačka nebude zapotřebí, vem si raděj rovnou dvě".

Pomalu budovaný příběh, vynikající vypravěčský styl, skvělá kamera a vizuál vůbec (je to noir, ale svou duší, ne nějakými vizuálními triky), nedostižný casting --- Washington je OK, můj oblíbenec Tom Sizemore v roli jednoho ze záporáků si to vyloženě užívá a je to tak slizký had, že byste ho nejraději vlastnoručně poslali do pekla, Jennifer Beals je svůdná a tajemná a tak dále až po dvojku drsných bílých policajtů Terry Kinneyho a Scotta Caldwella,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Užil jsem si to báječně.