Obývák vs poslechovka

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Obývák vs poslechovka

Příspěvek od PítrsPraha »

V dohledný době se budu stěhovat z bytu do domu a tak začíná být aktuální otázka, jak si uspořádat poslech - jestli mít hlavní aparaturu v obýváku nebo v obýváku nechat druhou sestavu a tu hlavní nastěhovat do místnosti vyhrazený jen pro poslech. Oboje má své plusy a mínusy a zatím na to nemám úplně vyhraněný názor.

Plusy obýváku:
- hudba je po ruce. Často se mi stává, že třeba při čtení něco poslouchám jen jako podkres, ale najednou mě to zaujme a pak strávím krásný 2 hodinky soustředěným poslechem
- je mi příjemný mít kvalitně hrající hudbu i jako podkres k jiným činnostem (vaření....)
- k filmům mám rád kvalitní stereo zvuk s "neomezenou" dynamikou
- netřeba hledat a pořizovat druhou sestavu
- hudební nosiče na jednom místě

Mínusy obýváku:
- nemožnost účinně vyladit akustiku
- ostatní členové rodiny, kteří si chtějí povídat / koukat na TV / prostě tam být a něco (rušivýho :-) ) dělat
- omezení hlasitosti pokud je doma někdo další (většinou je v obýváku nebo blízké kuchyni)
- omezení výběru hudby ("prosímtě vypni to, to je strašný" :-) )

Plusy poslechovky:
- možnost perfektní akustiky
- klid vždycky když budu chtít
- možnost poslouchat cokoliv kdykoliv a "jakkoliv" hlasitě

Mínusy poslechovky:
- trochu násilný přístup "tak a teď jdu poslouchat"
- nutnost řešit druhou sestavu a následná nespokojenost s tím, že to v obýváku hraje hůř :-)
- přenášení hudebních nosičů
- izolovanost (poslech v obýváku je sice v přítomnosti dalších z rodiny tak napůl, stejně jako moje zapojení s nima, ale přínos, byť částečný, mám jak já z hudby tak oni z toho, že nejsem někde zavřenej)

Zatím jsem měl aparaturu vždycky v obýváku, takže tuhle variantu mám vcelku dobře ošahanou.

Jako to vidíte vy? Jaký máte zkušenosti a poznatky ze separátní poslechovky?

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Obývák vs poslechovka

Příspěvek od overgrounder »

Já myslím, že sis vcelku obstojně odpověděl sám. Všechno je otázkou kompromisů, v tomto případě jak finančních, tak "sociálních" :-)
Záleží, jak moc je plánovaná poslechovka separovaná, v jaké části domu, nebo zda úplně mimo? (nadstavba nad garáží, například).
Musíš si určit priority, které se však s přibývajícím věkem (hlavně dětí), mění. Nevím, v jaké jsi rodinné situaci, ale v podstatě máš jen dvě možnosti.

a)Vybavit si obě místnosti k obrazu svému, v obýváku poslouchat a hrát dle možností, v poslechovce se zavírat jako do trucovny. Až zestárneš, budeš v poslechovce déle a déle.
Tato varianta je dost drahá, a to nejen co do komponentů :-)
b)Vzdát se jedné z místností - aspoň pro začátek

Vše mezi tím ti bude hlodat a hlodat. Já bych si vybral - takhle to totiž také plánuji a proto vůbec odpovídám, mít hlavní sestavu zatím v obýváku a při tom si pomalu ale poctivě ladit akustiku a rozvržení poslechovky. Budu si mít s čím hrát a co v dlouhých zimních večerech vymýšlet, nechci to odfláknout ale vymazlit od A do Z! A čas ukáže, zda jim dolů pořídím AVR k filmům a sestavu si odnesu nahoru, nebo ji tam nechám a dle možností (nejen finančních) půjdu v poslechovce "výše".

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jo, o kompromisech to bude, sákryš :-).

Případná poslechovka je v domě, ale celkem separovaná (v patře a na druhé straně domu než je obývák - dům je obdélník). Což je plus pro klid a mínus pro sociálno.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Samostatná poslechovka. Já už bych se do obýváku s hifi nechtěl vrátit.
Od doby, kdy jsem si ji vybudoval, všechno v rodině klape lépe, než před tím. Manželka může koukat na přiblblé seriály v TV a navzájem se nerušíme. :D Po delším manželství, každý potřebuje občas trochu soukromí a mít možnost si občas potrucovat. :lol:

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Já měl už výkres poslechovky těsně u baráku. Z důvodů mínusů i plusů o kterých píšeš jsem se rozhodl s tím počkat. Jsem v obýváku rád a když je potřeba někam odejít tak to vypnu a pak to třeba doposlouchám. Jsem radši ve větším kontaktu s rodinou i za cenu, že mě občas ruší, ale to se se stářím může změnit :) . Zatím tedy jedu v "nedotlumeném" obýváku a nemusím poslouchat horší sestavu než bych měl v poslechovce a nelítám sem tam, jestli to hraje tak blbě nebo dobře. ;)

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

Asi nejlepší je se zbavit všech rušičů. Děti, největší nepřátele, vsechno počmárané, membrány promáčklé, knoflíky kde byly už nejsou, co se hejbe, tak to je co chvíli nastaveno jinak a to ve velice krátkých intervalech. Nepomáhá ani elektrický ohradnik, nic. Ale nemám na výběr. Abych pořídil větší byt, kde každy bude mit svou pracovnu tak to by se pohybovalo v astro cifrách. Takže přemýšlím, že vše jednou nastěhují na chalupu a tam si jednu místnost vyhradím jen pro sebe. Btw, jestli máš možnost mit svůj kumbál jen pro sebe, neváhal bych :idea:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Když přijede dcera s vnoučaty / 3 + 1 rok /, zamykám poslechovku na dva západy a pro všechny případy tam pokládám na polici keramického čerta, kterého se vnučka bojí. :lol: Nedovedu si představit, že by se malé děti pohybovaly v obýváku mezi aparátem.

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

Hm..keramický čert, musím vyzkoušet.

sekal

Příspěvek od sekal »

Vykašlete se na poslechovky a choďte raději na koncerty, loulové.:D To vám, (příp. i vašim drahým polovičkám), dá daleko více..

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

sekal píše:Vykašlete se na poslechovky a choďte raději na koncerty, loulové.:D To vám, (příp. i vašim drahým polovičkám), dá daleko více..
Jasně, kdy tady bude hrát Bonham, Joplin, Don Van Vliet ?? abych náhodou něco nezmeškal. :roll:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Sekale, prosím, pokud chceš přispět, drž se tématu.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A s těma dětma je to otázka. Z mý zkušenosti se děti někde reprosoustav ani zbytku aparatury naprosto nevšímají, jinde je to tak, jak psal vlad.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Samostatnou poslechovku nemám, v obýváku mám ale druhou aparaturu. Hlavní sestavu mám v pracovně. Když bylo vše v obýváku, hromadilo se tam velké množství věcí od papírů do tiskárny, přes hudební nosiče, hračky, až po nádobí. Vše záleží na tom, jak fungují lidé, kteří jsou ve společné domácnosti, v obýváku by se měli asi potkávat, čili není vhodné, aby tam bylo něco specifického jen pro jednoho.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Za mě určitě vlastní poslechovka. Padlo zde dost oprávněných připomínek, jako s kým žiješ. Přesto mít vlastní místnost, kterou si akusticky upravíš a využiješ celého prostoru na laborování je obrovským přínosem, který nemusí dohnat ani pořízení dražší sestavy ve stávajících podmínkách. Když to vezmu na sebe, moje žena je hifi nakloněna a dokonce mě podporuje, protože sama má hudební vzdělání, ale určitě nemá potřebu jako já denně poslouchat, natož soustředěně, čili jsem rád za vlastní poslechovku. Až dojde na rodinu, tak budu mít opačný "problém" z poslechovky zpět do obýváku, kde jistě nebude místo na 60kg 3pásma, chraň bůh chtít kolem volný prostor :) a začně kolotoč výměn a návyk na útlejší a kompaktní sestavu. Proto užívej a ber všemi deseti hifiroom!

Odpovědět