Otázka, na kterou jsem se nikdy nezeptal...

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Otázka, na kterou jsem se nikdy nezeptal...

Příspěvek od pbaudis »

Mám tady jednu otázku, ke které jsem se roky nedostal, ale dnes to poruším. Je to možná banalita, možná prkotina, ale odpověď mě zajímá. Nebuďte zlý. :)

Veškeré komponenty, co jsem měl s hlinikovou šasi (čelem komponentu), tak pokud projedu komponent prstem nahoře, cítím jako statickou elektřinu, vrnění do prstu, nevím jak to popsat, ale Vy musíte vědět co myslím. Tento jev se mi děje při zapnutém komponentu, vypnutém i odpojeném od sítě. Můžete mi to vysvětlit. Asi chápu o co jde, ale nevím proč se tak děje? Teď nevím, jestli je to problém, nebo běžný jev? Vadí to něčemu, proč ten náboj vzniká, neprobíjí něco? Zkouším na to myslet, už od zásuvky ve zdi?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Otázka, na kterou jsem se nikdy nezeptal...

Příspěvek od Jarda69 »

Není to jenom povrchem? Pokud to dělá u uplně odpojeného komponentu, žádné kabely s ničím spojené, tak to elektřina nebude.
Dělá to i při pouhém doteku nebo jen když prstem jedeš po hliníku?

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Když odpojím síťový kabel, tak je to cítít také, slaběji, ale také. Pozor, nejedná se mi o vrchní kryt (dekl), jde pouze o hlinové čelo a o jeho hrany. Možná je to opravdu materiálem, který takhle reaguje s prstem, třeba ano... Zatím mi doma takhle reagovali, všechna hliníková čela. Teď mám 2 komponenty a jak CD přehravač, tak i zesilovač, mají stejný efekt. Pár věcí, co jsem rozprodal, stejná reakce. Možná jsem hodně nabitý. :)

Při doteku to necítím, efekt nastane pouze při přejetí prstem.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Mám doma tape deck, který má podobný panel a dělá mi to taky. Proto jsem se ptal. Jinak mám tuner, který opravdu probíjel. Na kastli asi 50V střídavých, přes nějaký odrušovací kondíček uvnitř.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Jaroušku, ani nevíš jak se mi ulevilo. Dělá to opravdu pouze po přejetí prstem. Tak to netrvalo dlouho a mám svou odpověď. *palec* Když v tom nejsem sám, nebude to HW chyba u mě doma. *2thumbsup*

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

99% hliníkových panelov je z tzv. kartáčovaného (brúseného) Al, ktorý je potom eloxovaný. A brúsené je to v smere najväčšieho rozmeru, teda pri prednom paneli horizontálne. Ten povrch nie je zrkadlovo hladký, to brúsenie je pri pohybe prsta kolmo na smer brúsenia cítiť. To je celá "záhada" :)

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Abychom věděli v jakém místě mi vzniká ten efekt, prosím tady máte jedno foto. Nepopsal bych to lépe, jako to popíše fotografie.

BVa: to bude určitě tím broušením. Vím, že je čelo broušené, je to i vidět (jsem strojní mechanik), tedy byl..., Mě jde o jiné místo se statickou elektřinu, lehkém vrnění, při přejetí prstem. Když budeš honit lišče ocas, taky ti budou stát vlasy, já nevím, jak to jinak popsat. :D Možná to platí i na to označené místo, kde přejíždíš prstem po směru broušení. Jde mi o to, jestli není problém někde v HW komponentů, prolužováku, zásuvkou... Na druhou stranu, aby mi to dělali všechny komponenty, to je divné, takže tímhle to házím za hlavu, vysvětlení jsem dostal. Děkuji mockrát.

20240209_223033.jpg

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Na kovovom, vodivom panele , nemôže byť " statika" len na určitom mieste... Sú to len nedokonalosti povrchovej úpravy, rôzna drsnosť, mikrotrhliny a pocity pri ich ohmataní..

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

To si nemyslím, povrchovou úpravu, její finiš poznám a rozhodně to není drsností povrchu. Když je odpojený síťový kabel, to "něco" se mnohonásobně zmenší, takže povrchovou úpravou to určitě není. Možná ano, ale ne jeho drsností. Odpověď mám, není důvod slovíčkařit.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Také jsem se s tím setkal. A to u Toppingu Pa3s. Bylo zajímavé že to dělalo jen ve druhé poslechovce u Fostexu. A taky to dělalo výrazně více při zapojeném přístroji v zásuvce. Otázka je čím to je. U Fostexu je nová elektrika s el. chráničem, betonovou podlahou. Doma mám zase na zemi dřevo a staré rozvody cca 30let v mědi bez chrániče. Hádám že by to mohlo být nějakým zbytkovým napětím na přístroji a následným svedením přes tělo do podlahy?

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Nejedná se jen o tento CD přehrávač. U zesilovače Yamaha to samé. Je to divné, ale takto mi reagovalo asi 7 komponentů. Žádné rušivé zvuky při reprodukci naštěstí nejsou. Zajímavé.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud bys měl všechny přístroje napájené po dvou drátech a jsou propojené, tak by se na všech mohlo něco objevit.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Mám prodlužovák s ochranou, ale zásuvky z roku 1975. Prostě vše co má hliníkovou masku, vytváří pocit, že při přejetí drhnutí prstem. Když prst položím na čelo, tak nic, jen přitom přejetí vzniká ten efekt.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Tak mám další a nepříjemný poznatek. Teď jsem odpojil síťový kabel i RCA kabely a CD přehrávač je bez jakéhokoliv efektu. Nic není cítit, prostě mrtvý hliník. Připojil jsem RCA kabely bez síťového kabelu a efekt se opět objevil, slaběji, ale je to už citít po přejetí prstem. Takž to jde po RCA kabelu ze zesilovače do CD přehrávače. Zkusím najít nějaké kabely a propojit komponenty.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Proto jsem se poprvé ptal na odpojený komponent. To je třeba někde na stole, nikde nic připojené.
Natáhni si extra drát z třeba z topení, pokud se dostaneš někde na čistý kov. Připoj na kastli zesilovače.

Odpovědět