Památné fronty na živnostenské oprávnění

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Igor
Kontaktovat uživatele:

Památné fronty na živnostenské oprávnění

Příspěvek od Igor »

Pamatujete ony 50-ti a více metrové fronty na živnostenské oprávnění v prvních létech po sametovce ? Všichni jsme tenkrát chtěli být podnikatelé. Lépe řečeno vydělat si usilovnou prací třeba na to naše HiFi, které jsme před tím okukovali v Tuzexu. Uteklo již hodně let od té doby. Hodně z nás pak přestalo dělat "podnikatele" a zase začalo pracovat v zaměstnaneckém poměru, když byly výdělky o něco lepší. No a tak se podle různě se měnící legislativy vztažené k tomu či onomu roku raného kapitalismu ony "živnostňáky" tu pozastavovaly či onde rušily. I já a se mnou i mnoho mých známých a spolupracovníků prošly tímto procesem. Holt taková byla doba a její vývoj. Proč tohle připomínám? Nechci aby to vyznělo jako poplašná zpráva, ale právě mému známému přišla od finančního úřadu jakási "výzva ke splnění registrační povinnosti" s pokutou až 2 mil. korun. Známý nejprve chvíli vysílal mezery, jelikož živnostňák již před drahnými léty zrušil, ale pak se na finanční ůřad vypravil, když před tím na netu zjistil že i přes zrušené podnikání v živnostenském rejstříku figuruje. Tam mu bylo sděleno, že dělají pořádek v záznamech a proto si takhle pozývají lidi aby zjistili zdali ještě podnikají. A že v počítači nemají vůbec záznam o nějakém jeho rušení živnostňáku. Prý jim tam chodí i třaslaví 90-ti letí dědečci, kteří si po revoluci ještě chtěli užít taky toho podnikání. Nicméně pokud již dávno nepodnikají tak to podnikání mohou zrušit, že nic platit nebudou. Háček je ovšem v tom, že podnikání můžou zrušit pouze k dnešnímu datu. Jinak to nejde. No, jenže před nějakou dobou se musela např. platit minimální daň z podnikání ať se podnikalo nebo ne. Hodí to něco přes 20 tis. kč a to nevím jestli v tom není ještě něco dalšího...

S úsměvem na rtech - že mně se přece nemůže nic takového stát - vždyť jsem činnost řádně pozastavil - jsem otevřel živnostenský rejstřík. Úsměv mi zmrzl na rtech.Byl jsem tam taky a nic pozastaveno nebylo. Bylo to v počítači černé na bílém. Zkusmo jsem prohlédl záznam mého dalšího známého, který tenkrát podnikání zrušil - a byl tam taky. Teď jen čekám až mi přijde výzva s pokutou až 2 mil. korun.

Takže se teď dopředu budu prohrabávat 15-ti letým nánosem různých úředních papírů abych našel nějakou zmínku s razítkem úřadu o zrušení podnikání abych byl připraven. Pokud nějakou najdu ...

Rado
Kontaktovat uživatele:

Re: Památné fronty na živnostenské oprávnění

Příspěvek od Rado »

Toto fórum už není o hi-fi??? :o

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

možná se Igor snaží naznačit, že by brzy mohly být ke koupi úžasné věci za úžasnou cenu.
:lol:

protože podle mých zkušeností ze spárů finančáku jen tak nevyklouzneš...

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Tak jsem se pro jistotu podival a nasel jsem.....datum zaniku jasne zmineno....bingo :)

Odpovědět