Pamatujete ony 50-ti a více metrové fronty na živnostenské oprávnění v prvních létech po sametovce ? Všichni jsme tenkrát chtěli být podnikatelé. Lépe řečeno vydělat si usilovnou prací třeba na to naše HiFi, které jsme před tím okukovali v Tuzexu. Uteklo již hodně let od té doby. Hodně z nás pak přestalo dělat "podnikatele" a zase začalo pracovat v zaměstnaneckém poměru, když byly výdělky o něco lepší. No a tak se podle různě se měnící legislativy vztažené k tomu či onomu roku raného kapitalismu ony "živnostňáky" tu pozastavovaly či onde rušily. I já a se mnou i mnoho mých známých a spolupracovníků prošly tímto procesem. Holt taková byla doba a její vývoj. Proč tohle připomínám? Nechci aby to vyznělo jako poplašná zpráva, ale právě mému známému přišla od finančního úřadu jakási "výzva ke splnění registrační povinnosti" s pokutou až 2 mil. korun. Známý nejprve chvíli vysílal mezery, jelikož živnostňák již před drahnými léty zrušil, ale pak se na finanční ůřad vypravil, když před tím na netu zjistil že i přes zrušené podnikání v živnostenském rejstříku figuruje. Tam mu bylo sděleno, že dělají pořádek v záznamech a proto si takhle pozývají lidi aby zjistili zdali ještě podnikají. A že v počítači nemají vůbec záznam o nějakém jeho rušení živnostňáku. Prý jim tam chodí i třaslaví 90-ti letí dědečci, kteří si po revoluci ještě chtěli užít taky toho podnikání. Nicméně pokud již dávno nepodnikají tak to podnikání mohou zrušit, že nic platit nebudou. Háček je ovšem v tom, že podnikání můžou zrušit pouze k dnešnímu datu. Jinak to nejde. No, jenže před nějakou dobou se musela např. platit minimální daň z podnikání ať se podnikalo nebo ne. Hodí to něco přes 20 tis. kč a to nevím jestli v tom není ještě něco dalšího...
S úsměvem na rtech - že mně se přece nemůže nic takového stát - vždyť jsem činnost řádně pozastavil - jsem otevřel živnostenský rejstřík. Úsměv mi zmrzl na rtech.Byl jsem tam taky a nic pozastaveno nebylo. Bylo to v počítači černé na bílém. Zkusmo jsem prohlédl záznam mého dalšího známého, který tenkrát podnikání zrušil - a byl tam taky. Teď jen čekám až mi přijde výzva s pokutou až 2 mil. korun.
Takže se teď dopředu budu prohrabávat 15-ti letým nánosem různých úředních papírů abych našel nějakou zmínku s razítkem úřadu o zrušení podnikání abych byl připraven. Pokud nějakou najdu ...
Památné fronty na živnostenské oprávnění
Re: Památné fronty na živnostenské oprávnění
Toto fórum už není o hi-fi??? 
možná se Igor snaží naznačit, že by brzy mohly být ke koupi úžasné věci za úžasnou cenu.

protože podle mých zkušeností ze spárů finančáku jen tak nevyklouzneš...
protože podle mých zkušeností ze spárů finančáku jen tak nevyklouzneš...
Tak jsem se pro jistotu podival a nasel jsem.....datum zaniku jasne zmineno....bingo