starý přítel potřebuje poradit

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

starý přítel potřebuje poradit

Příspěvek od dadaft »

představte si takovou situaci:

jste na nákupech v nějakém obchoďáku a potkáte někoho, koho už jste pár let neviděli - protože proto, znáte to: nebyl čas a příležitost se vídat, každý z vás dvou si prostě žil to svoje...
ale přitom se dobře znáte a něco jste spolu prožili.
zkrátka důvod zase jednou pokecat.

a přítel vám řekne: super, já teď mám nový byt a zařizuju to, musím něco nakoupit. ale kafe dáme, můžem se domluvit na jindy...
tak lopete kafe (pivo, vodku, juice, pramenitou vodu, dle libosti) a vykecáváte. on jde koupit i něco, co by mu v obyváku hrálo. byl u někoho ("toho neznáš") a tam to hrálo "fakt super".
"tak něco koupím taky."

tohle vás zajímá, ne? - - - že teda můžete hodinku obětovat a půjdete s ním.

a tak stojíte v řekněme obecné anonymní globální prodejně - na skladě je vše. a díváte se na sestavu, kterou váš kámoš vybral. je naprosto nadšený!!!!
"poslouchej ty BASY, to je maso!!! a ty výšky - to zvoní jak andělé... - naprostá bomba!"

jenže vy slyšíte stejnobas, který jen co opadne euforie ukáže, že všechno hraje tak nějak stejně - ne jediněčně, ne tak, aby vás to vždy znovu a znovu dokázalo připoutat a okouzlit, ale tak, že to brzy bude jedno co tam hraje, protože všechno bude znít na jedno brdo,
a že ty andělské zvony v podání tohoto aparátu budou časem jenom žiletky...

zkrátka pochopíte, že možná dobrý zvuk už někdy slyšel (a možná ne), ale o tom, jak to zařídit, aby ho měl doma taky bohužel neví skoro nic.
a že ten nákup jsou vyhozené prachy.

tohle byste mu nepřáli, ne?

tohle už máte za sebou, že?

a řekněme, že jste tak dobří, že ho dokážete přesvědčit, ať se na nákupy vykašle, ať to nekupuje i když zrovna tohle měl právě v plánu, a jde místo toho s váma skolit pár piv (kafí, vodek, juice, pramenitých vod, dle libosti). jste dobří, ne?

tak sedíte pod slunečníky, krásná servírka vám ohledně nápojů namíchá cokoliv řeknete... - ale co řeknete jemu? jak mu vysvětle, že dělá chybu? že o tomhle něco víte a že to, co chtěl udělat prostě nebude fungovat. že to víte jistě!

nebo jistě?!

jak v kostce vysvětlit, co a jak?
jak v krátkosti ukázat, že různé věci hrajou různě a že než začne kupovat měl by aspoň zhruba vědět, co všechno vlastně může koupit - a hlavně co CHCE koupit?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

a abyste neřekli, že jsem nějaký predátor, klidně začnu: mám na to svůj názor - jinak bych s tím nezačínal. bohužel je ten můj názor místy dost rozporuplný - jinak bych s tím taky nezačínal.

řekl bych mu:

podívej, podle toho, co zatím vím, tak všechno souvisí se vším. (nejen) mezi hifisty se říká: řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek. volně přeloženo: když bude něco ÚPLNĚ špatně, bude VŠECHNO špatně - a nějakým vylepšováním jiných věcí to nezachráníš.
na druhou stranu: žádná konečná není.

základní cíl tedy je: dokázat poznat, že je něco úplně špatně. jinými slovy: opravdu dobře to hraje až v okamžiku, kdy při změně např. kabelu poznáš, jestli je to změna k lepšímu, horšímu, anebo je zkrátka jen trochu jiné. v tom okamžiku totiž už víš že tvůj aparát dokáže rozlišovat....
a můžeš směle vyrazit k nádherným obzorům, kdy už skoro každá změna bude to "horší", neboli tvůj aparát se bude více a více podobat oné legendami opředené "Konečné". *2thumbsup*

takže nesmíš nic podcenit - obzvlášť pokud jde o úplné základy. podle toho, co teda vím, tak mezi základy patří vztah bedna - poslechovka. a mezi základy základu basy. když to s něma nezvládneš tak jsi v pytli. basům na hovno nejde říct: hele mladí, trochu mě nasíráte, koukejte vysmahnout z mého bytu. tohle s nima fakt nehne.

a on vám řekne: tak fajn! zajdem ke mně, mrkneš na to, a zajdem něco koupit! (on je zkrátka takový ten akční a důvěřivý typ)

a teď jsem v pytli pro změnu já: no, člověče, takhle to taky nefunguje. nemůžu se k tobě mrknout a říct ti: ahá, tak to máme Accuphase tohle a tohle, ML číslo xyz a bedny od firmy A-B-C-D! to musíš říct TY!!!

a co dál?

jsem v pytli. co byste svému příteli v tu chvíli řekli VY?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

p.s.: nezapomeńte: je to přítel !!!!!!!!!!!!!!

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: starý přítel potřebuje poradit

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:........"poslouchej ty BASY, to je maso!!! a ty výšky - to zvoní jak andělé... - naprostá bomba!"......
Jdi od toho, na co můžeš i nemůžeš se vymluv, on je již předem rozhodnutý ! Nezapomeň, že za každý dobrý skutek musíš být náležitě potrestán a to se i stane - ztratíš kamaráda v okamžiku, kdy to nekoupí, protože bude přesvědčen, že udělal chybu a tys' mu zcela určitě špatně poradil, protože tam nebudou ani masobasy, ani andělské výšky ! *headbang* *headbang* *headbang* , ba dokonce ani pleťové středy !

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, v p.s. jsem se snažil naznačit - je to kámoš, neztratím ho kvůli p*i*č*ovinám. nebude si myslet, že se vytahuju...

proč jsem tohle vlákno založil je i tohle: mám dvě místnosti, které se liší více méně jen tvarem a možnostmi umístění beden. aparát, který v jedné hraje skvěle, se v té druhé nechytá ani náhodou. musel jsem najít úplně jiný zesák aby to začalo chytat nějakou fazónu... - a teprve teď zkouším kabely abych vůbec poznal, jestli bedny které používám na to mají nebo to budu muset vzít v tomhle směru víc od podlahy...

to je děs. teorie relativity je proti hifi brnkačka.

já vím - tlumit, měřit atd.
menší místnosti jsou brutal - ale já kurňa nemůžu moc tlumit. nelíbí se mi to.
atd.
atd.

* * * * * * * * * * * * * * * *

dobré je asi začít u zdroje. ale nejdůležitější jsou bedny. paráda...
to se bude skvěle vysvětlovat. :lol:

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

nezávidím ti, sám mám problém nejak sa naštartovať a dať do kopy svoju prvú zostavu a nie to ešte riešiť za niekoho iného

asi by som mu položil dve otázky:
koľko je ochotný investovať? - ak nejakú menšiu sumu tak to nemá cenu veľmi riešiť ak viac tak potom ďalšia otázka
na čo to kupuje? - chce mať doma niečo aby mu to občas zahralo tým že vlastne hudbu bude počúvať popri niečo robením alebo chce si k tomu sadnúť a relaxovať pri hudbe - ak by volil tú druhú možnosť tak existuje iba jediná správna cesta - počúvať, počúvať, počúvať

treba ho vziať do pár HiFi predajní na pá hodín hudby - ak nedokáže rozoznať jednotlivé rozdiely medzi komponentami tak výber končí ak áno tak po pár hodinách by sám mal tušiť že výber nie je taký ľahký ako si to predstavoval, a čím viac si toho vypočuje tým viac si spaví vlastný názor čo chce

PS: začiatky od začiatočníka :)

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Je to kamarát ktorého si dlho nevidel a ktovie kedy zase uvidíš. Dokonca nechcel ani tvoju radu pri výbere, ponúkol si sa sám. Podľa mňa už to bola chyba. Treba ho nechať tak, nech si kúpi to čo chce.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

[quote/]Jdi od toho[/size][/b], na co můžeš i nemůžeš se vymluv, on je již předem rozhodnutý ! Nezapomeň, že za každý dobrý skutek musíš být náležitě potrestán a to se i stane - ztratíš kamaráda v okamžiku, kdy to nekoupí, protože bude přesvědčen, že udělal chybu a tys' mu zcela určitě špatně poradil, protože tam nebudou ani masobasy, ani andělské výšky ! *headbang* *headbang* *headbang* , ba dokonce ani pleťové středy ![/quote]

Přesně ani to nezkoušej, naprostá MARNOST.

Gothalgo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gothalgo »

Kazdy clovek podlieha a vychutnava si ine co ziskava prostrednictvom inych zmyslom. Ja by som vobec neocenil whisky, neocenil vstupenku na majstrovstva sveta v hokeji, proste som v mnohom cudny :) nie naschval, nemam vybudovany vztah, do sveta hifi prave vstupujem a to preto, ze som si uvedomil, ze hudbu pocuvam strasne vela casu a zainvestoval som do jej kvality malo, pricom do veci ktore vyuzivam pomenej som investoval viac.

Niekto je gurman, iny zas zberatel umenia, niekto klasicky collector :) ma rad vymienanie, ci dokonca hranie sa s niecim. Radit kupit dobru knihu niekomu kto knihy necita, kupit si dobre vino niekomu kto ho za tu cenu neoceni, kupit dobru hifi sustavu kto nevie byt az tak nadchnuty hudbou a jej kvalitou ked unho vyhra vzdy aj jednoducha polyfonna chytlava melodia :} je hlupost.

Pripomina mi to maniu kedy sa stale upgradovali pocitace kvoli hram, doba kedy sa to tak neskutocne rychlo vyvyjalo a ako kamarat svojmu strykovi kupil zbytocne nabuseny komp, proste lebo taky je dobry, zial vzhladom na parametre a toho kto ho kupuje nevyuzitelny.

A potom rozhoduje cena :) ked ma niekto peniaze iba na novu skodovku, tazko ho presvedcis na kupu noveho bmwcka, leda ak pouziteho a starsieho modelu :P

Odpovědět