jste na nákupech v nějakém obchoďáku a potkáte někoho, koho už jste pár let neviděli - protože proto, znáte to: nebyl čas a příležitost se vídat, každý z vás dvou si prostě žil to svoje...
ale přitom se dobře znáte a něco jste spolu prožili.
zkrátka důvod zase jednou pokecat.
a přítel vám řekne: super, já teď mám nový byt a zařizuju to, musím něco nakoupit. ale kafe dáme, můžem se domluvit na jindy...
tak lopete kafe (pivo, vodku, juice, pramenitou vodu, dle libosti) a vykecáváte. on jde koupit i něco, co by mu v obyváku hrálo. byl u někoho ("toho neznáš") a tam to hrálo "fakt super".
"tak něco koupím taky."
tohle vás zajímá, ne? - - - že teda můžete hodinku obětovat a půjdete s ním.
a tak stojíte v řekněme obecné anonymní globální prodejně - na skladě je vše. a díváte se na sestavu, kterou váš kámoš vybral. je naprosto nadšený!!!!
"poslouchej ty BASY, to je maso!!! a ty výšky - to zvoní jak andělé... - naprostá bomba!"
jenže vy slyšíte stejnobas, který jen co opadne euforie ukáže, že všechno hraje tak nějak stejně - ne jediněčně, ne tak, aby vás to vždy znovu a znovu dokázalo připoutat a okouzlit, ale tak, že to brzy bude jedno co tam hraje, protože všechno bude znít na jedno brdo,
a že ty andělské zvony v podání tohoto aparátu budou časem jenom žiletky...
zkrátka pochopíte, že možná dobrý zvuk už někdy slyšel (a možná ne), ale o tom, jak to zařídit, aby ho měl doma taky bohužel neví skoro nic.
a že ten nákup jsou vyhozené prachy.
tohle byste mu nepřáli, ne?
tohle už máte za sebou, že?
a řekněme, že jste tak dobří, že ho dokážete přesvědčit, ať se na nákupy vykašle, ať to nekupuje i když zrovna tohle měl právě v plánu, a jde místo toho s váma skolit pár piv (kafí, vodek, juice, pramenitých vod, dle libosti). jste dobří, ne?
tak sedíte pod slunečníky, krásná servírka vám ohledně nápojů namíchá cokoliv řeknete... - ale co řeknete jemu? jak mu vysvětle, že dělá chybu? že o tomhle něco víte a že to, co chtěl udělat prostě nebude fungovat. že to víte jistě!
nebo jistě?!
jak v kostce vysvětlit, co a jak?
jak v krátkosti ukázat, že různé věci hrajou různě a že než začne kupovat měl by aspoň zhruba vědět, co všechno vlastně může koupit - a hlavně co CHCE koupit?
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
a abyste neřekli, že jsem nějaký predátor, klidně začnu: mám na to svůj názor - jinak bych s tím nezačínal. bohužel je ten můj názor místy dost rozporuplný - jinak bych s tím taky nezačínal.
řekl bych mu:
podívej, podle toho, co zatím vím, tak všechno souvisí se vším. (nejen) mezi hifisty se říká: řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek. volně přeloženo: když bude něco ÚPLNĚ špatně, bude VŠECHNO špatně - a nějakým vylepšováním jiných věcí to nezachráníš.
na druhou stranu: žádná konečná není.
základní cíl tedy je: dokázat poznat, že je něco úplně špatně. jinými slovy: opravdu dobře to hraje až v okamžiku, kdy při změně např. kabelu poznáš, jestli je to změna k lepšímu, horšímu, anebo je zkrátka jen trochu jiné. v tom okamžiku totiž už víš že tvůj aparát dokáže rozlišovat....
a můžeš směle vyrazit k nádherným obzorům, kdy už skoro každá změna bude to "horší", neboli tvůj aparát se bude více a více podobat oné legendami opředené "Konečné".
takže nesmíš nic podcenit - obzvlášť pokud jde o úplné základy. podle toho, co teda vím, tak mezi základy patří vztah bedna - poslechovka. a mezi základy základu basy. když to s něma nezvládneš tak jsi v pytli. basům na hovno nejde říct: hele mladí, trochu mě nasíráte, koukejte vysmahnout z mého bytu. tohle s nima fakt nehne.
a on vám řekne: tak fajn! zajdem ke mně, mrkneš na to, a zajdem něco koupit! (on je zkrátka takový ten akční a důvěřivý typ)
a teď jsem v pytli pro změnu já: no, člověče, takhle to taky nefunguje. nemůžu se k tobě mrknout a říct ti: ahá, tak to máme Accuphase tohle a tohle, ML číslo xyz a bedny od firmy A-B-C-D! to musíš říct TY!!!
a co dál?
jsem v pytli. co byste svému příteli v tu chvíli řekli VY?
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
p.s.: nezapomeńte: je to přítel !!!!!!!!!!!!!!