Chodíte někdo na opery do tohoto kulturního stánku? Včera jsme tam byli na Rusalce, režie Zdeněk Troška. Výprava taková ta klasická, pohádková, včetně zadní projekce. Ale o to nejde. Zvuk orchestru skvělý, tedy až na pár falešných tónů lesních rohů (je to těžký nástroj a nemyslím jeho váhu) v předehře.
Jenže - zdálo se mně, že zvuk orchestru je amplifikován! V přízemní levé a pravé lóži těsně u jeviště "trůní" solidní reprobedny. Zvuk orchestru byl ve fortissimu opravdu "úderný", skoro bych řekl až moc. Takhle prostě orchestr "utopený" pod úrovní jeviště běžně nezní. V 1. dějství byl zvuk orchestru na úkor slyšitelnosti pěvců. Ve 2. a 3. dějstvím už to bylo lepší. Před třemi měsíci jsem viděl novější verzi Rusalky v ND Praha, výprava pro někoho nepřijatelná, ale zvuk "operní", bez amplifikace a velmi dobrý.
Pokud tedy ve Státní opeře dochází k "elektrickému" zesílení zvuku orchestru, zřejmě se tam z opery časem stane muzikál a pěvci budou mít mikroporty. Je třeba vyjít vstříc hluchnoucí veřejnosti? Jinak z těch reprobeden vycházel během představení playback - ozvěna lesních žínek z lesa "stojí měsíc nad vodou" a podobně. A občas z nich šel i zpěv Vodníka, když nebyl na jevišti. Mělo to výhodu dobré srozumitelnosti.
Celkově mám ale z takovéhoto zvukově uměle upravovaného provedení rozpačité dojmy.
Ale třeba se s tou amplifikací orchestru zrovna teď pletu, hihihi!
Státní opera Praha
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení