Studiová nahrávka vs. záznam živého koncertu

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Mike
Kontaktovat uživatele:

Studiová nahrávka vs. záznam živého koncertu

Příspěvek od Mike »

Tohle témátko tady tak trochu chybí. Nemám v úmyslu vyvolávat hádky atd. Zajímá mě subjektivní pohled na věc. Především jak hodnotíte kvalitu nahraného živého záznamu. Případně uvést nějáké tipy na opravdu dobře nahrané živé koncerty které svojí kvalitou dosahují (nebo se jí blíží) studiové nahrávky.
Také by bylo dobré uvést jestli máte raději živý koncert nebo studiovou nahrávku a případně proč.

Žebříček mých top 3 :
1 Rob Halford LIVE INSURRECTION (2CD)
2.Metallica S&M (2cd)
3.Toto- Livefields (1999)

Paul
Kontaktovat uživatele:

Re: Studiová nahrávka vs. záznam živého koncertu

Příspěvek od Paul »

Je to zajímavé téma.Bude to ale věcí vkusu,některé koncerty jsou výborně udělané i po zvukové stránce.Jak hrají naopak některá cd (hlavně ze starší doby) většina dobře zná. *thumbs down* Mě se líbí tyto věci:

YES - YESSONGS
DAVE MATTHEWS BAND - BUSTED STUFF
GENESIS - SECONDS OUT

Je jich ještě spoustu a spoustu dalších.Bylo by to na dlouhý seznam.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ve své fonotéce mám obojí. Rozhodnu-li se pro něco, pak většinou sáhnu po studiové nahrávce (mluvím o Cd, LP). S nástupem a rozšířením DK se záznam živého koncertu přenesl na DVD, protože s obrazem a 5.1 či 7.1 je to pravé ořechové. On ten obraz přece jen dělá 90% zážitku a hudba zbytek. Bez obrazu to hudba musí udělat vše, takže raději studiovku.
Navíc - člověk je neustále zklamáván, někdy ta nahrávka (živá) je natolik "pod psa", že se ani nenechá poslouchat. Naposledy jsem takto byl zklamán u nahrávky živého vystoupení Alison Krauss a Roberta Planta Raising Sand, půltón sem, tam, šílené...muselo to pryč.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

A když nahrávku koncertu, tak raději starší, kdy ještě tolik nebyl rozšířen vícekanál a vládlo stereo.

RoXoR
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RoXoR »

A hlavne nezabúdajte na to, že veľmi vela live nahrávok je dodatočne "upravených" v štúdiu, niekedy až tak že sa vytratí autenticita, nahrávka znie ako štúdiovka a zmysel live sa vytráca ... Ja radšej prežijem sem tam nejaký intonačný kix, alebo chybičku, ako nejaké chladné odludštené kybernetické digitálne nahrávky, ktoré sú bezchybné ale nieje v nich život. Proste sa treba zmieriť s tým že hudbu tvoria ľudia a ľudia robia chyby, čo je však pri live prevedení kompenzované energiou, nasadením a kontaktom interpret-divák zoči voči. Poznám len veľmi málo interpretov ktorý dokážu na živo predviesť to čo splodili v štúdiu. Tu sa aspoň ukáže, kto si ako a koľko vypomohol štúdiovou technikou ...

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Něketré kapely byly naživo o mnoho lepší viz můj oblíbený živák Grand Funk live,tam to má neuvěřitelnou sílu a energii.Grand Funk live je pro mne na úrovni Deep Purple Made in Japan a Uriah heep live!!!Skvělé živáky.

Odpovědět