Shodou okolností jsem se poslední dobou trošku zajímal o Ricercar Consort a teď mě Guliver inspiroval příspěvkem co poslouchá. Jestli se tady na fóru řeší všechny možné a nemožné pohledy nejen na poslech hudby, potom myslím, že krásné výjevy z obrazů na předních stranách bookletů, jakožto vlastní disciplína, sem patří také. Je to vlastně má odpověď na občas diskutovaný problém hudba na nosičích nebo uložená někde na harddisku. Booklet s reprodukcí obrazu či výjevu je podle mě nedílnou součástí krásného prožitku poslechu hudby. Jsou to vlastně pootevřené dveře, naznačené možnosti a pobídka k dalšímu bádání, tentokráte na poli výtvarném. Třeba zrovna Guliverův tip přinesl kromě krásné hudby obraz francouzského mistra Louise Janmota z devatenáctého století a tip na alespoň virtuální návštěvu Muzea krásného umění v Lyonu, kde je obraz vystaven.
Navíc vybrané výjevy většinou časově korespondují s hudbou na disku, tyto motivy se stávají poznávacími znaky jednotlivých tématických řad vydavatelství nebo dokonce celých nahrávacích společností.
Louis Janmot
Les fleurs des champs
Muzeum krásných umění Lyon