11-tá největší lež o audiu...

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

11-tá největší lež o audiu...

Příspěvek od Aleska »

Vím, že vyvolám rozhořčené a rozporuplné reakce u několika členů tohoto fóra (někteří své rozhořčení dokonce přenesou i na jiná fóra, například Slovanet, jak se již stalo zvykem = prostě nežaluji, ale říct to musím), ale nemohu si pomoci. Právě ze Slovanetu použiji (bez svolení autorů) na úvod několik citací:
Základní psychologický problém jakýchkoli poslechových testů je v tom, že obecně se považuje za větší chybu nepoznat rozdíl, když nějaký je, než poznat rozdíl, když žádný není. Jinak řečeno, lidé mají spíš tendenci vymýšlet si neexistující rozdíly než přiznávat, že žádné neslyší.
Kdysi mě pobavil test ve SaV, porovnávali CD cca kolem 7k.
V desetistupňovém hodnocení měl nejlepší kus 10 bodů a nejhorší 4 body.
Pointa, - když ten nejlepší a nejhorší dali na slepý test, tak nepoznal nikdo, který je který
No, IMHO je tomu tak. Je to pochopitelné - on ten krám je zpravidla nejdřív vidět a pak teprve slyšet. V testu, kde byly technicky v podstatě totožné CD Marantz a Philips, vyhrál Marantz, asi proto, že mu hezky zeleně svítil displej, ale naslepo to nikdo nerozpoznal.
Přesně, 1 dB rozdílu a máme vítěze. Sám jsem se o tom kdysi přesvědčil. Pokud je rozdíl v hlasitosti malý, tak může být problém poznat, že jeden z komponentů hraje ve skutečnosti hlasitěji a zdá se ,že má lepší zvuk.
Již někde v počátcích tohoto fóra jsem jsem psal o soutěži za 1 milión $, kterou ještě nikdo nevyhrál a kde soutěžící měl poznat zda hraje kabel vyrobený z drátěného raménka na šaty, nebo HighEnd HiFi kabel za astronomickou sumu. V roce 2008 proběhla na Slovanetu diskuze o 10-ti největších lžích v audiu, ze které jsou předcházející úryvky. Původní článek je na těchto stránkách http://theaudiocritic.com/, článek ve Wordu je zde http://hlava.czweb.org/Word.doc. Já si dnes dovolím přidat 11-tou největší lež o audiu, protože svatých přikázání je též 11, ať je to uceleno.

11. lež o audiu: Hi-Fi je pouze o penězích

Aby mne okamžitě nikdo nenapadal (přesto s tím počítám), můj osobní výplod je pouze nadpis, závěr zda mám pravdu (s tím nadpisem) si v angličtině udělejte zde: http://matrixhifi.com/ENG_marco.htm. Pro neangličtináře je zde Google překlad http://translate.google.com/translate?h ... start%3D20

Je to boj 700 $ proti 20.000 $ a výsledky jsou v grafu zde:

Obrázek

Takže 37% preferovalo sestavu za 700$, 37% za 20.000$ a 26% se nemohlo rozhodnout = pro těchto 26% posluchačů nebyl rozpoznatelný rozdíl mezi oběma sestavami.

Úsudek a závěr si každý udělejte sám, alespoň víte, proč se nedělají slepé testy.

monte
Kontaktovat uživatele:

Re: 11-tá největší lež o audiu...

Příspěvek od monte »

Neber to tak vážně, pokud člověk aspoň trochu slyší, vždy je rozdíl jako ve víně.

*hura* *hura* *hura*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Já každému ve studiu doporučuju v rámci sebepoznání malý slepý test.

boxer

Příspěvek od boxer »

A já si dodnes myslel,že ..ač díky Bohu ateista...je sv. přikázání 10. :?

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Aleska to má celkem v pořádku. To 11. přikázání bylo přidaný teprve nedávno.
Mám za to, že zní nějak takhle:

"Neohneš chvějku svoji"

boxer

Příspěvek od boxer »

Ja richtig.

Neohneš si chvějku svoji a nesvalíš vinu na prodejce svého.

Paul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

ku..a chlapi,ještě že jsou Vánoce a s Váma se tak rád zasměju. *hura*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

boxer píše:Ja richtig.

Neohneš si chvějku svoji a nesvalíš vinu na prodejce svého.
Ty po mě kamenem, já po tobě chlebem.
Přeji Vám pánové hezké Vánoce.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

A já to pořád říkám a pořád jsem napadán. :D Jednou bych chtěl podstoupit slepý test jak s kabely k repro tak se signálovými kabely a potom i napájecími. Doma jsem zkoušel a nic. Třeba mám špatnou aparatůru. Kdo mi dokáže že to hraje jinak na jiné kabely? :?: Rád bych si pokecal a poslechl. *hura*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Daliborre, nebuť smutný. Asi před týdnem jsou něco hledal na netu a objevil jsem krásnou hlášku:
Neslyšíte-li změnu při výměně síťových kabelů, pak a) nemáte dostatečně rozlišující aparaturu, nebo za b) nemáte netopýří uši.
Takže si vyber, obojí může být pravdou (ale pravděpodobně také nemusí), ale jako obchodní řeč to není špatné, viď ?

david
Kontaktovat uživatele:

Re: 11. největší lež o audiu...

Příspěvek od david »

Pripadne jeste muze platit jedna vec: fyzika stale funguje...

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Aleska , tak jsem si vybral , nemám asi netopýří uši. A nebo mám aparát na h...o :P Jinak trefné konstatování.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

david fyzika už dávno nefunguje.Mám pocit, že napětí v síti není to co bývalo, *fnuk*

Odpovědět