Formáty audio dat a jejich srovnání

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
boxer

Formáty audio dat a jejich srovnání

Příspěvek od boxer »

Dnes se trochu pozasunut objevil na stránkách HifiVoice článek Formáty audio dat a jejich srovnání.

1.díl konečně srozumitelné potravy od PMA i pro ne zcela odborníky,aby aspoň něco pochopili.

Škoda,že místo různých půtek podobní odborníci nepřidávají taky své moudra,tak jak činili dříve třeba do Audia či Sterea apod.

Díky Pavle.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Formáty audio dat a jejich srovnání

Příspěvek od noaid »

To je ten článek, kde PMA jednoduchou formou vysvětluje laikum hifistum základní pojmy v digitálním audiu? To budou mít všichni radost. Konečně bude ve všem jasno. :-)

sekal

Příspěvek od sekal »

noaid píše:To je ten článek, kde PMA jednoduchou formou vysvětluje laikum hifistum základní pojmy v digitálním audiu? To budou mít všichni radost. Konečně bude ve všem jasno. :-)
:mrgreen:

boxer

Příspěvek od boxer »

No tak úplně jednoduchý to není,to jo,ale dá se to pochopit selským rozumem,aniž by musel ty vzorečky počítat. 8-)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Díky za reakce. Nechtěl jsem to psát jednoduše. Zjednodušujících a popularizujících článků je v populárních audio periodikách spousta. Co, podle mě, čím dál víc chybí, je nezaujatý seriózní rozbor na určité odborné úrovni, který nedává prostor pro dezinterpretaci. Pokud ten článek bude alespoň pro někoho užitečný a zajímavý, budu rád. Měly by být ještě 2 díly, v posledním dílu je seznam pramenů, ze kterých jsem čerpal. Může to být další zajímavý zdroj informací pro případné zákemce.

Článek zcela záměrně není psaný v duchu populárních diskusí na audio fórech.
Pavel Macura Audio

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

PMA je prostě vědec, s tím je třeba se smířit. :D

Jistě si to můžeš napsat jak je libo. Jenže myslím vedle na fóru si pár lidí postesklo, že těm digi pojmům nerozumí a že by potřebovali nějaký slovník, vysvětlení uvedení do problematiky pro laiky. A ty jsi se hned pochlubil, že jsi na to téma napsal článeček, že snad vyjde v HFV.

Myslím, že tohle není to, co ti lidé očekávali. Tohle je od digi problematiky spíše naopak odradí, budou mít pocit, že to je něco nesmírně složitého a pro ně nepochopitelného. A přitom to tak není, jen to správně vysvětlit, nepoužívat na objasnění jednoho neznámého pojmu deset dalších neznámých pojmů. Oprostit se od myšlení v přesných definicích. 99.9% lidí stačí jen principiální náhled, aby tušili jevy a vztahy, vzorce znát nepotřebují.

O mne nejde, pro mne tam nic nového není, vše je už někde na netu popsáno. Lidé, kteří to jsou schopni v této odborné rovině pochopit, si to už dávno nastudovali jinde či na to přišli vlastní hlavou. Ti to až tak nepotřebují. Bude to užitečné ale pro studenty, kteří to mohou obšlehnout na bakalářku či státnici. ;)

A pokud jde o danou problematiku po odbornější stránce, je možné jít i na Wikipedii, i jinde.
http://cs.wikipedia.org/wiki/A/D_převodník
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pulzně_kódová_modulace
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital

Nechápu, proč nefunguje to URL, 2x ne a jednou jo...

Odpovědět