LP je nejdostupnější hudební formát s vysokým rozlišením

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: LP je nejdostupnější hudební formát s vysokým rozlišením

Příspěvek od bh69 »

- i LP jsou dneska vyrabene na zaklade digitalniho zaznamu, takze tezko muzou prinest neco navic, naopak, zakonite musi byt horsi nez takovy master

- ono udajne vysoke rozliseni LP by vyzadovalo seriozni analyzu, ktera by odlisila skutecnou originalni informaci od sumu a "pridane informace". Tohle je uplne stejny pripad jako kdysi probihaly bourlive diskuze o tom, jake rozliseni ma kinofilm a dokzzovalo se to nascanovanim na nesmyslne vysoke rozliseni, ktere melo dokazat jak obrovsky objem infomaci je na policku kinofilmu obsazen. To, ze vetsinu "informace" pak tvorila struktura, zrno, filmu a nikoliv originalni obraz, uz tihle lide nejak neresili .. Obavam se, ze v pripade LP to bude naprosto stejny pripad.

- zmineny clipping CD je otazka spravneho vytvoreni nahravky, jinak je dynamicky rozsah naopak vetsi nez u LP a to dost vyrazne

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

Je úplně jedno, zda se vinyl máster vyrábí z digitálního nebo analogového zdroje. Omezení mechanického záznamu zvuku jsou tak drastická, že se nedají s CD vůbec srovnávat. Pokud by vinyl byl tak nedostižný, neexistovaly by takováto silná omezení, která předepisuje výrobce vinylových desek GZ Media:
http://www.gzmedia.com/cs-CZ/Technicka- ... aster.aspx

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Mikrob píše:....Omezení mechanického záznamu zvuku jsou tak drastická, že se nedají s CD vůbec srovnávat.....
*bravo* :mrgreen:

(Jsi úplne vedle! *hura* )

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Ja vám ty vase vyctený moudrosti vyvracet nebudu. *taktone*
(Je to zase jen diskuze o nicem a ztráta casu.)

Pokud tomu chcete verit, tak tomu dál verte. Ja s tím rozhodne problém nemám. :lol:

Howgh....

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já se nemůžu dočkat, až dorazí nová přenoska Lyra Delos. Už dva týdny jsem neslyšel vinyl. Moc mi chybí. Přehrávání digitálu mě pomalu přestává bavit.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Mikrob:
Ta pravidla GZ jsou buďto takové všeobecné deklarace (nepřiměřeně velké složky, energie v akustickém pásmu výrazně liší od přirozených zvuků...) nebo vyložené nesmysly (Odfiltrujte složky signálu, které se nepodílejí na subjektivním vjemu při reprodukci, tedy subakustické signály pod 40 Hz a složky na horním konci akustického pásma - nad 16 kHz).

Nelze je brát jako seriozní informace.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Mě přijde nejhorší to, jak je zvuk zabitý masteringem. Mám CD La Folia de la Spagna, což o to, hraje pěkně, ale pak jsem narazil na gramo rip toho samého v kvalitě 192Khz/24bit. To CD proti tomu ripu hraje pěkně blbě. Na CD sice schází opravdu velmi mírný šum, ale hlavně postrádá výšky čímž velmi utrpěl i prostor nahrávky. Zkusmo jsem gramorip překonvertoval na cd kvalitu, změna ve zvuku byla, ale ne moc velká a ve prospěch gramo ripu. Vydavatel je hramonia mundi a původní záznam je z roku 1982, deska je z roku 1993 a CD má rok vydání 2003.

Člověk co desky ripuje nemá špatnou výbavu, gramo Clearaudio Champion Level 2, SUMIKO BLACK BIRD a převodník RME Fireface UC.

Toto se mi nestalo poprvé, prostě mi přijde že CD je už i u klasiky záměrně mrveno ve prospěch SACD a LP. Od té doby už nekupuju novější CD ani v bazaru, nemá to smysl.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 3A3217080C
S499_1023
Tady se můžeš podívat na frekvenční rozsah CD a LP, pokud se nepletu CD má akorát větší dynamiku a samozřejmě lepší separaci kanálů.

Odar

Příspěvek od Odar »

Ked sa niekto pozrie na to, co vsetko sa deje pri prevadzani LP na vinyl rip, ten zaznam si prejde tolkymi krabickami a na konci tolkymi roznymi softwareami, ze to s povodnym zaznamom nema nic spolocne. Verim, ze niekomu to moze vyhovovat, ale sudnemu cloveku je jasne, ze tadeto cesta nevedie.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

No já nevím, ale až na DA převodník který z toho udělá digi záznam se to proti normálnímu přehrávání neliší a ano, nějaký sw to musí nahrávat. Ale pokud to někdo nahrává jako "surová" data ve vysokém rozlišení a pak to akorát převede na flac, tak záznam bude odpovídat tomu co skutečně na desce je.

Schválně si zkuste La folia de la Spagna poslechnout, stále je na boxset.ru

Odar

Příspěvek od Odar »

Neviem, ako v tvojom konkretneom pripade, ale "serioznejsie" vinyl ripy, okrem ineho maju prilozeny subor (LOG), ktory obsahuje podrobny proces prevodu, kde je uvedene zelezo, ktore je na prevod pouzite (gramec, prenoska, AD prevodnik) + software.

Priklad:

Kód: Vybrat vše

Ryko Analogue ~ RALP 0131-2 (1990)
Clear Virgin Vinyl ~ Direct Metal Mastering (DMM)
24-bit/96kHz Vinyl Rip by Dr. Robert
Summer 2010

Nitty Gritty RCM 1.5
Technics SL-1200MK2 DD Turntable with KAB Fluid Damping and KAB record grip
Ortofon 2M Black MM Cartridge
Pro-ject Tube Box SE II Preamp
Tascam US-144 external USB 2.0 Audiointerface
Mac Pro Dual Zeon 2.66 GHz
Bias Peak LE 6.2 recording software
Click Repair 3.3.1 for de-click (manual mode only)
iZotope RX Advanced 1.21 for Vinyl NR
iZotope RX Advanced 1.21 for Redbook conversion
xACT 1.71 for Redbook SBE correction
XLD Version 20100518 (120.3) for FLAC conversion

RCM > TT > Ortofon 2M Blk > Tube Box preamp > ADC > Mac Pro > Peak LE @ 24/96 >
analyze (no clipping, no DC Bias offset, each side gain maximized to -0.5 dB) > split into individual tracks >
Click Repair 3.02 used in manual mode, 20~30 Rev, Pitch Protection, X2 >
iZotope RX Advanced for vinyl noise reduction using my dialed in settings >
FLAC encoded Level 5 with XLD Version 20100518 (120.3)

All de-clicking software used in full manual mode to preserve musical transients.

No music was harmed in the making of this vinyl rip.

No silence been removed, please burn gapless to match original track layout.
Spravidla su pouzite dalsie programy, ktore dodatocne "surovy" WAV minimalne odsumia.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Samozřejmě je to uvedeno i u tohoto ripu, vím že kamarád má pár desek které jsou ripnuté na boxset, uděláme porovnání protože mě to zajímá.

http://boxset.ru/super-audiophile-vinyl ... la-spagna/

Odar

Příspěvek od Odar »

Ja to stahovat nebudem. Ak mas LOG, kludne to sem zaves - tiez ma to zaujima.

PH
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PH »

LP matrice končí na 14 max u 180gr na 16 kHz a vše co je nad je šum a ruch takže staré cd je na tom líp. Toto mě řekli přímo v lodenicich. Když vysoké rozlišení tak preferuji buď SACD nebo flac 24/96 nebo 192.

Odpovědět