BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Zdravím všechny příznivce hifitechniky a hudby.
Po poněkud trnité cestě plné změn poslouchaných zařízení jsem před několika dny zakoupil starší zesilovač BRYSTON B14 SST. Provozuji ho s reprosoustavami AUDIOSOLUTION RHAPSODY 80 . Jako zdroje signálu používám CD BRYSTON BCD1 a gramofon MICHELL ENGENEERING GYRODEC SE , ještrě mám streamer ProJect Stream Box DS PLUS . Protože zatím nemám žádný adekvátní předzesilovač , rád bych uvítal nějaké poznatky na toto téma. Zatím - abych to mohl vůbec vyzkoušet , využívám ProJect Stream Box DS PLUS jako předzesilovač - má kromě fixního i variabilní výstup a 2 analogové lineární vstupy , ale tohle není zrovna optimální řešení - jen z nouze ctnost. U kamaráda jsem slyšel nějakou variantu DISPRE se zesilovačem BRYSTON B14ST a moc se mi to líbilo , bohužel tento diy předzes se už asi nedá sehnat. Potřebuji radu , třeba bych i něco sestavil , kdysi jsem stavěl nějaký tranzistorový HIGH END předzesilovač z časopisu ELEKTOR a ten po malé úpravě v zapojení fungoval vcelku dobře. Tenkrát jsem ho provozoval se dvěma konci AMBER CLASIC 70a reprosoustavami Martin Logan Aeirus.Jediný předzesilovačř , který jsem měl možnost ještě porovnat při poslechu u kamaráda , byl BRYSTON BP 25 , ale přiznám se , že ten v dané sestavě B 14ST a reprosoustavy Martin Logan Request poněkud pokulhával za diy předzesem DISPRE - tuším , že to byla varianta DISPRE III. Ale to mohlo být způsobeno konkrétní sestavou. Zvuk - jakoby ztrácel přesnost , hlavně v pásmu nízkých kmitočtů.

Pokud máte někdo nějaké konkrétní poznatky se zesilovači BRYSTON a vhodnými předzesilovači- prosím o sdělení zkušeností na toto téma.
S pozdravem P.T.

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Hezký večer všem čtenářům. Je hezké , že se v tomto skvělém fóru najde hodně takových , kteří dokáží hodnotit a kritizovat , aniž by osobně poznali kritizovaného jedince - ale tak málo lidí , kteří se skutečně , bez osobní ješitnosti , podobných nesmyslů , či skryté obchodní činnosti - dokážou kamarádsky podělit o svoje skutečné a vlastním poslechem získané zkušenosti o hifitechnice. Někteří z těchto řad jsou tak daleko , že sami věří tomu , že jsou předurčeni soudit jiné - pouze na základě svých domněnek , nebo předpokladů . Klobouk před nimi .... z takových by měli soudruh Stalin nebo Hitler určitě radost.....

Ale dost filosofie. Myslím , že potrefené husy na tom nejsou zase tak špatně , aby jim to nedošlo , že se jich to týká.... :-)

.....a co by mělo být asi o tomto fóru ?....názory a zkušenosti...a ne kritika a frustrace....Osobně znám pár lidí , mimo jiné i z řad moderátorů , kteří takové vlastnosti mají a jsou charakterově na takové úrovni , že pokud mohou , jsou schopni poradit... a nezabývají se záležitostmi pod jejich úrovní ( závist , ješitnost , snaha vybít si zlost na někom neznámém - jen ať si moji frustraci někdo pěkně odskáče) A co na případné podněty ADMIN ?.....chcete znát odpověď ?....je jednoduchá....jakýkoliv dotaz , či komunikace - zatím bez odezvy.....Papír snese dost , a byl jsem kritizován , že nepřispívám...ale víte , raději s lidmi hovořím - než píšu........

Je zajímavé , že jsem vznesl podobný dotaz v konkurenčním fóru HIFISLOVANET , měl jsem během dne několik odpovědí na mém meilu nebo v poště fóra..... I toto svědčí o obsahové stránce a reálném přínosu všech zúčasněných ......

Prostě potřebuji pouze radu , jaký předzesilovač použít k zakoupenému BRYSTON B 14 SST. Studií je málo a většinou ve větších městech....a každý prodejce samozřejmě nabízí pouze svoje zboží....protože jen to - je pro zvolenou aplikaci to nejlepší.
Rád bych slyšel ryze subjektivní názory uživatelů nejrůznějších značek. Ostatní berte prosím jen jako lehkou kritiku , samozřejmě pouze lidí - kterých se to týká a věřte , že pokud si toto přečtou , sami přijdou na to - že je to o nich :-)

Hezký večer všem .... a dobrou....

boxer

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od boxer »

Hezky jsi nám to všem nandal. Ale dobře nám tak.

K věci. Bez nějaké zlomyslnosti si troufnu tvrdit, že ze všech zdejších členů má doma 14 Brystona tak možná 3 členi. A to možní o dva přeháním.

Tak možná 30 jich tento zesilovač vidělo naživo.
A poslechlo.

Takže konkrétní radu asi těžko dostaneš. Konkrétní myslím opravdu z reálu. Ne z vyčteného nebo "já si myslím.

Já mám léta slabšího bratříčka 4SST. Vyzkoušel jsem na něm asi tak 10 předzesů. Prásknout od boku, který by se hodil ke 14 se neodvážím, především proto, že vůbec neznám jak hrají litevské bedýnky. Při jejich citlivosti 91dB a minimu 3,7 ohm na 190 Hz je 14 zesilovač jako dělo na vrabce.
Záleží, jak moc bedýnky s B14 si rozumí. Jaký je výsledný zvuk,. Zda spíše melodický nebo tvrdý a suchý. Podle toho bych asi vybíral předzes.

Asi nejlepší by bylo dát k němu firemní top,ale bohužel předzesy Bryston nemá tak dobré jako konce.

A taky záleží, kolik do něj chceš vrazit. To je totiž ve výsledku skoro to nejdůležitější.

Protože ke konci za 200 K dát předek za 20 nebude to pravý ořechový, pokud se bavíme o pultový ceně.

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

To BOXER , díky moc za odpověď , docela jsi mne překvapil svojí odpovědí , čekal jsem že mi to taky nandáš za slova kritiky.....ale ta nepatřila zrovna tobě , přečti si - pokud můžeš-co jsem psal adminovi.......
Te´d konkrétně k zesilovači a reprosoustavám . AUDIOSOLUTION nejsou tak analytické a trochu jedovaté ve spojení s B14 - jako DYNAUDIA C5 - které jsem měl možnost poslechnout u prodávajícího...nicméně- nevím jestli znáš celou historii- ale koupil jsem od něj před tím sestavu CLEARAUDIO - balance , power a pre amp a z důvodů , které nechci uvádět -jsem mu ji po měsíci vrátil - s tím , že on přistoupil pouze na výměnu a doplatek za výše uvedeného BRYSTONA....

Jelikož jsem se ale finančně tak trochu vyčerpal , sháním něco právě hrajícího a finančně dosažitelného.....protože to zatím hraju přes analogové vstupy streamru ProJect stream box ds plus a to není úplně ono.

Co mi doporučoval známý ze slovanetu - by ten edgar - s aku napájením......někdo ho teď nabízí za 550 EUR...ale neznám to.....Osobně jsem B14 slyšel u kamaráda s diy DISPRE V3...a byla to bomba.....na soustavy Martin Logan REQUEST.....
Ale ze zkušenosti vím...že mám jiné repro...jiný poslechový prostor a jiné zdroje signálu......

A nechci nic pořizovat úplně naslepo....abych tu zase neobsazoval sekci hifibazar...:-)

Každopádně moc děkuji za reakci na můj článek...a případný podnět...díky moc

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

PS....šel jsem do toho právě i po přečtení článku v jednom americkém hifi e-zinu , kde reprosoustavy AUDIOSOLUTION RHAPSODY 80 právě testovali i s B14....zvuk není ostrý a čistotoa přednesu je natolik dobrá , že to hraje dobře i při vyšší úrovni hlasitosti , i v poměrně malém poslechovém rostoru , co mám , tj cca 20m čtverečných. Zatím tedy přes ten ProJect....Zajímalo by mne , co máš jako předzes Ty ? :-)

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

...co jsem se dočetl a co mi bylo ještě doporučeno je AYRE K5XE a taky ELECTROCOMPANIET 4.8.....ale neznám to.....

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Možná jsem položil otázku příliš úzce. Chtěl jsem zde rozvinout téma obecně k předzesilovačům vyšší kvality , nejen o těch , které se nejlépe hodí k BRYSTONU.Pokud máte zkušenosti , prosím o sdělení. :-)


Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od Odar »

Vela ludi, ktori prechadzali z Dispre slo do predku od Customworks (k dispozicii aj ako stavebnica). Mozno aj to by bola cesta. Ale ako to bude hrat s Bryston-om netusim. Ten pristroj som v zivote ani nevidel. boxer to dost dobre v svojom prispevku vystihol. Predok sa poradit da. Ale poradit predok, ku konkretnemu pristroju a este aby sadol tvojmu vkusu je nadlusky vykon. Treba skusit.

boxer

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od boxer »

Hifistan

Zkusím být trochu chytrý.

To, že akustika místnosti a bedny jsou největším procentem (ne)úspěchu poslechu, je snad , krom uší samotného posluchače, jasné.

Tak máme danou nějakou místnost (s kterou se dá docela kouzlit dle potřeby, ale chce to znalosti, peníze a chuť).
Pak máme bedny, s kterými se dá šoupat po pokoji a hledat optimální rozestavění. (Chce to sílu, chuť a trpělivost).
Při obou je nejlepší měření, zkušenost a měřící "prýstroj").

Pak máme přenašeč zvuku. Tam ne že nejsou rozdíly, ale dejme tomu že ne největší. Kabeláž, pokud je kvalitně provedená, je ok a dál se s ní nebudeme pitvat. (Což bývá ale největší řachanda mezi "hifouny").

Pak máme zesilovač koncový. Tady je to nejjednodušší, protože zesilovač má pouze a jen zesílit to, co do něj pustíme a poslat dál do bedýnek. Ouvej nastává v tom "pouze a jen". Ale v případě 14 Brystonu je to více než ok.

No a pak máme ten nešťastný předzes. On má jen převzatý zvuk poslat do konce, ale tady asi nastává největší zádrhel v kvalitě, tedy v tom, jak víc či míň ten získaný signál zkurví.

Já zkoušel různé kousky. Variabilní výstup z plackostroje do konce (Esoteric,Lindemann). Pak pasivní atenuátor. Předzesilovače s digitálním volume. Analogovým volume typu Accuphase i normální předzesilovače.
Typu od Vincenta 93, přes už ani nevím co všechno.

No prostě na předzesu, ať se to líbí nebo ne, kurevsky záleží a nejde to odprásknout jen tak. A při tak kvalitním streokonci, jak je 14 Bryston už teprve ne. Otázkou je, jak moc je slyšící posluchač a jak moc jsou bedýnky schopny posuny v produkci výměn rozeznat.

Z toho , co jsi jmenoval bych neváhal ani chvíli a šel do Ayre, které patří k top.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jo a na tvou otázku, co mám k 4SST já se patří odpovědět. Já k němu nakonec dal MBL 5011.

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Hezký den všem , díky za odpovědi , myslím , že mne čeká ještě dlouhá cesta . Dnes jsem si zapůjčil pasivní předzes 10kOhm s řadičem a zvuk oproti variabilu z ProJectu výrazně poskočil , ale postrádá tu plnost kvalitního aktivního předzesilovače.
Z hifislovanetu mi nabízí jeden borec nějaký preamp EDGAR s AKU zdrojem. Máte někdo nějaké zkušenosti ?

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

To boxer - ten tvůj MBL vypadá fakt impozantně a sofistikovaně , fakt " dizajnový bonbon " a myslím si , že to i skvěle hraje . Některé německé výrobky - i těch méně známých značek prostě hrají skvěle. V druhé sestavě mám malé monitorové reprosoustavy AUDIOPLAN KONTRAPUNKTE a jsou opravdu vynikající.
S těmi všemi aspekty , co jsi jmenoval , máš svatou pravdu , akustika místnosti , zdroje signálu , napájení , kabeláž - sám mám vyzkoušeno že na výsledném zvuku se podílí naprosto vše a kolikrát je veliké kouzlo a umění to sladit. Bohužel dnes je doba taková , že už si hrajeme téměř jen sami pro sebe , sice máme každý určitě kruh nějakých blízkých kamarádů , se kterými občas u nich nebo u sebeb doma pohifistíme.....ale v poodstatě ten výsledný zvuk ladíme především na svoje uši , s případnými korekcemi dle jejich rad a poznatků z poslechu.

Jarda69
Příspěvky: 2657
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od Jarda69 »

Pasivně by to mohlo být v pohodě. Ale chtělo by to přesně napasovat na tvůj aparát. Zjistit jakou zátěž snesou tvoje komponenty a jet skoro nadoraz. Čím menší impedanci (odpor) bude ten regulátor mít, tím lépe. Ale to asi nepíšu nic nového. Tipoval bych něco kolem 1-2k. Trochu to komplikuje symetrické zapojení, výběr bude asi omezený. 10k je ještě hodně.

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Potřebuji vlastně dva linkové vstupy , buď XLR nebo RCA a jeden výstup. Myslím si , že při malých vzdálenostech a pokud není v blízkosti nějaký zdroj VF rušení - je v podstatě jedno , zda se komponenty propojí XLR nebo RCA. Pasivní dělič teď právě zkouším. Ještě mám z dávných dob v krabici celotranzistorový preamp - diy konstrukce, kterou jsem stavěl z časopisu ELEKTOR. Bylo tam několik nedostatků , ale ty se dali jednoduše vyřešit a já na ten preamp pár let hrál. Nejsem si ale jisttý , jestli to má vůbec cenu oprašovat a křísit. Tenkrát jsem to hrál se dvěma konci AMBER 70 CLASSIC na reprosoustavy MARTIN LOGAN AEIRUS.

hifistan
Příspěvky: 198
Registrován: 17 čer 2015 15:28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: BRYSTON B 14 SST - jaký vhodný předzesilovač

Příspěvek od hifistan »

Zaujala mne i nabídka EDGAR Audiospace 3 , ale nemám ho možnost vyzkoušet. Znáte někdo prosím tento preamp ?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host