Luxman SQ-38u

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

Ahoj, mám lampový zesilovač Luxman SQ-38u a bohužel slabě brumí jeden kanál. Výměna výkonových (4xEL34) za jiné nepomohla. Chtěl bych proto zkusit vyměnit předzesilovací ECC82 (12AU7), ECC83 (12AX7), ale bohužel žádné nemám. Než koupím nové, neměl by prosím někdo z Prahy či blízkého okolí nějaké na vyzkoušení?

Jaké je potřeba (3xECC82 a 2xECC83 z toho ideálně dvě ECC82 balanced) znázorňuje obrázek: https://ibb.co/F7xm1nC

Díky

Uživatelský avatar
Leony5
Příspěvky: 1007
Registrován: 10 bře 2014 19:55
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od Leony5 »

Zkus přehodit předzesilovací elektronky z pravého na levý kanál. Pokud se brum přesune do druhého kanálu je to elektronkama.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

To jsem zkoušel a brum se nepřesunul. :(

Uživatelský avatar
Leony5
Příspěvky: 1007
Registrován: 10 bře 2014 19:55
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od Leony5 »

Tak je chyba jinde, elky jsou v pořádku.

koudy42
Příspěvky: 1612
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od koudy42 »

Pripadne alespon zacilit kde je problem, tzn. zkusit pouzit treba jen MAIN IN vstup, pokud mas jak zeslabit signal, ktery jde do zesilovace (pasivni preamp pripadne softwarove), tim alespon vyloucis vykonovou cast tveho integrace. Nebo ho naopak pouzit jen v rezimu predzesilovace pres PRE OUT, pokud ti nekdo pujci koncovy zesik, tim vyloucis predzesilovaci cast.

Zkusil bych stejne jeste poprohazovat i ty neparove lampy (ECC83) treba z phono do preamp,a pak do power sekce.

Vse samozrejme na vlastni riziko, ale neni duvod, aby se neco stalo.

PS: az ho das do kupy, tak se ozvi a udelame z toho o tridu vyssi stroj po osazeni poradnyma lampama *2thumbsup*.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

To vyzkouším - díky moc za radu.

Ještě ze zeptám - těma lampama v "Pre" části to být nemůže?

mesky
Příspěvky: 107
Registrován: 21 říj 2020 07:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od mesky »

Odpoj zdroje signálu a nech zapnutý samotný zesilovač. Může tam být zemnící smyčka.

koudy42
Příspěvky: 1612
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od koudy42 »

Ano, velmi dulezita poznamka, zkusit jen samotny zesilovac, jestli nevznika problem uz pred nim.

Ohled lamp v preamp casti, muze byt problem i tam, ale je divne ze se brum nestehuje s prehozenou elektronkou mezi kanaly. Ale porad jde o dvojite triody elektronky, cili muze byt problem i s neparovou elektronkou tzn. ECC83.

Kdyz je spatna vykonova lampa, tak byva brum vetsinou hodne slyset a casto dobra lampa "tahne" tu spatnou. Jeste me napada, jak se nastavuje BIAS vykonovych elektronek u toho zesilovace? Zda je spravne nastaven.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

V manuálu jsem o nastavení biasu nic nenašel a co jsem dohledal na internetu, tak většina review uváděla, že má zesilovač auto-bias, ale pak jsem někde našel, že má fixed-bias.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

Jinak ještě takový detail - to co dělá jaká předzesilovací elektronka a jaká má kde být není v manuálu uvedeno a není to ani uvnitř přístroje. Musel jsem to pracně hledat na webu. V tomto ohledu se Luxman moc nepochlapil.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

Kdyby zde byl nějaký znalec lamp z Prahy či blízkého okolí ochotný se na to podívat, tak mohu přijet.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

mesky píše:
16 zář 2023 23:32
Odpoj zdroje signálu a nech zapnutý samotný zesilovač. Může tam být zemnící smyčka.
Tak to brumí i když na vstupu není nic (když zdroj signálu přepnu do pozice, kde není na RCA konektorech nic připojené).

Jarda69
Příspěvky: 2563
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od Jarda69 »

Asi myslel, že máš fyzicky vytáhnout kabely. Odpojit i jejich zem/stínění.

david76cz
Příspěvky: 20
Registrován: 14 bře 2023 22:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od david76cz »

Bohužel i při odpojených RCA kabelech to brumí.

koudy42
Příspěvky: 1612
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Luxman SQ-38u

Příspěvek od koudy42 »

Ok takze BIAS si zrejme hlida pristroj sam a tam problem nebude. A jake elektronky (znacku) mas vlastne v zesilovaci? Mozna by neuskodilo foto, to muze taky lecos napovedet.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host