Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Pit11
Příspěvky: 10
Registrován: 03 úno 2011 17:02
Kontaktovat uživatele:

Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Pit11 »

Chcel by som sa spytat na vas nazor, ci moze castejsie vypinanie a zapinanie zo siete (4x denne) poskodit receiveru (pripadne TV a pod.) ... pripadne znizit jeho zivotnost?

Alebo pouzivate casove spinace (zasuvky) na setrenie elektriny?

*taktone* Prosim nerieste ci to ma vyznam z financneho hladiska alebo nie, ale ci to technicky nezasahuje do zivotnosti pristroja, dakujem.

JV
Příspěvky: 885
Registrován: 08 říj 2008 07:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od JV »

Moja skúsenosť - mám starší reciever Yamaha (cca 12 ročný). Mám ho nejaké 2 roky na bežnej spínanej predlžovačke s ochranou a zapínal som to iba na čas používania (snaha šetriť). Dlho nebol žiadny problém, ale raz počas prevádzky niečo vyhodilo poistky (nie aparatúra) a zrejme odišiel nejaký modul pamäte. Prišiel som na to že keď som vypol predlžovačku, tak na druhý deň som nemal naladené rádia a mal som zapnutý nejaký zvukový efekt (viac krát overené). Od vtedy už predlžovačku nevypínam. Ale kým nevypadli tie poistky tak s tým vypínaním nebol žiadny problém.

Uživatelský avatar
Sany
Příspěvky: 293
Registrován: 28 úno 2009 07:42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Sany »

Každopádně nechat vychladnout, u zesilovče pokud je rozehřátý tak zhruba půl hodiny.

JV
Příspěvky: 885
Registrován: 08 říj 2008 07:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od JV »

Sany: a to prečo? Chápem opodstatnenie pri aktívnom chladení (ventilátor), ale pri pasívnom chladení?

GSX 1400
Příspěvky: 10
Registrován: 12 črc 2010 20:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od GSX 1400 »

Mám 5 let receiver Harman Kardon 445 zapojený přes proudovou ochranu.Denně ho vypínám a zapínám.Zatím žádný problém.

Uživatelský avatar
Sany
Příspěvky: 293
Registrován: 28 úno 2009 07:42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Sany »

Pit 11:Kdysi jsem o tom četl celý článek tuším ve stereu, ono všeobecně vzato žádná elektronika nemá ráda když je vše zahřáté a pak okamžitě odpojeno údajně trpí trafa kondenzátory atd. a u větších LCD a Plazem prý hrozí dokonce deformace obrazovky-nevím nikomu se to prozatím nestalo, píšu jen co jsem si zapamatoval z článku.Já osobně jsem se na to ptal technika ve studiu ten mi doporučil odpojit od sítě vše až se teplota srovná, což je u mého přímotopu CA840W minimálně půl hodiny.Známým před rokem odešla po roce televize, verdikt opraváře zněl-špatné trafo, zřejmě vinou častého a okamžitého odpojování od sítě.Dělali to jako ty ihned po vypnutí vše odpojili spínačem na přepětovce.To jsou mé zkušenosti ale vše spíše doporučení nikdo neřek že to tak musí být a já se řídím tím co mi řek technik a velí zdravý rozum.No snad něco napíše některý ze zdejších konstruktérů či opravářů at to máme z úst nejpovolanějších.Sám jsem zvědav co na to odborníci!!!

Pit11
Příspěvky: 10
Registrován: 03 úno 2011 17:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Pit11 »

Diki moc vsetkym za nazory. Ide mi o casove vypinanie/zapinanie v case ked nikto nie je doma a v noci... cize s chaldenim a ciatocnym "dobehnutim" by nemal byt problem. Cez tyzden je clovek doma aktivny tak 5-6 hodin (rano 1h + vecer 4h) a zbytocne bezi modem, wifi router, trafo na telefone, phono preamp, trafo z grama, TV, receiver, BlueRay, aktivny subwoofer zvysnych 19-hodin v podstate na nic ci uz pasivne, alebo aktivne.

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 684
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od korys »

Může, ale u receiveru za pár tisíc bych to asi moc neřešil. U dražší elektroniky by se to šetření elektriky tvrdým vypínáním ze sítě několikrát denně nemuselo časem vůbec vyplatit. Všeobecně spínací a rozpínací stavy v elektrických potažmo elektronických obvodech s jakýmikoliv cívkami (trafa, tlumivky, ale i vinutí elektromotorů, ale to jsme trochu bokem) jsou doprovázeny zatěžujícími a nežádoucími efekty indukovaných napěťových špiček. Jistě, v moderních přístrojích jsou ochranné obvody, které se to snaží omezit, aby ty prvky v obvodech nedostávaly prdy, ale dokonalé není nikdy a nic. To znamená, že každým zbytečným cvakáním tomu zkracuješ život víc, než soustavným připojením ve stabilním mírně zahřátém stavu naprázdno. To temperování přístroje ale platíš. :D
HiFi je drahý sport a tak si musíš vybrat. Jestli chceš šetřit elektriku, nebo poslouchat HiFi. ;)

Pit11
Příspěvky: 10
Registrován: 03 úno 2011 17:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Pit11 »

Checem pocuvat HiFi a ked nepocuvam, tak setrit na nove HiFi :D ...samozrejme zartujem. Tuto temu tu nechcem zacinat. Kolko ludi tolko nazorov, to je jasne. Aj v praci sa snazim tlacim obojtranne a niektori kolegovia sa cuduju a gulaju ocami ini to chapu... "svet a dazdove pralesy" tym nezachranim, ale aspon mam dobry pocit. *jupi*

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 684
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od korys »

Nechtěl jsem se Tě dotknout. Bylo to myšleno s nadhledem. Snažil jsem se naznačit proč hned nevypínat, když chvíli neposloucháš. Rozhodnutí bude vždy na Tobě. Já bych pro možné úspory hledal jiné spotřebiče než zrovna zesilovač. :|

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Asket »

prosim Vas zapojte obcas mozky ju?

kdyz vypinate na zesiku ci prehravaci cudlik s nazvem on/off (power) tak prerusujete fazi, takze logicky po vypnuti hifi na pristrojich, pak vypnuti dane prodluzovacky nebo jistice ci pojistek nic nehrozi... proc protoze opet prerusujete fazi
v jinem pripade by bylo, kdyby jste celou hifi vypli pres vypinac na prodluzce ci na pojistkach nebo jistici..., ponevadz zde neni zarucena dana rychlost spojeni a rozpojeni - takze zde bych to videl na pozkozeni aparatury.

jinak pracovni zem -nulak (cerny/hnedy drat) je stale zapojen tak jako kolik (zem -zelenozluty)
(za predpokladu, ze mate elektriku dobre zapojenou (faze modry - leva dirka pod kolikem))

apropo jinak plati stejne pravidlo, ze kazde spusteni ci vypinani skodi v elektronice at je to hifi ci pc aj.

ja jen, ze jsem se setkal nekolikrat s tim, ze se vypli jistice ci pojistky a slo se malovat a od svetla vysel vyboj... nebo tlum clun prodluzky opacne zapojene....
pac nejaky magor pri montazi vypinacem prerusoval nulak misto faze.... to jen tak na okraj.

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 684
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od korys »

Asket
Myslím, že jsi to psal s dobrým úmyslem, ale je to špatně :!: Pokud by ses podle toho řídil, tak jsi na nejlepší cestě dostat přinejmenším kopanec, jestli by nešlo o život :!:

Především, zelenožluté je společné označení ochranného vodiče, ať již jde o soustavu s ochranou nulováním, nebo zemněním. (Je jím připojen vždy především prvně a nepřerušovaně kolík na zásuvce.)
Fáze (levá zdířka v zásuvce) je zapojována správně černým, případně hnědým vodičem !!!
Modrý (správně spíš světlemodrý) vodič je naopak vodič zpětný silový ! a je jím zapojena pravá zdířka zásuvky. V případě ochrany nulováním je tento modrý spojen na ten ochranný zelenožlutý (pravá zdířka zásuvky je propojena modrým kouskem na kolík) a pak je už dál veden zpět jen zelenožlutý. Tolik barvy vodičů nn.
Důležité je si ale pamatovat především pro svou bezpečnost:
ČERNÁ a LEVÁ zdířka zásuvky = Fáze :!: Jakákoliv jiná barva, kromě zelenožluté, jsou SILOVÉ PRACOVNÍ vodiče :!:
Pozor :!: evropské změkčující normy a spousta samodomozapojení toto nerespektuje a dělá v tom bordel, takže i tak nelze na to spoléhat a vždy především měřit, pak vypínat jističe a znovu měřit než na něco sáhnu :!:

Pokud jde o ten čudlík vpředu na přístrojích, jde zpravidla o vypínač do stavu standby (ale nemusí vždy), kdy jsou odpojeny pouze některé obvody a některé zůstávají napájeny.

Uživatelský avatar
Jirka83
Příspěvky: 164
Registrován: 06 bře 2009 10:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Jirka83 »

Teda nevím, můj Vincent SV-233 má přepínač, co se tváří jako hard-switch.. Tj. po poslechu, když je zahřátý a vypínám, tak ho to odpojí "natvrdo". Mám se začít bát? :shock:

P.S.: To, že nemá stand-by já osobně jenom vítám.

Uživatelský avatar
korys
Příspěvky: 684
Registrován: 18 dub 2008 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od korys »

Tak určitě ten zesák nevypínáš 4x denně, ne... A jestli jo, tak to nechápu. Když už, tak vypínám přehrávač.
Zes. zapnu ráno a vypnu dálkáčem až když vím, že nebudu delší dobu provozovat. Kvůli třem hodinám to nedělám.
Příkon naprázdno je jedna žárovka, tak radši zhasnu po manželce v koupelně. :D

Uživatelský avatar
Asket
Příspěvky: 267
Registrován: 03 kvě 2010 00:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Moze receiveru uskodit caste zapinanie/vypinanie zo siete?

Příspěvek od Asket »

Korys promin jsem se velmi blbe preklepl, za to se omlouvam.. jasne modry je zem... nechapu jak jsem to mohl napsat...
koukam na to jako tele.... :shock:
Doufam ze to nikdo nezapojil nic dle predesleho prispevku... asi by se fakt kazdy divil...

S tim merenim v byte zda tam je stava ci neni je to pravda... pac pred lety jsem to u me musel prekopat..... jednak hlinikace a jednak kdyz jsem vypl jistic stejne pri malovani vysel sileny blesk... pac nejaky blbec prerusoval zem misto faze...
Tak jsem malovani prerusil a prekopal byt v kabelazi... tak jak psal Korys v zapojeni.
Jeste jednou se omlouvam...

Korys pise:
Pokud jde o ten čudlík vpředu na přístrojích, jde zpravidla o vypínač do stavu standby (ale nemusí vždy), kdy jsou odpojeny pouze některé obvody a některé zůstávají napájeny.

To ale jsou vetsinou pro pulsni zdroje... jsou dobre pac setri atd.... (neco jako od notasu co si detekuje sit a po zapnuti notasu najede... nebo levne dvd prehravace, telky aj..... jak psal co jsou v "standby")

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host