PC jako AV procesor

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

PC jako AV procesor

Příspěvek od fotolaik »

Vzniklo vlakno AV procesory ( klasicke produkty vyrobcu ) a vyplynulo z toho, ze je dobre zalozit i debatu na tema PC jako AV procesory ..
Asi nejvic info ma Odar - pozadam ho tedy timto o nejake "osvetleni" ....
Z meho pohledu - co by bylo zajimave vedet : ( prosim bavime se o konkurenci top preampu Denon A1 HD, Arcam 950, Theta, Lexicon, ML, Classe - nebavme se o kvalite v obdobne kvalite jako jsou spotrebky AVR za 30 - 60 tis, ktere lze take pouzit jen jako procesor .. )

1/ hardware - asi se shodneme ze ideal je absolutne tiche PC - bez vetraku, nebo jen pomale, zadne tocici disky atd ... co ale zvukovka ? jake existuji ? Renown zminuje Asus Essence STX II 7.1 ... ( ale co zvukovky s XLR, 2 vystupy na subwoofer .. ) jak resit napajeni - samostane na zvukovku a samostane na "zbytek" ?
2/ alfa omega dobreho zvuku - soft ? Jaky ? Jak delat kalibraci systemu, jak prehravat ? Bude to uzivatelsky natolik dobre, ze to bude schopen resit i laik jako ja ? Nemusim si kvuli tomu delat 3 semestry na matfyzu ?

diky za jakekoliv realne zkusenosti a podnety ...

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Lilian »

Ciastocny citat od Odara z vlakna AV procesor:

Co sa tyka kvality zvuku, to je len otazkou riesenia prevodnika a zvysku retazca. V idealnom pripade by som to von tahal digitalom do viackanaloveho DACu (ak cosi take existuje), dalej do viackanaloveho preampu a do koncov. Tak by sa oddelili uplne vsetky casti a odpadla by nutnost vymeny komponentu pri novych standardoch kodovania zvuku, alebo videa. To je podla mna najvacsi problem hifi zariadeni, lebo tym padom rychlo moralne zastaraju. Som presvedceny, ze rozumne zvolene komponenty, alebo viackanalova zvukova karta moze bez problemov konkurovat komercnemu takzvanemu "TOP" rieseniu, ktore sa bezne predava. Multikanalove zvukove karty nekoncia len u rozumneho standardu od Asusu, da sa ist kludne do "extremov" v cenovych relaciach cez 1500 EUR za zvukovu kartu primarne urcenu na profesionalnu pracu.

Odar, ten idealny pripad to je dost masaker. Neviem kolko by mohol veru stat taky viackanalovi prevodnik, na druhu stranu by sa mohlo stat ze ten prevodnik sam zastara, nie? Uz teraz su na bazaroch prevodniky ktore neberu vyzsie datove toky.

Mozno mas pravdu, tato tema nieje asi pre neznalich veci, nemam predstavu ako by sa co riesilo, kde je vlastne ta vyhoda toho HTPC pokial by sa museli menit jednotlive casti pri kazdej zmene formatu. Alebo, co by sa teda vlastne muselo ,,updajtut?,, v tom HTPC.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Odar »

Lilian píše:kde je vlastne ta vyhoda toho HTPC pokial by sa museli menit jednotlive casti pri kazdej zmene formatu
Updatnes soft. Zeleza sa nedotknes. V tom je (IMO) zasadna vyhoda. Ako som napisal v povodnej teme - ist do hlbky nema zmysel, lebo vacsina ludi vobec netusi, o com je rec.

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Lilian »

Odar, ak by sa pouzila zvukovka ktoru spominal Renown, myslim ASUS Essence STX II 7.1 . Jedine obmedzenie v podpore prehravanych formatov by bol software?
Bolo by cez to teda mozne posielat vsetko co je do 7.1?

Pripadne rozsirenie na ATMOS by znamenalo co? Novu zvukovku?

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Odar »

Ano. Jedine obmedzenie v podpore prehravanych formatov by bol software. Ak by si chcel ATMOS, potreboval by si len software, ktory ho vie dekodovat. O to ide - dekoduje to software a do zvukovky to uz lezie ako LPCM. Samotna zvukova karta nemusi podporovat nic.

Je to podobne, ako ked prehravas hudbu. Potrebujes podporu MP3? Staci ti prehravac, ktory vie MP3 dekodovat. So samotnou zvukovou kartou to nema vobec nic spolocne. Presne tak isto to mam teraz ja. Akurat mam navyse nastaveny downmix na 2.0.

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Lilian »

A nieje tam problem ze ta zvukovka ma vystup na koncove stupne iba 7.1, nepotrebuje ATMOS viac kanalov?

Este nerozumiem ked vravis o LPCM, ci toto dokaze prenasat HD formaty Dolby true a DTS master. Pretoze prave to je problem u starsich AVciek ze ked nemaju HDMI tak po optike ci koaxe ide ,,len,, LPCM,ten HD neprenesie,aspon v spojeni s AVckom.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Odar »

Ja netusim, kolko ma ATMOS kanalov. Ked potrebujes viac, ako 8 kanalov, kup si viackanalovu zvukovu kartu. RME robi aj 192 kanalove modely - nie je problem.

Ty nebudes prenasat HD format. Ty HD format pocitacom dekodujes a zvukova karta ho uz spracovava ako LPCM. Alebo ho posles von nejakemu "multikanalovemu" DACu (ak take nieco vobec existuje). Ale uz dekodovane.

To, co popisujes je passthrough. Cize nedekodovany signal posles von a ten ti dekoduje AVR / AV procesor. Skatula. Ale tej skatuli sa schceme v tomto pripade vyhnut. Ked chces posielat von data cez passthrough, nepotrebujes ziadnu zvukovu kartu. To mozes poslat von cez HDMI 1.4. Ale potom nepotrebujes pocitac. Na to ti staci BluRay prehravac, alebo hociaka multimedialna skatula, ktora to posle na spracovanie AVR / AV procesoru. Ten to samozrejme musi dekodovat. Cielom je tomuto sa vyhnut. Aby si nebol zavisly na dekoderoch, ktore podporuje AVR / AV procesor.

Popisujem to moc zlozito? :mrgreen:

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Lilian »

Tento popis mi je uz zrozumitelny *palec*

OK, takze je na mne si vybrat kolko kanalovu kartu chcem, trebarz do buducna pocitat s rezervou. A potom uz menit iba soft.

Dakujem,

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od fotolaik »

jj to je srozumitelne ( to co psal Odar ) - predpoklada to tedy prehravani BD placek primo v PC ? Nebo z BD prehravace budu po hdmi ( coax neumi nektere formaty "prenaset" pokud se nepletu ) posilat data do PC ( jde to ? ) - tam je "rozbalim" - pak tedy do koncaku dle poctu kanalu ... multikanalovy DAC jsem moc nenasel (jen nejaky komercni pro PC ale dost podivnej, pak jsme nasel DIY reseni ) - mozna existuje od nejakeho vyrobce "hifi" neco slusneho , ale nevidel jsem nikde za posledni 2 roky ... pokud to "shrnu" nejvetsi prinos PC je v "rozbalovani" formatu s vyhledem do budoucna - snadnejsi a levnejsi upgrade soft nez cely hardware (coz je treba u me ted duvod proc potrebuji menit AV premp) a asi dokonalejsi nastaveni systemu / kalibrace .... coz jsou nesporne vyhody
Asi neslozitejsi bude naucit se dokonale ovladat soft ... protoze "zavislost" na nejakem ajtakovi, co me to bude nastavovat pokazde kdyz bude cokoliv potreba je nesmyslna a nerealna ..
koukal jsem na Odarem zminene zvukovky (RME) - take pekne ceny :-)
Jinak nepochybuji, ze spickove procesory budou vlastne obdoba PC - treba i top vyrobce procesoru Trinov - napr Altitude 32 http://www.trinnov.com/products/home-th ... lang=en_us je perfektne poskladane a odladene PC, s dokonalym softem a uzivatelsky privetive .. to vsechno v slusne krabici ... za cenu ale bohuzel uplne mimo pro vetsinu lidi ...

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: PC jako AV procesor

Příspěvek od Odar »

Ked si tam das BluRay mechaniku, mozes prehravat aj placky. Kombinovat to s BD prehravacom je podla mna zbytocne - aj ked verim, ze keby si si chcel velmi komplikovat zivot, nejaka cesta by sa nasla (asi cez LAN). Takto "z brucha" neviem. Len ma udivuje jedna vec - kazdy automaticky pozaduje pasivne chladene pocitadlo. Ale ze sa mu tam vrti placka v mechanike, to nikomu nevadi. Asi to zazracne nepocut. Lepsie je prehravat z disku. Idealne z NASu mimo miestnosti, kde je aparatura.

Tu uzivatelsku vyhodu AVR / AV proc. som spomenul aj tu zesilovace/av-procesor-t14661-15.html#p136581 Ak niekomu nerobi problem zaplatit si za AV procesor ciastku, ako za osobny automobil, OK. Pre mna to problem je. Tak som sa musel nieco naucit a riesim to alternativou. Pre mna s dostatocnym konfortom.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mumu a 1 host