Zdravím tu všechny a něco k tomu taky přidám. Bedny měnit či neměnit. Co získáš a co ztratíš.
Pionýrky mají citlivost 96db, Infinity ji už mít nebudou, tam je to 89db. ale při vyrovnaném průběhu od 35 hz. Basák je stejně velký, u Pionýrů citlivější ale padá dolů už od 100 hz. Tenkrát se to neřešilo, běžně se používaly korekce. Na zesilovači máš 3 druhy korekci, použil bych tu nejnižší na 100 hz a podle sluchu přidal a výšky na nule. Tenhle zesilovač přetáčí fázi jen při zapnutých korekcí, přehoď plus a mínus na kabelech k bednam a je to srovnané. Hlavně od beden odpoj technicse aby sis ho nevyzkratoval.
Nebo ještě druhá možnost - použít ten equalizer, dát ho na střed do roviny, jen spodní 63 hz a nižší prizvednout, na zesilovači vypnout korekce a kabely k bednam nechat normálně.
Co se týká porovnání zvuku s Infinity, tak rozdíl tam bude, oni jsou vyrovnané, používají strmější výhybku 24 db/okt.
Pioneer tam dal jednu civku k basáku, hraje výš až k 800 hz, k němu pak další pásmo navazuje 12 db/okt.
Za sebe můžu říct, že mi na moje taky stare uši vyhovují výhybky jednodušší do těch 12 db. U těch složitých mi chybí taková prirozenost , uvolněnost a barevnost. Je to všechno taková alchymie, ale jestli máš potřebu vyměny, hlavně si je předem poslechni. Jinak zesilovač by je taky utahnul, má tuplovane koncové tranzistory, akorát že ti spadne hlasitost o polovinu. Je to na tobě.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Jen jsem nepochopil proč prohazovat na Pineeru + a - u kabelů? Oba zesilovače mám samozřejmě zapojené přes přepínače k reprobednám.
No jak jsem psal, tak předzesilovač v sa8500ll tehdy vývojáři navrhli a zapojili s vypínačem korekcí tak nešťastně, že při průchodu signálu s vypnutými korekcemi projde dobře ve stejné fázi na koncak, takže je to o.k.
Když zapneš korekce, signál projde korektorem, za ním pak na jednom tranzistoru otočí a jde na koncový zesilovač otočený.
Laicky řečeno prvotní signál zpracovany zesilovacem by měl začít vykmitem třeba dopředu, ale kmítne dozadu.