Problém s MBA810

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Uživatelský avatar
dado1812
Příspěvky: 55
Registrován: 03 črc 2014 17:25
Kontaktovat uživatele:

Problém s MBA810

Příspěvek od dado1812 »

Ahojte,
kamarát má gramofón NZK160. Mal ho prepojený so zosíkom Kenwood, kým sa mu stala menšia nehoda. Dal ho až príliš nahlas a v Kenwoode odpálilo koncové stupne. A keďže je tam všetko riešené už len integrovanými obvodmi, oprava bola dosť drahá (dúfam že si už zobral poučenie, že nebude tak nahlas púšťať hudbu :D ). A keďže to bola naozaj veľká rana, niečo pri tej nehode "preskočilo" aj na NZK a odpálilo mu ľavý kanál koncového stupňa. Mysleli sme že to budú len kondíky, tak sme ich vymenili, ale stále nešiel a jediné čo ostáva v čom by mohla byť príčina je odpálený integráč MDA2010. Popravde, neviem či sa dá nejak zmerať niečím, či je funkčný alebo nie (a ak aj áno nemáme na to prístroje), takže bude ho treba vymeniť. A chcem sa spýtať, či existuje nejaká náhrada alebo či sú ešte dostupné originály MDA-čka?
Ďakujem :)

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od palipol »

MDA 2010 (2020) sú ešte dostupné, cena okolo 5€. Nedávno som opravoval NZC 150, ktoré má rovnaký koncový stupeň ako NZK 160 - problém bol v tom, že ako chladič použitých IO MDA 2010 je využité plechové dno, o ktoré je prichytený celý plošný spoj aj s výkonovými IO. Skrutky boli uvoľnené a prechod tepla bol nedostatočný, takže to nevydržal jeden kanál. Aj keď je v zapojení tento obvod "priškrtený" na cca 4W (katalógovo 10W) bez chladiča je za minútu po ňom.
Názov vlákna je ale "problém s MBA 810" - tak ako je to vlastne?

Uživatelský avatar
dado1812
Příspěvky: 55
Registrován: 03 črc 2014 17:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od dado1812 »

dawsoo píše:tesla krámy sem jednoduše nepatří.
Týmto ste ma (a určite nie len mňa) trocha urazili, pretože si myslím, že Tesla nie sú "krámy", sú to takisto poctivé stroje a mnohokrát je ich kvalita niekoľko násobne vyššia ako iné prístroje vyrobené v tej dobe a hrajú dodnes.

S499_1023
Příspěvky: 1368
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od S499_1023 »

Máš samozrejme pravdu, napríklad NZK 160 bol určite kvalitnejší, než NZC 710. Ale nepatrí sem ani jeden z nich, na to sú bastlweby.

Uživatelský avatar
dado1812
Příspěvky: 55
Registrován: 03 črc 2014 17:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od dado1812 »

aha, tak to aby teraz každý vymazal príspevky s problematikou Tesly... ja si budem stáť za svojím: Tesla nie sú krámy !

Uživatelský avatar
patrik
Příspěvky: 202
Registrován: 11 zář 2014 23:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od patrik »

Nevim, jsem tu chvili a nechci nikomu sahat do svedomi, ani se poustet do OT filozofovani, ale jakmile se zacnou delat hranice, co jeste je a co uz neni "dost hifi", dockame se ceho? Bude nam nekdo urcovat, co je a co uz neni "dost hifi", co je dost drahy a co levny? Internet je nekonecny, par prispevku sem, par tam, vzdyt je to fuk... A pokud mne nejake tema neoslovuje, tak ho nectu. Naopak, pripada mi daleko cenejsi a smysluplnejsi poradit zivemu cloveku na druhe strane, ktery ma proste problem, at se mi to zda jako sebevetsi ᴨčovina... Delat neco jen tak pro nekoho jineho ma velky smysl.

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od palipol »

dado1812 píše:aha, tak to aby teraz každý vymazal príspevky s problematikou Tesly... ja si budem stáť za svojím: Tesla nie sú krámy !
TESLA bola a je aká je a vo svojej dobe DIN 45500 spĺňala, nevidím dôvod, prečo by sme ju tu mali stavať mimo hifizákony. Potom môžme rovno lustrovať aj iné značky a všetkých, čo ich majú v príspevkoch, alebo v podpise posielať na bastlweb, alebo rovno niekam, lebo nespĺňajú technické, estetické, politické, či ikonické kritériá *klanimse*.

Ide skôr o formu, akou si sa pýtal, lebo Tvoja otázka bola položená nekonkrétne, zmätočne a ťažko sa na ňu odpovedá. I to už môže byť iritujúce. V každom prípade
Ti nakoniec zostane len prístroj rozobrať, prehliadnuť, systémom pokus omyl zistiť diferencie medzi dobrým a zlým kanálom, kúpiť vadný prvok - pravdepodobne výkonový IO, ako Ti radil dawsoo a prístroj uschopniť. Ak sa Ti to nepodarí a záleží ti na tom, investuj radšej do kúpy iného, funkčného prístroja, ktorého cena určite nepresiahne 10-15€.

Pesi
Příspěvky: 520
Registrován: 28 čer 2008 00:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od Pesi »

to už je trochu moc,ne? Tesla"nesmí" být hifi? a proč? O např. Densenech se zde psalo jaké jsou to přehřívající se zkreslovače, o Naimu taky něco podobnýho ( říká se tomu "specifický" zvuk :D ) ..... a to se smí nazývat hifi?

S499_1023
Příspěvky: 1368
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od S499_1023 »

Tady jde spíše o to, že tohle se moc neprofiluje jako "opravářský" web. Od toho je třeba ta Repromanie, kde je pár špičkových odborníků na diagnostiku a servis.

Pesi
Příspěvky: 520
Registrován: 28 čer 2008 00:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od Pesi »

aby bylo jasno, reagoval jsem na větu " teslakrámy sem jednoduše nepatří" ...

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 4587
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od lechos »

Jak to měl propojené ? Kenwood má terminal DIN ? Nebo nějakou redukčkou ? NZK160 má vlastní zesík, ne ? Pravda...jenom 2x10W. Obě havárie mi nějak nesouvisí a integráče stupně výkonu mívají různé ochrany proti přetížení...ale to je jenom úvaha na dálku. Jo a pokud jsou ty integráče v paticích (ne pájené) tak přehoď pravý za levý co se změní nebo ne. Neměls (náhodou) 4Ω bedýnky napojené na 8Ω výstup zesilovače ? Rovněž doporučuji obrátit se na servisáky dráteníky např. z Elektrobastlírny. Švabík MBA i MDA sehnat se snad ještě dá.

Uživatelský avatar
dado1812
Příspěvky: 55
Registrován: 03 črc 2014 17:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od dado1812 »

Ohľadom NZK:
Priznávam, že je to trocha chaoticky napísané a ospravedlňujem sa za to. Písal som to vtedy narýchlo lebo som nemal čas.
To lechos: zapojené to bolo tak, že z výstupu na reproduktory (dvojkolík) bol spravený redukčný kábel na cinche do aux vstupu na Kenwoode (nezapájal som to tak ja a ani neviem prečo to tak zapojil), proste tak som to uňho našiel. Na NZK dal zvuk na maximum, na Kenwoode dal zvuk takmer na maximum a zrazu mu Kenwood nešiel, v elektroservise mu opravili koncový stupeň a Kenwood už funguje. Že nejde jeden kanál na NZK zistil, keď napojil reproduktory priamo na reprovýstup Tesly NZK a jeden mu nehral, po prehodení nehral druhý. Nehral ani po výmene kondenzátorov, tak som sa chcel opýtať v čom je chyba. Týmto ďakujem palipolovi za jasnú odpoveď a teraz už viem čo treba vymeniť.

Ohľadom "Tesla krámom"
Tak ako aj ostatní písali, boli aj väčšie krámy ako Tesla (aj keď Tesla nie je krám). Tak potom by sa mali zamykať všetky témy, v ktorých sa nezaoberá hi-fi technikou a tých je tu takisto požehnane. V tej dobe to spĺňalo svoje normy a parametre a mnoho ich vtedy bolo aj špičkou vrámci značky (nemyslím tým NZK160 pravdaže). Áno, sú aj iné fóra kde riešia opravy a vylepšenia, no aj tu je tém zaoberajúcich sa podobnou tématikou nespočetne veľa a nikto z toho nič nerobí, človek ešte aj poradí alebo pochváli za dobre odvedenú prácu.

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 4587
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od lechos »

Pro pána krále !!! Tys napojil výkonový repro výstup gramofonu do vstupu AUX ?! A to se dělá ? NZK160 nemá žádný výstup pro externí magnetofon například ? Ten jsi měl použít, v nouzi sluchátkový pokud je.

Uživatelský avatar
dado1812
Příspěvky: 55
Registrován: 03 črc 2014 17:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od dado1812 »

Ako vravím, nezapájal som to tak ja. Výstup pre MGF to nemá, mohol to ale zapojiť cez slúchatkový výstup, no bol tam asi iný konektor (podobný 5kolíku ale s iným rozostavením pinov).

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 4587
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Problém s MBA810

Příspěvek od lechos »

Jo sluchátkový je sice 5-PIN ale s jedním hrotem uprostřed a do běžné zásuvky DIN nepasuje.
No vono v nouzi lze použít i ten repro výstup (vzpomeňte na kazeťáky National apod) ale rozhodně neměls dávat plné zesílení na tom gramofonu. Nicméně, koncák bude asi v křemíkovém nebi a terazky bábo raď...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti