správná impedance

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
honzino999
Příspěvky: 1
Registrován: 18 srp 2012 14:22
Kontaktovat uživatele:

správná impedance

Příspěvek od honzino999 »

Dobrý den,jsem tu poměrně nováček a i přesto že mám k hudbě vztah již odmala,občas hraji jako dj,v prvním patře mám pár desítek sloupových repro soustav,hiffi a stereo,tak na 27let roků života nedosahují mé znalosti a zkušenosti ani z poloviny jako ty vaše,vás odborníků,a proto se potřebuji zeptat.
V pokoji 5X4.5m mám rozmístěny 7.1 sloupáky,z čehož fronty jsou 5ti pásma KODA ,efektové boční taktéž koda taktéž KODa,zadní Dynavoice a Center KODA,všechny High end repro jsem pořídil za dobré peníze nicméně všechny mají impedanci 4ohmy,snažím se proto již pár let sehnat kvalitní reciever aby mi je utáhl,aby mi neshořely koncové výstupy ochrany,abych je nemusel měnit za repro o vyšší impedanci,co se tak poohlížím tak Denon a Onkyo s Marantzem u 7.1 dělají AV pouze od 6ohmů výše,nicméně YAMAHA jako doposud jediná jsem našel dělá ve verzi RX-např. YAMAHA RX-V 1800,1900apod... od 4ohmů ale pouze pro Fronty-přední a efektové a zadní od 6do 8ohmů a to ještě jen pro Evr. verzi,někde jsem našel že německý VINCENT 6.2 umí také od 4 ohmů,nedávno se tu prodával,poradí mi někdo o té,,citlivé,,impedanci jak je to s ní,zda je YAMAHA natolik předimenzovaná že by mi utáhla všechny kanály při 4ohmech když v reálu klesá impedance klidně i na 3ohmy až k 0tudíž ke zkratu?vlastnil jsem Sony STR DG 720S který měl při 7.1 120Watt na kanál a kromě frontů jsem měl všechny repra Hyunday Multicav na 8ohmů a fronty od Kody na 4 a právě kvůli ním to při zesílení hlasitosti skákalo věčně do protection modu,poradí mi někdo ?

Uživatelský avatar
olympus720
Příspěvky: 115
Registrován: 31 bře 2012 16:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: správná impedance

Příspěvek od olympus720 »

Dnešní AV Receivery jsou papírově silně nadhodnoceny, udám příklad. Vlastnil jsem AV Receiver Onkyo TX NR 609, kde se v manualu udává výkon RMS 7x170W do 4 Ohmů. Stačilo však připojit 2 sloupy ve stereu cca 2x 150W a bylo vymalováno. Při měření dodal zesilovač výkon cca 2x85W a potom začal silně zkreslovat. A to jsem neměl připojeny surround ani central repra. Takže většina AV Receiverů do 25 000 je schopna napájet jen malé regálovky s aktivním subwooferem. To je první věc.
Jinak 4Ohmy zvládá většina AV receiverů, doporučil bych osvědčené Onkyo TX NR 809. Jinak na kvalitní zvuk 7.1 se sloupy ve předu to chce receiver kolem 50 000kč.

petrL
Příspěvky: 1363
Registrován: 22 črc 2008 08:47
Kontaktovat uživatele:

Re: správná impedance

Příspěvek od petrL »

Malé regálovky mohou být (a patrně budou) náročnější než velké sloupy, při stejné impedanci a srovnatelném frekv. rozsahu (řekněme do 50 Hz). Podle mě řešením jsou citlivější reproduktory nebo přidat zesilovače nebo stereozesilovač pro přední repro, což by bylo nejlacinější. Jestli má receiver linkové výstupy. A pokud už má olympus nějaký receiver, který jinak vyhovuje, což z dotazu není jasné.

Uživatelský avatar
olympus720
Příspěvky: 115
Registrován: 31 bře 2012 16:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: správná impedance

Příspěvek od olympus720 »

Regálovky jsou sice většinou méně citlivé, také ale požadují po zesilovači nižší výkon. Samozřejmě nemluvím o dražších modelech typu Sonus Faber Electa Amator II s citlivostí 88 dB a méně, ty jsou určeny do stereo sestavy, ale o regálovkách k AV receiveru - např. Heco Victa 301.
AV Receiver používám jen kvůli jeho dekodování flac,dts a jiných formátů zvuku a pro jeho funkci DLNA. Sloupové repro živím stereo zesilovačem, tak jako asi hodně ostatních lidí.

Uživatelský avatar
Prospero
Příspěvky: 2073
Registrován: 08 led 2012 17:12
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: správná impedance

Příspěvek od Prospero »

Nechci ti brat iluze, ale pravdu mas pouze v tom, ze regalovky jsou vetsinou mene citlive. Heco sice u modelu Victa 301 uvadi dokonce 90dB, to je ale spise jen marketingovy tah. Podle diagramu v testu casopisu Audio se pohybuji nekde kolem 85, max. 86dB. Je proto nesmysl, ze si vystaci se zesilovacem nizsiho vykonu. A krom toho - vykonu neni nikdy dost! :D Muzes je pohanet treba i 300W “monstrem”, musis se ale krotit s davkovanim «Volume» a potom se nic “nepripali“.
Jaky vykon ma tvuj stereo-zesik? Zkousel si je k nemu pripojit? Vsadim se, ze by se jim to libilo. Rozhodne je vzdy lepsi, kdyz ma zesilovac rezervu, nez kdyz pracuje na hranici infarktu. ;)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host