Tesla AZS-021

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
efičák
Příspěvky: 1971
Registrován: 18 dub 2008 11:38
Kontaktovat uživatele:

Tesla AZS-021

Příspěvek od efičák »

Vintage věci jako laik nemám rád. To je otázka co vyměnit a v dnešní fake epidemii je otázne, zda nový díl bude lepší než starý...

Foto : www.radiohistoria.skObrázek

Poslouchám repasovaný kus po výměně kabeláže, elektronek a dalších dílů, o nich Vám nic neřeknu, majitel je Kilogram...

Dawsem postavené bedny jsou klasika v stylu Xavian a nezdají se být ideálem k lampě, citlivost je 84,5 dB.

Hrají jedna báseň, jsou velmi ... rozlišující. O 2 třídy nad bývalýma sloupama Phonar známé z testu AV REVUE od redaktora zajímavého jména Bohumila Péra.

Dawsoovy bedny si mne získaly bezbřehou rychlostí s muzikalitou. Jeho rukopis je návykový a jeho krédo bezpásmové reprodukce jsem přijal za své a nechci jinak. :)
Nevím jak to dělá, ale je úleva neslyšet měniče, jen¨reprodukci.

Poslouchám to kdoví jak staré áčko o výkonu 2 x 5W a fakt si to užívám.
Dárek hudbyznalce Krata : Anna Maria Jopek dýhá horkým dechem citlivě intonující zpěvačky na pomezí popu jazzu doprovázená citlivou prací anranžéra využívající bohaté zastoupení nástrojů.

Hudba na mne doléhá, velmi si to užívám, klavír má všechny klapky a nezapomíná na levoruké harmonie jak to někdy u zesilovačů v kombinaci s horší akustikou bývá.
Prostor přesvědčivý, velejemné rozlišení s dobrou celkovou dynamikou.
Baví mě to moc.

Opustit dobře hrající pokoj s celkem vyhovujícím ale nijak drahým aparát bylo pro mne složité, sloupové dva a půl pasma do téměř čtvercového pokoje 4 X 4 prostě nemůžu použít. Basy by mne umlátily.

Jeden vstup do Tesly je ze Siria 2 a PC s Foobarem a druhý ... telefon Samsung. :shock:
Dotykáčkem si litsuju v albech a ono se to přes tu lampu velmi dobře dá.

8-)
Obliba poslechu reprodukované hudby nabízí tolik cest, jeden by hned zabloudil...

TAB
Příspěvky: 657
Registrován: 30 led 2011 15:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla AZS-021

Příspěvek od TAB »

AZS. Jednoduché, prosté zapojení, které musí fungovat. Koncový stupen používá EL84, která má máx. ztrátový výkon 12W a tak teoreticky lze s ní vykouzlit v jednočinné tř. A 3W. Tedy efičákův udaný výkon je špatný. EL84 má hutný kulatý bas, její celkový průběh je příjemný takový plný. Proti triodovým lampám však méně prostorová. Když to porovnám úplně s jinou ale stejně tak profláknutou pentodou EL34 kteá je daleko výkonnější tak taje více výrazná na středech. To jen tak pro představu.

Dále zapojení obsahuje 3 budící části poskládané z elektronek ECC83. Zapojení má 3 zesilovací stupně jen proto, že zesilovač má korekce.. Ten kdo by chtěl něco podobného stavět tak může tyto stupně vyřadit a už tak jednoduché zapojení může udělat ještě jednodušší ale kvalitnější. Dokonce je tu možnost použít ECL86 která má v sobě jak EL84 tak i jeden stupen elektronky ECC83 a získáte tak mini zesilovač s kterým se lze ale vyrovnat hodně ale hodně drahým mašinkám pokud máte k tomu správné reprosoustavy..

Zdroj u AZS-021 tvoří usměrnovací elektronka EZ81 takže i v tomto můžeme z dnešního pohledu vidět puristické řešení bez jediného polovodiče :)

Když to shrnu tak v případě použití špičkových výstupních transformátorů, součástek a vyřazení korekcí a zavedení zpětné vazby lze mít jednoduše postavený High-end zesilovač pro reprosoustavy s citlivostí kolem 90dB a dobře navrženou vyhýbkou. Případně třeba ve spojení Biamping pro nějaké 3 pásmo kdy lampáč je zapojený na výšky a středy a basy bych zapojil na tranzistor..


Technické údaje AZS-021:

Výstupní výkon na 4ohm: 2x 3W sinus (1KHz menší jak 2,5%)
Frekvenční přenos: 40Hz-15KHz
Přkon: 65W
Čistá jednočinná třida A bez zpětné vazby

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host