Tam jsem našel firmu Transcendent Sound, která nabízí i stavebnice takových zesilovačů. Je to zřejmě podnik jednoho muže, B. Rozenblita, což je asi poněkud svérázný konstruktér. Ten mi k mým reprobednám, obvyklé hlasitosti apod. doporučil zesilovač SE-OTL.

Je to dvoustupňový zesilovač z dvojité triody 6N30P připojený na katodový sledovač ze čtyř paralelních triod 6S19P zatížený tlumivkou. To celé se silnou celkovou zpětnou vazbou a zesílením pouhých 9 dB. Udávaný výkon je celých 1.5 W do 8 Ohmů (viz ale moje měření níže). Typicky pro OTL je výkon do 4 Ohmů ještě menší, zatímco při větší impedanci roste.
Reprobedny jsou Klipsch RF-7, kde výrobce udává citlivost 102 dB pro 2.83V. Vzhledem k tomu, že většinou mají impedanci pod 8 Ohmů s minimem 3.5, bude optimistický odhad citlivosti pro 1 Watt a 4 Ohmy 99 dB. Přes velkou citlivost asi nejsou snadnou zátěží. V diskuzích panuje názor, že potřebují AV receivry s (inzerovaným) výkonem aspoň 100 W.
Výsledek mě překvapil. Jak reprobedny, kde si výrobce o citlivosti snad opravdu moc nevymýšlel, tak zesilovač, který má jistě jeden z nejlepších a nejsilnějších prvních Wattů. Zvuk celkem odpovídá popisu výrobce. První dojem je naprostá čistota a současně hladkost. Nemá pro lampy typicky zvýrazněné nižší středy nebo basy. Na druhou stranu je zvuk lampově plný až do nejvyšších frekvencí (žádné tranzistorové syčení). Postavení současně znějících nástrojů a hlasů ve scéně je naprosto stabilní i při vysoké hlasitosti. Vlasně je zvuk při zvyšování hlasitosti stále lepší, dokud nezačnou vadit odrazy v místnosti, ačkoliv tonálně se nemění. Snad jediný nedostatek je velikost scény. Při malé hlasitosti se jakoby scvrkává mezi reprobedny a při přidávání se najednou zvětší i vně reprobeden. Asi je optimalizovaný pro provoz blízko horní hranice výkonu

Zesilovač jsem koupil jako stavebnici bez lamp, ty má Transcendent předražené. Obsahuje veškeré součástky do posledního šroubku. Pro sestavení není potřeba číst el. schemata, postup je rozdělený do mnoha kroků, a v každém je popsáno, co kam přiletovat nebo přišroubovat, včetně barevné fotky.
Teď ta otázka výkonu. Svým skromným osciloskopem jsem změřil maximální sinusové napětí před limitací 4 V na odporu 8.2 Ohmu. To odpovídá výkonu cca 1 W. S přivřením očí a nějakými tolerancemi řekněme 1.2 W, víc ani náhodou. Když jsem Rozenblitovi psal, jestli tam nemůže být něco vadného, odpověděl, že je to v pořádku a v toleranci. Také jsem osciloskop připojil na reprobednu při poslechu a při hlasitosti 88-90 dB v panelákové místnosti nepřesáhly špičky basů ani 3 V (muzika Massive attack). Je až překvapivé, jak jsou zvuky, které dělají muziku hlučnou (a to nejsou nízké basy), energeticky nenáročné. S jinou muzikou jsem naměřil i 100 dB, ale to už je na mě moc (i 90 dB je dost nahlas). Každopádně nemusím svoje zvyky ohledně hlasitosti nijak omezovat. Ale nejde jenom o hlasitost. Taky o to, jak bedny zesilovač zvládá. Silnější první Watt si ani nedovedu představit.