- chtěl bych tímto poukázat na poměrně -alespoň pro mne -,,novou´´ záležitost , která se mi díky laskavému a vstřícnému přístupu p.Navrátila dostala domů a tudíž jsem měl možnost ji slyšet na vlastní uši. Ano - je to cenově dostupný a přitom zvukově velmi vysoko oceňovaný lampový zesilovač s označením PrimaLuna. Prvním počinem byl test modelu ProLogue One - tzn. nejlevnějšího výrobku dané řady - a následně DiaLogue Two - tzn. nejdražšího modelu - ceny výrobků najdete na stránkách
http://www.navratilaudio.cz/ .
Test proběhl na aparatuře: Marantz CD-16 , reprobedny B&W 703 a Dynaudio 1.4 , kabely: repro-model 3 SE Krautwire a sign. kabel Guru rovněž Krautwire. Ihned po výměně původ. zes. za ProLogue One se událo poměrně značné otevření hud. scény , dojem z poslechu nabral výrazně na živosti a objevily se zvuky , které jsem doposud jen lehce registroval. Pravdou je , že Dynaudia tento celkový posun zvládaly jaksi lépe , protože přirozená ostrost B&W byla tímto zesil. vyhnána na docela vysokou úroveň a asi ne každý by takový nápor vydržel

. Velmi dobře se jevily kvalitní hahrávky - např. Bobby McFerrin - ,,The best of" nebo ,,Nomad" - F.Snetberg - což jsou velmi zdařilé záležitosti - o něco hůře si vedly elektr. dílka - jako je např. ,,Blade runner" nebo ,,The city" od Vangelis - kde už samotná nahrávka je vedena syntetickým směrem a jeho další zvýraznění směrem ke středům bylo misty až nepřirozené. Po výměně za model DiaLogue Two se neuvěřitelně vyčistila scéna a znělost jednotlivých nástrojů šla hodně vysoko - každý tón byl velmi precizně podaný a místy jsem měl opravdu holografické zážitky z poslechu. Opět se potvrdil fakt , že B&W jsou asi svojí konstrukcí více zaměřené na zesil. tranzistorové , protože středy byly až příliš výrazné - až při použití druhého režimu - ultralineár - kdy se středy vcelku dost zmírní - se dojem z hudby stal méně intenzivním a tudíž pro citlivěji vnímavého posluchače i snesitelným

-jak jsem napsal již dříve - Dynaudia toto celé zvládaly lépe a s danými modely PrimaLuna si velmi hezky rozuměly. Když zvážím cenu obou zesilovačů , tak si osobně myslím , že jsou to každý ve své cenové třídě velmi zdařilé komponenty a stojí za zvážení minimálně jejich zahrnutí do užšího výběru před samotným nákupem. Ikdyž - jak vždy říkám - lidé se liší a dojmy jsou velmi specifické vzhledem k zaměření každého z nás - takže toto berte jako zkušenost člověka , který je danými přístroji velmi mile překvapen a víceméně souhlasím s recenzemi , které se ozývají z celého světa a tento výrobek řadí mezi rozhodně tu lepší část spektra cenově dostupných zesilovačů. -díky V.Hracký
[EDIT by Rowing] Vlákno PrimaLuna zde již existuje tak jsem váš příspěvek přesunul do něj.
V sekci zesilovače je pak již vlákno o ProLogue Two:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=344