Patricia Kaas: Piano Bar

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Carlos
Kontaktovat uživatele:

Patricia Kaas: Piano Bar

Příspěvek od Carlos »

Dnešní propršený den zapříčinil, že jsem celé odpoledne sjížděl jedno CD za druhým a narazil jsem na starší album této vynikající zpěvačky Patricie Kaas (2002). Ne že bych ho neznal, ale dnes mi to vyloženě sedlo, proto jsem "placku" jen tak z přehrávače po prvním přehrátí nevyndal. Album mě kromě pohodové hudby zaujalo vynikající zvukovou kvalitou a proto jej vřele doporučuji. Přemýšlel jsem, že bych o ní mohl napsat něco více, ale našel jsem (muzikus.cz) bezvadnou recenzi a dávám ji sem kompletní.

Obrázek

"Někdy se nelze i při nejlepší vůli ubránit troše závisti. Jako kdyžsi znovu připomeneme, kdo že je ve Francii už víc než desetiletí první dámou populární hudby a porovnáme to se situací v tuzemsku. Leč hořekovati nad stavem masového vkusu, rozlitým mlékem či volebními výsledky je poněkud zpozdilé. Za vše si můžeme jen my sami.

Zpět k Patricii Kaas. Skutečností zůstává, že tahle šarmantní blondýnka s tajemně zastřeným altem a svůdným charismatem si na tamní scéně suverénně udržuje pozici stálice, milované publikem všech generací. Nemálo bodíků k dobru si jistě připsala i díky tomu, že od začátku své pěvecké kariéry navazuje na bohatou tradici šansonu a snaží se jej přetransformovat do současné moderní podoby, přičemž s nenucenou elegancí využívá prvků jazzu, blues, rocku i popu.

Na svém albu Piano Bar, které bylo inspirováno posledním snímkem klasika domácího filmu Clauda Lelouche And Now... Ladies & Gentlemen (v němž se Patricia prvně objevuje před kamerou, a to hned ve společnosti Jeremy Ironse), se zpěvačka výběrem repertoáru hlásí jednak ke svým slavným předchůdcům (Brel, Bécaud, Aznavour) a dále i k neméně pověstným autorům filmovým melodií (Lai, Legrand).

Evergreeny jako Bécaudovu What Now My Love, ústřední melodie z filmů Muž a žena, Love Story či oscarovou píseň The Windmills Of Your Mind zde interpretka předkládá v intimně ztišených verzích za doprovodu hladivě hebkých kláves, zvonivého šelestu bicích, dusítkem přitlumeného hlasu trubky i jemných doteků elektroniky. Jestliže chtěla zároven evokovat atmosféru, spojenou s mnoha francouzským šansoniérům důvěrně známým termínem vetknutým do názvu alba, pak si snad ani nemohla lépe počínat."
Naposledy upravil(a) Carlos dne 14 črc 2008 00:07, celkem upraveno 1 x.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: Patricia Kaas: Piano Bar

Příspěvek od Rowing »

Hmm tuto zpěvačku neznám. Díky za zajímavý tip. *thumbs up*

Odpovědět