Basy - malé bedne vs. velké
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Basy - malé bedne vs. velké
Jinak si myslím, že integrace subu s pomocí DRC, které ti srovná hlasitost, frekvenční průběh (včetně vlivu místnosti), fázi a dovolí nastavit dělící frekvenci a strmost výhybky (u subu i beden!) je už v současnosti jediná správná cesta.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ucpání BR - dovedu si představit, že vlivem většího odporu vzduchu uvnitř bedny by mohlo dojít ke snížení hlasitosti ve frekvenčním pásmu hraném basovým měničem (stejně pro všechny frekvence? měřitelný rozdíl?), možná k částečné změně frekvenčního průběhu (nějaké nově vzniklé rezonanční frekvence? měřitelný rozdíl?), vliv by to mohlo mít i na rezonanci korpusu bedny a zkreslení?
Našel jsem nějaké starší měření z místa poslechu (bývalého, bylo asi 4m a bez akustických úprav) pro Elac BS 244 (všechny s 1/48db vyhlazováním). Kde mám měření bez i s ucpávkami.:
Dále jsem si to doma zkoušel s komponenty co mám. No a přišel jsem na to že má opět Fidji99 pravdu. Problém u mě vlastně není v bedně jako takové. Ale ve zpoždění těch subů. Nevím proč, ale v hlavě jsem měl stále v pamětí že mám nejhorší stav právě v oblasti 30-40Hz tedy už jen čistý zvuk basreflexu. Ale po dalších měřeních jsem zjistil že DSP proces v sub 3070 přidá zpoždění pár desítek mS. A ty se dají opravit pouze tak že se posune/zpomalí zvuk z hlavních beden. Jinak není možné docílit toho aby to suby zvládly rychleji. Pak je tedy možnost se pokusit to udělat analogově (tedy uzavřené subwoofery bez DSP), kdy si to musí sednout s poslechovkou aby hráli absolutně rovně. Což je v té mojí zcela nemožné..
Musím říct že i když bylo tentokrát odpovědí několik. Tak moje hlava to nedokázala pobrat a vidět v čem je problém
Aktuálně nejlepší stav pravé strany. Kdy fáze vychází na 137 stupňů: Zde je vidět jaké zpoždění má sub oproti bedně. Ty šílené píky 100-400Hz jsou způsobené stěnami ze sádrokartonu. Desky v této oblasti fungují jako rezonátory.
Když jsem se díval na jiné starší měření s Rel T7 tak se u něj zpoždění drželo pod 30mS. Takže pro jejich majitele myslím dobrá zpráva.
Jak je vidět, tak ve středního pásmu není nic zásadního vidět. Bohužel ani to ucpání nijak zásadně neovlivní zpoždění.Dále jsem si to doma zkoušel s komponenty co mám. No a přišel jsem na to že má opět Fidji99 pravdu. Problém u mě vlastně není v bedně jako takové. Ale ve zpoždění těch subů. Nevím proč, ale v hlavě jsem měl stále v pamětí že mám nejhorší stav právě v oblasti 30-40Hz tedy už jen čistý zvuk basreflexu. Ale po dalších měřeních jsem zjistil že DSP proces v sub 3070 přidá zpoždění pár desítek mS. A ty se dají opravit pouze tak že se posune/zpomalí zvuk z hlavních beden. Jinak není možné docílit toho aby to suby zvládly rychleji. Pak je tedy možnost se pokusit to udělat analogově (tedy uzavřené subwoofery bez DSP), kdy si to musí sednout s poslechovkou aby hráli absolutně rovně. Což je v té mojí zcela nemožné..
Musím říct že i když bylo tentokrát odpovědí několik. Tak moje hlava to nedokázala pobrat a vidět v čem je problém

Aktuálně nejlepší stav pravé strany. Kdy fáze vychází na 137 stupňů: Zde je vidět jaké zpoždění má sub oproti bedně. Ty šílené píky 100-400Hz jsou způsobené stěnami ze sádrokartonu. Desky v této oblasti fungují jako rezonátory.
Když jsem se díval na jiné starší měření s Rel T7 tak se u něj zpoždění drželo pod 30mS. Takže pro jejich majitele myslím dobrá zpráva.

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To je jeden z problémů, kvůli kterému tak dlouho přetrvával názor, že suby pro (hifi)stereo nejsou vhodné.
Pokud DSP nekoriguje sub i bedny, ale pouze sub, tak to prostě nikdy nebude hrát správně.
To pak jsou ty hlášky ve smyslu "nepřirozený zvuk, suby ve výsledném zvuku nepřirozeně "trčí" a podobně.
Pokud DSP nekoriguje sub i bedny, ale pouze sub, tak to prostě nikdy nebude hrát správně.
To pak jsou ty hlášky ve smyslu "nepřirozený zvuk, suby ve výsledném zvuku nepřirozeně "trčí" a podobně.
Mám trochu jiný názor. Pokud mají suby v sobě parametrický eq. a hlavně pně nastavitelnou fázi. Lze suby krásně doladit že "nebudou" slyšet. V uvozovkách jen proto že každému hned dojde že z malého sloupku se ti nemůže zatřepat nohavice u kalhot 25Hz zvukem. Nikdy jsem takto dobře naladěné basy neslyšel ani z AV reciveru. Možná již ty dnešní nové modely jsou na tom lépe. Ale stejně je problém že ty zesilovače nehrajou dobře. Příklad špatného použití subu ve stereu je třeba poslední recenze:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ence-rs700 Když někdo dokáže takto připojit sub do sterea (v nevhodném prostoru a umístění p. místa a ještě zde psát recenze na hifi). Toto je přesně případ kdy si každý řekne že se to nedá poslouchat protože ty basy trčí (jen o 25db). A jaký v takové místnosti musí být dozvuk?
Dále to moje zpoždění na basech, je rozdílné v oblasti 20-35Hz. Poslechem to působí asi tak jako když stojím v místnosti u bicích. Kdo slyšel naživo tak ví že to má i takovou fyzičnost. Tento zvuk mám taky, ale působí trochu pomaleji. Právě jen to fyzično působí tak že jde trochu pozdě. Ale zase se říkám raději ho mít takový jaký je. Než když to ve zvuku není.
Doma mi to na basech momentálně hraje velmi dobře. Myslím že jsem se ani nesetkal s něčím lepším na nějakých návštěvách nebo ve studiu. Stejně dobré to měli hifisti u kterých jsem slyšel zapojenou DG-58. A ta se stará jen o stereo. Zase měli velké bedny. Problém je když bych se chtěl posunout ještě kousek dál. Ta moje úvaha přejít kompletně na uzavřenky naráží na to spojení pásem. I když jsem se už přemluvil že tomu MiniDSP dám ještě šanci a vyzkouším si to po delší dobu. Tak hned narážím na problém že nemám PreOut ze zesilovače. A ještě bych potřeboval dvě krabyčky 2x4HD. Jednu do smyčky a druhou na pre. pro suby. I tak tomu dám šanci alespoň pro stereo.
Pak jsem přišel na to proč jsem to zpoždění předtím neviděl. Nevěděl jsem že kdyžsi v REWu nechám zapnuté velké vyhlazování (když koukám na SPL) tak na to reagují všechny ostatní grafy. Pak jsou rozdíly opravdu značné..
Ještě sem zapomněl k tomu prvnímu měření nahoře u BS244 přidat graf se zkreslením. Protože hlavní rozdíly jsou vidět tam. Kdy v některých bodech se mění zkreslení až o 2%! jak pro THD a 2,3,4 až 5 harmonickou.
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ence-rs700 Když někdo dokáže takto připojit sub do sterea (v nevhodném prostoru a umístění p. místa a ještě zde psát recenze na hifi). Toto je přesně případ kdy si každý řekne že se to nedá poslouchat protože ty basy trčí (jen o 25db). A jaký v takové místnosti musí být dozvuk?
Dále to moje zpoždění na basech, je rozdílné v oblasti 20-35Hz. Poslechem to působí asi tak jako když stojím v místnosti u bicích. Kdo slyšel naživo tak ví že to má i takovou fyzičnost. Tento zvuk mám taky, ale působí trochu pomaleji. Právě jen to fyzično působí tak že jde trochu pozdě. Ale zase se říkám raději ho mít takový jaký je. Než když to ve zvuku není.
Doma mi to na basech momentálně hraje velmi dobře. Myslím že jsem se ani nesetkal s něčím lepším na nějakých návštěvách nebo ve studiu. Stejně dobré to měli hifisti u kterých jsem slyšel zapojenou DG-58. A ta se stará jen o stereo. Zase měli velké bedny. Problém je když bych se chtěl posunout ještě kousek dál. Ta moje úvaha přejít kompletně na uzavřenky naráží na to spojení pásem. I když jsem se už přemluvil že tomu MiniDSP dám ještě šanci a vyzkouším si to po delší dobu. Tak hned narážím na problém že nemám PreOut ze zesilovače. A ještě bych potřeboval dvě krabyčky 2x4HD. Jednu do smyčky a druhou na pre. pro suby. I tak tomu dám šanci alespoň pro stereo.
Pak jsem přišel na to proč jsem to zpoždění předtím neviděl. Nevěděl jsem že kdyžsi v REWu nechám zapnuté velké vyhlazování (když koukám na SPL) tak na to reagují všechny ostatní grafy. Pak jsou rozdíly opravdu značné..
Ještě sem zapomněl k tomu prvnímu měření nahoře u BS244 přidat graf se zkreslením. Protože hlavní rozdíly jsou vidět tam. Kdy v některých bodech se mění zkreslení až o 2%! jak pro THD a 2,3,4 až 5 harmonickou.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Souhlasím, že parametrický ekvalizér a nastavení fáze na subu pomůže hodně, ale stále je to polovičaté řešení.
Samozřejmě, že pokud máš opravdu dobře pořešenou poslechovku (basové pásmo hlavních beden), tak to může hrát dobře a rozhodně souhlasím s tím, že je to lepší než kdyby tam ten hluboký bas nebyl.
Ale jak jsem psal výše, je to jenom jeden (vlastně tedy dva
- frekvenční průběh subu a jeho fáze) z problémů.
Stále tak nemůžeš komplexně řešit pásmo od nejnižších frekvencí alespoň někam k 500 Hz - tj. frekvenční průběh beden (hlavně tedy to společné pásmo se subem), optimální dělící frekvenci a průběh (strmost) digitální výhybky mezi mezi subem a bednami.
Komplexní řešení není samozřejmě nutně vázáno na AV receiver - stereo zesilovače nebo preampy s DRC moduly, využití AV reciveru jen jako preampu pro hlavní bedny, .... Můžeš si i vybrat z různých DRC systémů. Doba pokročila.
DG-58 je trochu něco jiného - pokud se nepletu, jde "jen" o (super kvalitní) ekvalizér. Takže musíš mít velké plnorozsahové bedny, vyřešenou akustiku místnosti a pak to je taky skvělé řešení.
Samozřejmě, že pokud máš opravdu dobře pořešenou poslechovku (basové pásmo hlavních beden), tak to může hrát dobře a rozhodně souhlasím s tím, že je to lepší než kdyby tam ten hluboký bas nebyl.
Ale jak jsem psal výše, je to jenom jeden (vlastně tedy dva

Stále tak nemůžeš komplexně řešit pásmo od nejnižších frekvencí alespoň někam k 500 Hz - tj. frekvenční průběh beden (hlavně tedy to společné pásmo se subem), optimální dělící frekvenci a průběh (strmost) digitální výhybky mezi mezi subem a bednami.
Komplexní řešení není samozřejmě nutně vázáno na AV receiver - stereo zesilovače nebo preampy s DRC moduly, využití AV reciveru jen jako preampu pro hlavní bedny, .... Můžeš si i vybrat z různých DRC systémů. Doba pokročila.
DG-58 je trochu něco jiného - pokud se nepletu, jde "jen" o (super kvalitní) ekvalizér. Takže musíš mít velké plnorozsahové bedny, vyřešenou akustiku místnosti a pak to je taky skvělé řešení.
Ano, neda sa, len suhlasit - Brezina je skutocne taka bizarna postavicka, ale zase, kazdy sa nejako musime zivit.weiron píše: ↑22 úno 2024 12:43
Když někdo dokáže takto připojit sub do sterea (v nevhodném prostoru a umístění p. místa a ještě zde psát recenze na hifi). Toto je přesně případ kdy si každý řekne že se to nedá poslouchat protože ty basy trčí (jen o 25db). A jaký v takové místnosti musí být dozvuk?
K tym bicim a celkovo - ja tiez doladujem 'na ucho" [aj ked Waveforming teraz spravi tak 95% roboty uplne bezchybne] a pouzivam prave nejake referencne veci z vyraznymi bicimi] a vela sa stale ucim.
Skus 2 veci - pusti si nejaku vec, co sa ti zda, ze je dynamicka, ma vela basov a tak - ale pusti si ju len cez subwoofer [neviem ako vysoko mas nastaveny Low PAss Filter na sube, ale skus postupne ist [z vypnutymi repro] od napr. 40 do 150Hz, napr. po 20Hz , len v ramci vyskumu - budes prekvapeny, kedy zacnes pocut kopak a ako sa bude zvuk menit. Casto je fundament okolo 50-60Hz a ked ho mas, ale realne ho pocujes s nejakou strukturou, az ked ides uplne hore k 150hz [prva harnmonicka]. To "fyzicno" nastupuje ovela ovela vyssie ako 30Hz. [ked ta to bavi, skus si prebehnut internet a nejake stranky o mixovani hudby, tam sa da toho vela dozvediet]
Moja skusensot - casto byva okolo fundamentu kopaku [40-60Hz] v miesntosti hlboka nula, tam to potom chyba. Ten dojem "pomalosti" casto vyplyva z rezonancii, ktore bez nejakeho super pokrocileho DRC systemu nedostanes prec [viem len o dvoch, aj ked aj normalnym EQ sa da vela problemov minimalizovat]. A casto to su vyssie frekvencie - predstav si kopak, co ma fundament 50 a ide harmonicke 100-150-200, zrazu mas na !00Hz 0.6 sek rezonanciu a cele ti to zvoni az do dalsieho taktu. Ja jak som ladil posledny rok a pol tie moje suby, tak som uz uplne vycviceny.
Este k tomu MiniDsp - ponuka moznost All Pass Filtrov - ktore nijako neriesia frekvenciu, ale len fazu - pozor velmi opatrne s nimi, max 1-2 a dosiroka.
Na hrátky se Subem doporučuji - jestli ještě někde seženete:https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... -out-2000/
Zacházet s tím opatrně od min. volume, aby to Vaše aparatura vadržela. Ty tlaky do hrudníku jsou z toho velice efektní. Pokud nemáte poslechovku zcela OK, tak Vám to rozdrnčí kde co a můžete pak ladit.
Mám LP i CD. CD má větší dynamiku. Vřele doporučuji.
Zacházet s tím opatrně od min. volume, aby to Vaše aparatura vadržela. Ty tlaky do hrudníku jsou z toho velice efektní. Pokud nemáte poslechovku zcela OK, tak Vám to rozdrnčí kde co a můžete pak ladit.
ANo to je dobre.
Kto si chce vyskusat ci mu to fakt hra pod 20Hz, tak odporucam toto, ked pocujete len debilne syntezatorove piano ako zo Smolkov, tak vam ta spodna oktava chyba. [inac uplne debilna hudba Pustali to v showroome Ascendo a tam to teda bol masaker, znelo to ako zemetrasenie] https://tidal.com/browse/track/47336334
Z toho Tidalu odporucam zacat Maximum Excursion, to je dobre na rozvlnenie betonovyvh stien.
Kto si chce vyskusat ci mu to fakt hra pod 20Hz, tak odporucam toto, ked pocujete len debilne syntezatorove piano ako zo Smolkov, tak vam ta spodna oktava chyba. [inac uplne debilna hudba Pustali to v showroome Ascendo a tam to teda bol masaker, znelo to ako zemetrasenie] https://tidal.com/browse/track/47336334
Z toho Tidalu odporucam zacat Maximum Excursion, to je dobre na rozvlnenie betonovyvh stien.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jinak samozřejmě dostupné i na Tidalu.Oldear píše: ↑23 úno 2024 12:45Na hrátky se Subem doporučuji - jestli ještě někde seženete:https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... -out-2000/
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Díky za tip, je to fakt dobré.
A pro hračičky co chtějí vyhnat pavouka z basreflexu, doporučuji: Terry Bozzio, Tony Levin & Steve Stevens: Black Light Syndrome a skladbu Duende. Celé toto CD Vám dá odpověď na dotaz v názvu vlákna. Přehrát na malých i na velkých a hned je jasno.
Příjemný poslech.
Příjemný poslech.
Tak to jsem neznal ale na těch Atlasech od Visatonu z toho vibrují podlahy i střecha a žaludek chce vrhnout. To je tedy masakr.Fidji99 píše: ↑23 úno 2024 15:15ANo to je dobre.