bedny, co chodí opravdu dolů

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

bedny, co chodí opravdu dolů

Příspěvek od dadaft »

neříkám, že tomu úplně rozumím, ale všimli jste si někdy tohohle:

ve Sterophile se už nějaký čas objevují měření beden nejen "bezdozvukové", ale i v konkrétních poslechovkách - většinou u Atkinsona nebo Wese Philipse.
když jsem si udělal srovnání všech těchto měření, došel jsem k tomuto závěru:
tzv. bedny, které chodí opravdu hodně dolů bez poklesu, nejsou pro domácí poslech vhodné. VŽDY u dostupných měření poslechovka vybudí nejnižší basy zhruba o 10dB.

pro ilustraci dva obrázky, bedny Definitive Technology Mythos STS SuperTower:
Obrázek
Definitive Technology Mythos STS SuperTower, anechoic response on tweeter axis at 50", averaged across 30° horizontal window and corrected for microphone response, with the nearfield responses of the midrange unit (blue), woofer (green), and bass radiators (red), plotted in the ratios of the square roots of their radiating areas below 400Hz, 400Hz, and 350Hz, respectively, and the complex sum of the nearfield responses plotted below 350Hz (black).
Obrázek
Definitive Technology Mythos STS SuperTower, spatially averaged, 1/6-octave response without grilles in WP's listening room.

u těch měření má značný vliv navázání basreflexu na basák atd., což způsobuje rovněž problémy - ale pokud jdou bedny takhle dolů, tak vždycky, ať už u J.A. nebo u W.P. nebo u dalších, jsou basy naprosto přebuzené.
tohle je hifi za milion?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: bedny, co chodí opravdu dolů

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:......tohle je hifi za milion?
Pleteš si pojmy nebo dojmy (Merhaute oprav, prosím).
To není HiFi za milión, to jsou reprobedny za milión ! V tom je sakra rozdíl !

boxer

Příspěvek od boxer »

Co blbnete.

To jsou bedny za 3 000 USD.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

boxer píše:Co blbnete.

To jsou bedny za 3 000 USD.
Já to nekontroloval, já za to nemohu, to Dadaft, šéfe !

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

to byl jen náhodný výběr. nejde o cenu. jde o princip.

měření třech drahých škopků v Atkinsonově poslechovce:

Obrázek
Focal Maestro Utopia III, spatially averaged, 1/6-octave response in JA's listening room (red); of Aerial Acoustics 20T V2 (blue); and of Revel Ultima Salon2 (green).

boxer

Příspěvek od boxer »

Nojo,Focaly jsou zase nejlepší. :mrgreen:

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Jo u fokálu to měřej na 1 celou oktávu a nikoliv na 1/6 aby to bylo krásně hlaďoučký a hifisti to kupovali *sunglases*
Protože slyšeli že když to není hrbolatý tak to prej líp hraje.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Focaly jsou nejlepší jak pro koho. Pro mě bohužel rozhodně ne.

Ale toto zjištění Dadafte není nic nového. Já mám na toto svůj názor a mnohokrát jsem si to ověřil v praxi. Ovšem nehodí se to do krámu některým lidem a tak si to radši nechám pro sebe. Ale jedna záležitost z doby nedávno minulé. Zkuste si představit nahrávku SHM-CD na bednách jako Focal a nebo malých bedýnkách, kde frekvenční chára padá třeba ještě výše než u těch Focalů. Lidem kteří znají tyto nahrávky a ví jak je to zremasterováno to musí být ihned jasné.

Mike - Nesmysl. Toto jsou měření samotného Stereophile. Nic to nemá společného s focalem. *taktone*

boxer

Příspěvek od boxer »

Myslel jsem to trochu jako fórek,ale když už se to těch Focálů navážíte,tak z těch 3 graficky srovnávaných beden je přeci z grafů měřených v místnosti jasné,co za hrůzu na basech musí být třeba ty Revely.

Himaláje na 25 Hz a pak propad o kolik dB a zase zpět. (Obrázek mi nejde zobrazit,tak z paměti).

boxer

Příspěvek od boxer »

Už jsem to našel.

Od 25 do 45 Hz propad o -15 !! dB a pak do 60 Hz + 7dB. (Revely). To musí být hukot.

velký bobo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velký bobo »

Bedny jsou bedny a akustika je akustika. V blbé akustice dobré bedny dají blbý výsledek, ale to prece ty bedny nijak nediskvalifikuje. Atkinson zřejmě nemá poslechovku upravenou pod 50 Hz, ale kdo ji má ? Navíc tam bude nějaký efekt umístění - to bych tu cimru musel aspoň vidět na fotce, abych to mohl posoudit.

Když se na to budete dívat takhle znalecky, tak se pak není co divit, že nahrávky stojí za hovno - což se ovšem pozná jen při celkově kvalitním poslechu. Dnešní trend je dělat nahrávky tak, aby dobře hrály v autě. A bedny tak, aby dobře hrály v akusticky neupraveném prostoru. Skutečně kvalitní bedny pak samozřejmě nemají nárok.

boxer

Příspěvek od boxer »

VB

Já reagoval na ty "plky" nahoře,ale když už...neměl by mít takový "velký známý recenzent a i ostatní recenzisti slavných časopisů" ty poslechovky upraveny právě proto,že dělají nekompromisní závěry a pak se všichni diví,že to hraje jinde úplně jinak?

Takovej "etalon" poslechovky,aby bylo vidět ,odkud vítr fouká.

Jinak je to všechno úplně k tomu....no však víte.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Na slovanet som dal odkaz na merajúceho Atkinsona
http://blog.stereophile.com/stephenmeji ... magico_q5/
a dá sa nájsť aj záber na jeho počúvacie kreslo, alebo kde počúva jeho kolega Art Dudey.
Obrázek Obrázek Obrázek

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

No hlavně aby tomu trumpetovi při měření venku nešustilo listí... A ta uzoučká místnost, kde ani nezbylo na nějakou záclonu? Ještěže mě ty jejich reprobedny za desítky tisíc $ nezajímají. A nějaký Atkinson taky ne.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

velký bobo píše:Bedny jsou bedny a akustika je akustika.
no jo. je to tak.
bedny jsou bedny. akustika je akustika. kabely jsou kabely. 16bit/41kHz je cd kvalita...
ale nebylo by pohodlnější se na to dívat jako na systém než jako na izolované věci?

mám před očima ty velké focaly co se krčí u Fouse v koutku místo satelitů. myslím, že není sám kdo to trošku přepálil. zrovna před chvílí jsem na polském fóru audiostereo.pl četl debatu současné versus vintage bedny. jasně že např. starší bedny jsou pokud jde o parametry, fr. rozsah, materiál, konstrukci atp. horší (ale na druhou stranu - nedávno jsem znova poskládal své fousaté fb815 a provedení výhybky by mnohé současné bedny mohly závidět), ale přesto mají škopky z 60-tých 70-tých let poměrně dost vyznavačů. jasně, takový BVa by řekl: to jsou ti, co mají rádi zkreslení. ale nemají staré bedny příznivce proto, že jsou právě uživatelsky přívětivé? že akustiku zohledňují?

možná se tohle vlákno mělo jmenovat jinak.
opravdu hifi směřuje k "pravdě"? k stále věrnějšímu a věrnějšímu zvuku?
nebo je to jen otázka módy a není žádné hi-fi ani high-end, ale pořád jenom staré dobré stereo? - - - jeden příběh pro osvětlení toho, co myslím: jeden z diskutérů na audiostereo.pl tam říká: "včera jsem slyšel živou hudbu. akustický koncert. byla to hrůza! kontrabas neměl skoro žádné basy!!!" :o :lol:

Odpovědět