Odhlučnění podlahy
Re: Odhlučnění podlahy
Do akustickej miestnosti nie je nič lepšie ako koberec. Čím hrubší, tým lepšie. Nemusí byť samozrejme všade.
Jaj, na to já nemám koule

Potřebuji primárně splnit platnou normu. Soused je nastavený tak, že si stěžuje po úřadech a nerad bych pak boural hotové dílo, kdybych nebyl v limitu. Zásadní problém v paneláku je malá výška podlahy, tak ještě jednou děkuji za link na ty kročejové izolace o tloušťce několika milimetrů - podstrčím je projektantovi, třeba s nima něco vymyslí.
Já bohužel sousedy ještě nemám zvyklé. Budu se tam teprve stěhovat, tak že chudáci ještě netuší co je čeká.

Proto to řeším.
Všem moc děkuji za rady! Jen by mě zajímal váš názor ještě na myšlenku.
Zaujali mě ty desky s křemičitým pískem.
Ale bohužel nemohu je osadit. Jelikož mám křivou podlahu, kterou musím nejdříve srovnat a navíc bych musel desky překrýt kvůli nábytku a tím musel zvedat podlahu o cca 4cm.
Tak mě napadlo na spodní betonovou desku, kterou tam teď mám položit 2-3 vrstvé kartonové desky. Ty vysypat koupeným křemičitým pískem klidně i ve vyšší vrstvě než je v oněch deskách (tím i vyrovnat rozdíly ve výškách podlahy. A na písek mohu napřímo položit beton. Navíc na takové vrstvě by už možná nemusela být další kročejová izolace a mohl by se tam dát třeba lepený vinyl.
Ale bohužel nemohu je osadit. Jelikož mám křivou podlahu, kterou musím nejdříve srovnat a navíc bych musel desky překrýt kvůli nábytku a tím musel zvedat podlahu o cca 4cm.
Tak mě napadlo na spodní betonovou desku, kterou tam teď mám položit 2-3 vrstvé kartonové desky. Ty vysypat koupeným křemičitým pískem klidně i ve vyšší vrstvě než je v oněch deskách (tím i vyrovnat rozdíly ve výškách podlahy. A na písek mohu napřímo položit beton. Navíc na takové vrstvě by už možná nemusela být další kročejová izolace a mohl by se tam dát třeba lepený vinyl.
Tu celkovou skladbu bych probral s výrobcem těch akus. desek.
Na vyrovnávání drobných nerovností řekněme do centimetru se používá nivelační betonová vrstva. Pokud je to více pak tu máme suchý podsyp jako Liapor nebo Fermacell. Ten se dá srovnat celoplošně od 0,5cm výšky. Podsyp je vlastně ideální protože zcela oddělí podlahu od betonu. Na tuto vrstvu bych dal nějakou pevnou roznášející vrstvu. Třeba hobru. Dále tu desku s pískem a na ni nějakou finální podlahu. Která by měla být určitě přilepena aby nedělala další rezonance.
Na vyrovnávání drobných nerovností řekněme do centimetru se používá nivelační betonová vrstva. Pokud je to více pak tu máme suchý podsyp jako Liapor nebo Fermacell. Ten se dá srovnat celoplošně od 0,5cm výšky. Podsyp je vlastně ideální protože zcela oddělí podlahu od betonu. Na tuto vrstvu bych dal nějakou pevnou roznášející vrstvu. Třeba hobru. Dále tu desku s pískem a na ni nějakou finální podlahu. Která by měla být určitě přilepena aby nedělala další rezonance.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nelaboruj s pískem, vyrovnej podlahu (výše zmiňovaná samonivelační vrstva) a pak to nech na projektantovi - správně zvolená kročejová izolace (tloušťka, dynamická tuhost) vůči horní vrstvě podlahy (pro správnou volbu kročejové izolace je rozhodující plošná hmotnost horních vrstev) je zásadní.
A samozřejmě všechny vrstvy nad kročejovou izolací nesmí být spojeny se zdí (nutná dilatační spára po celém obvodě).
To zabrání přenosu vibrací k sousedovi, přenos hluku se však lepší jen mírně, zlepšení bude odpovídat přidané plošné hmotnosti podlahy oproti současnému stavu.
Pokud nášlapná vrstva bude tvrdá (vinyl, dřevo) tak rozhodně přilepit.
A samozřejmě všechny vrstvy nad kročejovou izolací nesmí být spojeny se zdí (nutná dilatační spára po celém obvodě).
To zabrání přenosu vibrací k sousedovi, přenos hluku se však lepší jen mírně, zlepšení bude odpovídat přidané plošné hmotnosti podlahy oproti současnému stavu.
Pokud nášlapná vrstva bude tvrdá (vinyl, dřevo) tak rozhodně přilepit.
Vela pomoze, ked spravis poriadny decouplin reproduktorov od podlahy [fantazii sa medze nekladu] - kamenne dosky, rozne felxibilne systemy typu Isoacoustics a pod, bezne sa pracuje z podstavcami na baze peny [Auralex]. Teiz pomahaju zakladne akutcike upravy miesnosti, na to aby sa kontroloval dozvuk, rezonancie a podobne. Vtedy ten prenos energie k susedom bude hned mensi.Pete111 píše: ↑30 srp 2023 23:39Všem moc děkuji za rady! Jen by mě zajímal váš názor ještě na myšlenku.
No a hlavne netreba byt hovado - neexistuje nic, co ti umozni celu noc robit doma party, aby si nerusil susedov. Napriek tomu, ze mam nainvestovane do odhlucnenia u seba vela energie a zdrojov - stale sa snazim byt ohladuplny.
Potom susedom ani az tak nevadi, ked si raz za cas cez den fakt vyhulim muziku [hlavne pre hifi navstevy]
Děkuji, asi pomohlo - to ukáže časFidji99 píše: ↑29 srp 2023 18:19Mam, z Bratislavy, neviem ci ti to nieco pomoze -
ale mozno inspiracia, ake materialy existuju - ja som bol vemi prijemne prekvapeny prinosom mapr zaradenia toho TopSilent Adhesive - to je tiez strasne tazka vec + teda ten karton vysypany pieskom, je skvely, len to treba mat pripraveny podklad. Inac tej vahy by som sa nebal,
https://potichu.sk/eshop/
https://potichu.sk/produkt/silio-16/ - tam mozes ncerpat inspiraciu.
podlahy su celkovo tazke - nemas tam ako realne spravit vzduchovu medzeru, nechces aby sa ti prehybalo, tak ci tak to musis oddelit od stien, cele to je komplikovnane. A vysledok bude vzdy limitpovany. Steny a stropu su ovela jednoduchsie.

Mám spočítanou podlahu s Insulit BI-9 a pokud do toho nehodí vidle realizační firma, tak se bude tato kročejová izolace u mne doma instalovat.
Opouštím teda myšlenku suché výstavby (Fermacell) a budu mít beton na této moderní kročejové vrstvě.
Dokončil jsem rekonstrukci podlahy a s kročejovou izolací Insulit BI-9.
Kolem stěny se pak dává pásek Lfoam pro oddělení nosné betonové desky od okolních stěn.
Kupuje se to v rolích po 45 m2 a zůstal mi materiál cca 25 - 30 m2. Kdyby měl někdo zájem o odkoupení, tak to změřím přesně.
Vypadá to nějak takto.
Kolem stěny se pak dává pásek Lfoam pro oddělení nosné betonové desky od okolních stěn.
Kupuje se to v rolích po 45 m2 a zůstal mi materiál cca 25 - 30 m2. Kdyby měl někdo zájem o odkoupení, tak to změřím přesně.
Vypadá to nějak takto.