Odhlučnění podlahy

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Pete111
Kontaktovat uživatele:

Odhlučnění podlahy

Příspěvek od Pete111 »

Ahoj,
chtěl bych vás poprosit o radu.
Dělám rekonstrukci bytu včetně nových podlah. A potřeboval bych poradit jak nejlépe podlahu odtlumit, abych mohl v obýváku mít i trochu té muziky ;-) (Marantz pm 8005 a BW cdm 9nt) jsem v posledním patře a vedle sebe mám jen jedny sousedy a to přes chodbu. Tak že největší problém mám s bytem pode mnou (vlastně sousedka bude mít problém :-D )
Novou podlahu mám v plánu udělat z click vinylu. Ale podlahy v bytě budou kompletně sundány až na beton, jelikož tam jsou původně parkety.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Re: Odhlučnění podlahy

Příspěvek od Aleskla »

https://www.akustika-eshop.cz/produkt/l ... pena-05cm/

Pokud nechceš moc zvedat podlahu tak tohle je dobré. Kročejovka vyzkoušena funguje dobře, basy nevím.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Vsetko to je o hrubke - ked to chces robit ako tak seriozne - potrebujes aspon 3 cm. Tych rieseni je vela. Ja mam cca 5 cm sadvich, z troch roznych materialov.

Akurat, ze u teba to s tym click vinylom nebude ziadna zvukova hitparada.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já jsem měl podobný problém. O patro níž, pod poslechovkou, jsem namontoval samonosný akustický podhled z modrého sádrokartonu s minerální vatou. Procházející zvuk přes strop se podstatně snížil. Akorát v noci, když je absolutní klid, musím ubrat na hlasitosti.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Kročejová izolace funguje na eliminaci přenosu mechanických vibrací. Typicky tedy např. dupání dětí na tvrdé vinylové podlaze se méně přenáší do bytu pod tebou.
Omezí tedy i přenos vibrací z hrotů beden z podlahy do nosné části stropu. Tyto vibrace však málokdy bývají kritické, někdy však mohou být, např. pokud hrot stojí přímo na výztuží železobetonového panelu.
Pronikání zvuku do sousedních místností lze eliminovat pouze zvýšením akustického odporu dělící konstrukce. Toho lze dosáhnout buď zvětšením její plošné hmotnosti (např. dodatečná vrstva betonové mazaniny na stropní desce) nebo vytvořením složené konstrukce s uzavřenou zatlumenou dutinou - viz. v předchozím příspěvku zmiňovaný akustický podhled (to bys ovšem musel provést u souseda pod tebou a aby to mělo slyšitelný přínos, musela by být tloušťka této konstrukce, tedy sádrokartonové deska + mezery okolo 5 cm).

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Kamarád jednou dělal podlahu s deskou vysypanou pískem:
https://eshop.ciur.cz/wolf-deska-phonestar-professional
Je to teda váha to někam nosit. Já mu to jen vezl na stavbu. Měl toho skoro 2 tuny.
Ale výsledek je prý dobrý. Hlavně na odhlučnění okolního hluku do poslechovky.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Písek jako kročejová izolace pro těžkou plovoucí podlahu je OK (jakkoliv existují sofistikovanější materiály) a vzhledem k výše zmiňované celkové váze 2 tuny (při 30 m2 podlahy by to znamenalo zvýšení plošné hmotnosti o 67 kg/m2) takové řešení zvýší i vzduchovou neprůzvučnost (akustický odpor).
Takové řešení samozřejmě funguje obousměrně. Ovšem aplikovat to na běžnou stropní konstrukci to nelze, vzhledem k její únosnosti.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Pete111: Zrovna dělám rekonstrukci v panelovém domě. Bohužel, nepodařilo se mi získat relevantní hodnoty měření, podle kterých bych se mohl kvalifikovaně rozhodnout o skladbě podlahy :(

Takže nakonec z několika důvodů volím podlahu technologií suché výstavby - fermacellový podsyp na panel (v průměru cca 30 mm), fibris deska (12 mm), sádrovláknitá deska 25mm. Nahoru pak přijde vinylová podlaha Expona Clic 19 dB.
Víc pro sousedy udělat asi nemůžu.

Nicméně, celkově se tím řeší spíše kročejový hluk než randál z repráků. Abys zabránil přenosu takového hluku k sousedům, musel bys v vytvořit pohltivou vrstvu v poslechové místnosti a tu izolovat od panelové konstrukce, jinak se bude hluk přenášet mimo podlahu. Ale samozřejmě, částečný útlum se dosáhne i tím, že tu podlahu oddělíš od betonového podkladu (strop sousedky pod tebou) a okolních stěn v místnosti oddělovacím páskem (což se beztak musí dělat, aby se kročejový hluk nepřenášel na stěny).

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Neznám nikoho přes podlahy. Zeptal bych se ho na Keramzit. Třeba i v kombinaci s něčím dalším.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Keramzit není z hlediska útlumu efektivní.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

FS píše:
28 srp 2023 07:44
@Pete111: Zrovna dělám rekonstrukci v panelovém domě. Bohužel, nepodařilo se mi získat relevantní hodnoty měření, podle kterých bych se mohl kvalifikovaně rozhodnout o skladbě podlahy :(

Takže nakonec z několika důvodů volím podlahu technologií suché výstavby - fermacellový podsyp na panel (v průměru cca 30 mm), fibris deska (12 mm), sádrovláknitá deska 25mm. Nahoru pak přijde vinylová podlaha Expona Clic 19 dB.
Víc pro sousedy udělat asi nemůžu.

Nicméně, celkově se tím řeší spíše kročejový hluk než randál z repráků. Abys zabránil přenosu takového hluku k sousedům, musel bys v vytvořit pohltivou vrstvu v poslechové místnosti a tu izolovat od panelové konstrukce, jinak se bude hluk přenášet mimo podlahu. Ale samozřejmě, částečný útlum se dosáhne i tím, že tu podlahu oddělíš od betonového podkladu (strop sousedky pod tebou) a okolních stěn v místnosti oddělovacím páskem (což se beztak musí dělat, aby se kročejový hluk nepřenášel na stěny).
Ako na vsetko, aj na toto su profesionali. ktori ti presne povedia. Dobre urobena podlaha, moze byt skvelym akustickym prvkom, alebo to moze by jedna velka rezonancna doska.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Fidji99: Určitě existují. Jestli máš nějaký tip na firmu, která se tím zabývá, dej sem link.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Mam, z Bratislavy, neviem ci ti to nieco pomoze -

ale mozno inspiracia, ake materialy existuju - ja som bol vemi prijemne prekvapeny prinosom mapr zaradenia toho TopSilent Adhesive - to je tiez strasne tazka vec + teda ten karton vysypany pieskom, je skvely, len to treba mat pripraveny podklad. Inac tej vahy by som sa nebal,

https://potichu.sk/eshop/

https://potichu.sk/produkt/silio-16/ - tam mozes ncerpat inspiraciu.

podlahy su celkovo tazke - nemas tam ako realne spravit vzduchovu medzeru, nechces aby sa ti prehybalo, tak ci tak to musis oddelit od stien, cele to je komplikovnane. A vysledok bude vzdy limitpovany. Steny a stropu su ovela jednoduchsie.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Děkuji za tip *thumbs up*
Mezitím jsem sehnal projektanta, který mi příští týden udělá návrh podlahy pro mé konkrétní podmínky (hlavní limit je možná celková výška podlahy) tak, abych splnil potřebné normy. Tak jen doufám, že to nebudou vyhozené peníze.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@FS - ja by som sa sebecky zameral na to, aby ti ta podlaha co najviac vylepsila TVOJU akustiku. ked nechces robit nejaky 15 cm brute force odhlucenie, tak ked to sussedia prezili doteraz, preziju to aj dalej. Podlaha je obroska plocha, a ked to budes mat dobre, tak ten prinos bude evela vacsi ako bass trapy v rohoch

Neviem ako hlboko ides - ja teda byvam v novostavbe, a bral som to ako shell&Ccore - ale je tam nosny beton - cize asi 7cm po anhydrid - tam to mam vysypane+topsilent a na tom ten 5cm sandvic.

Ale na co ma upozornovali - rozhodne mavrch nieco lepene, nie plavajucu podalhu, ja mam teda lepeny koberec a masivne drevo, pevne lepene. Tie tenke laminaty, to strasne rezonuje.

Odpovědět