úprava izby 3,5 x 3,5 m

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

úprava izby 3,5 x 3,5 m

Příspěvek od Stano »

pomaly ale iste sa blíži čas keď budem musieť upravovať izbu, samozrejme prv si počká ak budú komponenty a následne si dopodrobna pozisťujem aká bude akustika bez úprav

ale niečo mi našepkáva že minimum bude treba použiť:

1, záclonu z hrubšej látky
2, stenu oproti HiFi pokryť nejakými absorpčnými panelmi

Ďalej zostávajú ešte dve "holé" bočné steny nad posteľami a strop. Na bočné steny by sa dal zavesiť obraz, panel, koberec. A modlím sa a dúfam že s stropom nebudem musieť hnúť.

Obrázek

vopred ďakujem za komentáre prípadne rady, postrehy :)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: úprava izby 3,5 x 3,5 m

Příspěvek od Aleska »

Klasické zařízení místnosti "pro dva", navíc průserový čtverec - tak to ti nezávidím.
Za HiFi na okno hustou záclonu, na zem koberec. Urči si místo poslechu a udělej test se zrcátkem, kde máš místa prvního odrazu - a tam musí přijít odrazivá plocha, která zvuk roztříští do prostoru, čili diffuser. Zbytek holých ploch "roztříšti" poličkami, obrazy, zavěšnými květinami....
Stano píše:.....A modlím sa a dúfam že s stropom nebudem musieť hnúť. .....
A bohužel, právě toto by to chtělo, udělá to moc a moc, podívej se do Mikeho osobního vlákna, on problém s akustikou malé místnosti již řešil a perfektně vyřešil. *palec*
Držím ti *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Měla by platit také zásada max možné symetrie.
Posuň tu levou postel také k oknu. Zbavíš se "špatných" odrazů z levé bedny ;)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

v tomhle případě bych si koupil sluchátka :(

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

prosím iba optimisticky :oops:

tá vec zo symetriou sa mi páči, neviem prečo ma to nenapadlo

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

není to neoptimistické. Pouze chci říci, že když tu postel dáš tam kam ji chceš dát, tak pokud má jedna postel šířku 90cm a kraj beden umístíš pouhých 30cm od bedny, tak budeš mít rozteč středů beden asi 90cm. Ideální poslechové místo na vrcholu rovnostraného trojúhelníka pak bude vzdálené od spojnice reprobeden méně než 80 cm.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

bedny do zdi

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Renown píše:není to neoptimistické. ......
Ale není to neřešitelné - naopak to přemístění obou lůžek k oknu dodá potřebnou symetrii a nyní můžeme počítat:

Šířka místnosti (350cm) - 2x šířka lůžka (2x90=180cm) = volný prostor mezi lůžky ( 170 cm ! )

Bude-li šířka reprobedny 30 cm, pak mezi osami reprobeden ti zbývá 140 cm a z toho vychází poslechová vzdálenost asi 160 až 170 cm od osy reprobeden. Při poslechu vysunout "do prostoru", po skončení přisunout ke stěně s oknem (záclonám). Takže ti nyní stačit již jen dořešit "tu akustiku" a můžeš poslouchat. :lol:

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Poslechni Renowna. Já mám také malou poslechovou kancelář o rozměrech 365 x 340 cm, nejdříve to chce změřit a až potom dělat akustické úpravy,jinak vyhodíš hodně peněz a bude to k ničemu, a samozřejmě dodržet max. symetrií. I v takto malé místnosti se dá dosáhnout skvělého zvuku.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

zatiaľ sa veci riešia v teoretickej hladine keďže momentálne v izbe sú 4 menšie skrine 2 postele a stôl, nový nábytok je objednaný a cca do týždňoch by mal byť už hotová

čo sa týka záclony aký materiáli sa používajú ? predpokladám niečo hrubšie a "ťažšie"
ideálne by bolo nejaká metrážová látka, tá záclona by potom pozostávala z 4 či 6 kusov ( na 2 kusy by bola veľká a nedala by sa vyprať)

kto či aká firma sa zaoberá s akustickým meraniami ?

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

To je studentská kolej nebo privát? dětský pokoj? co takhle skládací postele? Možná se budu jedné časem zbavovat, ušetří se tím hodně prostoru ;)
Já spával za časů mých studií na matračce přímo na zemi :-) ... kdybych měl tenkrát nějakou poslechovku, tak bych ji vždy přes den opřel o stěnu a měl bych to i jako takový provizorní aku. panely :-D

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Vidim tady ruzne protichudne rady. Aleska radi vselijak roztristit vsim moznym a na druhe strane priklad Mika. To se bohuzel neslucuje. Mike ma velmi dobre zatlumeno, ale ne tim co je tady popsano. V podstate ma temer holou mistnost(brano s nadhledem). On ma proste provedeny cely strop, zaves na okne a jeden velky akusticky panel za sebou, to jsou cele upravy! Vysledkem je vyrazne zatlumeni a dobry zvuk. Nevim ale, jestli je to to do ceho chce Stano jit. Taky je treba si rict jestli v te mistnosti chce taky bydlet nebo jen poslouchat a spat a na kolik zatlumit. V techto podminkach bych krome mnoha ks nabytku co tam mas nebo budes mit povesil par akustickych panelu nebo ak. obrazu do mist odrazu a nejake doporucovane policky, knihy ....

Osobne mam spatnou zkusenost s firmami, ktere poskytuji sluzby akustiky. Myslim ze jsou dobre v tom, ze ti to promeri, nebo spocitaji, ale vetsinou uz nejsou schopny zajistit rozumne provedeni a garantovat vysledek. I me by zajimalo, kdo je to schopen udelat cele komplet (nemam na mysli zakazky za 100tisic, ale treba za 25.). Na vetsi zakazky to by se vsichni pretrhli.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Pajuna píše:Vidim tady ruzne protichudne rady. Aleska radi vselijak roztristit vsim moznym a na druhe strane priklad Mika. To se bohuzel neslucuje. Mike ma velmi dobre zatlumeno, ale ne tim co je tady popsano. V podstate ma temer holou mistnost(brano s nadhledem). On ma proste provedeny cely strop, zaves na okne a jeden velky akusticky panel za sebou, to jsou cele upravy! Vysledkem je vyrazne zatlumeni a dobry zvuk. .............
Byl jsem u Mikeho již v době jeho začátků, kdy na tom byl stejně jako dnes Stano. Byl jsem u něj i nedávno a změnil akustiku k nepoznání, to málo kdo. S tím výrazným zatlumením máš pravdu, návrh mu dělala firma navyklá na akustiku daleko větších prostor, takže stejným způsobem přistupovala i v tomto případě.

Tím ale neříkám, že by akustika u Mikeho byla špatná ! Není ! Je vynikající ! *palec*

Takovou má málokdo, ba ani naši slavní HiFi HighEndisté (s potem na čele řešící napájecí a reproduktorové kabely, o nožičkách a nálepkách na CD přehrávače ani nemluvě) se s jeho akustikou velice často nemohou srovnávat !

Ale: Dnes je v módě všude cpát tlumení, optimálně pěnové jehlánky, nebo akustické panely. Jako ve všech případech, všeho moc škodí a absorbce/diffuze by měla být vyvážená a to nejen u velkých místností, ale hlavně u malých, jako má Mike či Stano, nebo i já ! Na místa prvních odrazů prostě patří diffusery, ne absorbery. To akustická fyzika a ta se změnit nedá !

PS: Pajuno, všimni si: Já nepsal roztříštit vším možným, já jsem psal diffuzery v místech prvních odrazů....

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Takovou má málokdo, ba ani naši slavní HiFi HighEndisté (s potem na čele řešící napájecí a reproduktorové kabely, o nožičkách a nálepkách na CD přehrávače ani nemluvě) se s jeho akustikou velice často nemohou srovnávat !

Že by Aleska cestovatel ? Nebo Brouk Pytlík ?

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Alesko
Tady neni vubec zadny rozpor, neni to o Mikovi,ani o slovech jako "vsechnomozne", ja tam byl taky mnohokrat a hraje mu to skvele, lepe nez dvojnasobne drahe komponenty ve spatnych podminkach.
Ja jsem jen upozornil na dva ruzne pristupy. Jeden je ten za pouziti "oplacani sten" za pouziti prirodnich (policky, regal)ci k tomu urcenych "dilu", napr. difuseru, panelu apod. Ten druhy jit do komplexniho reseni cestou profesionalu s vysledkem celistveho stropu apod. (me napr. profik doporucoval na misto prvniho odrazu absorber, to neni do diskuze, ale k tomu zvazeni celkove odpovednosti a garance zakazky nekterych profiku - nevim zda to dat do uvozovek:-)?. Ja jsem nastoupil po zkusenostech svoji cestu postupneho zlepsovani, ktere stale neni u konce.
Byl jsem treba poprve prekvapen u Mika, jak jen ten samotny strop zapusobil, i kdyz na stenach nebylo nic. Velky panel pozdeji to jeste posadil jinam, vyrazne stahnul dozvuk. Bohuzel v kazde mistnosti nelze realizovat a aplikovat to same.

Odpovědět