Pajuna píše:Vidim tady ruzne protichudne rady. Aleska radi vselijak roztristit vsim moznym a na druhe strane priklad Mika. To se bohuzel neslucuje. Mike ma velmi dobre zatlumeno, ale ne tim co je tady popsano. V podstate ma temer holou mistnost(brano s nadhledem). On ma proste provedeny cely strop, zaves na okne a jeden velky akusticky panel za sebou, to jsou cele upravy! Vysledkem je vyrazne zatlumeni a dobry zvuk. .............
Byl jsem u Mikeho již v době jeho začátků, kdy na tom byl stejně jako dnes Stano. Byl jsem u něj i nedávno a změnil akustiku k nepoznání, to málo kdo. S tím výrazným zatlumením máš pravdu, návrh mu dělala firma navyklá na akustiku daleko větších prostor, takže stejným způsobem přistupovala i v tomto případě.
Tím ale neříkám, že by akustika u Mikeho byla špatná ! Není !
Je vynikající !
Takovou má málokdo, ba ani naši slavní HiFi HighEndisté (s potem na čele řešící napájecí a reproduktorové kabely, o nožičkách a nálepkách na CD přehrávače ani nemluvě) se s jeho akustikou velice často nemohou srovnávat !
Ale: Dnes je v módě všude cpát tlumení, optimálně pěnové jehlánky, nebo akustické panely. Jako ve všech případech, všeho moc škodí a absorbce/diffuze by měla být vyvážená a to nejen u velkých místností, ale hlavně u malých, jako má Mike či Stano, nebo i já ! Na místa prvních odrazů prostě patří diffusery, ne absorbery. To akustická fyzika a ta se změnit nedá !
PS:
Pajuno, všimni si: Já nepsal roztříštit vším možným, já jsem psal diffuzery v místech prvních odrazů....