Denon DL-103
Denon DL-103
Uvazuju o koupi tehle MC prenosky. To je asi tak vsechno, co k ni zatim muzu rict, ale verim, ze si tahle legenda zaslouzi svoje vlakno. Ma s ni nekdo zkusenosti? Trochu se bojim dnes uz relativne vysokeho pritlaku 2.5g a male poddajnosti zavesu. Prece jenom byla vyvinuta pro profesionalni nasazeni, kde zivotnost desky nehrala roli. A take ze si moc nesedne s ramenkem meho Pro-jectu 1.2. I kdyz pocitam s tim, ze toto lehke ramenko bude potreba zatizit, coz delam i u stavajicich MM prenosek.
Nejaky napad, kde se da vyhodne koupit? Nasel jsem ji na http://www.denon-shop.cz za 3 290 Kc -- skrtnuta doporucena cena 3 126 Ale ziskam navic zdarma vynos do patra, rozbaleni a kontrolu a odvoz stare prenosky.
Nejaky napad, kde se da vyhodne koupit? Nasel jsem ji na http://www.denon-shop.cz za 3 290 Kc -- skrtnuta doporucena cena 3 126 Ale ziskam navic zdarma vynos do patra, rozbaleni a kontrolu a odvoz stare prenosky.
Re: Denon DL-103
Údajně o dost lepší je DL 103R. Má ručně vinutou cívku z 6N čisté mědi.
Cena je ale skoro dvojnásobná...
Cena je ale skoro dvojnásobná...
Peer - Údajně ne, je to pravda....
Já to napsal naschvál opatrně, protože jsem si vzpoměl na staré fórum, jak
jsem tam za ten názor dostal do řepy .
Jasně, že je to pravda. Navíc se o této přenosce říká, že za ty peníze je to kauf
jak blázen... Že tady začínají MC přenosky, které za něco stojí...
jsem tam za ten názor dostal do řepy .
Jasně, že je to pravda. Navíc se o této přenosce říká, že za ty peníze je to kauf
jak blázen... Že tady začínají MC přenosky, které za něco stojí...
Je mi líto, ale Pro-Ject P1.2 a Denon 103 je naprosto nevhodná kombinace. Rezonanční kmitočet té soustavy vyjde na bláznivých 18Hz. Snímavost (Compliance) u té Denon DL-103 je pouze 5. To je anachronismus. Dnes už se takové přenosky nevyrábějí. Taková přenoska vyžaduje těžké rameno a spolu s VTA 2,5 gramu se bude jednat o brutální reprodukci. Moderní trend jsou přenosky s vysokou snímavostí a ramena s nízkou efektivní hmotností. Nevím sice přesně kolik je "effective mass" ramene na tom Pro-Jectu, ale odhaduji, že je 7 gramů. Spolu se snímavostí DL-103 a její hmotnosti vyjde rez. kmitočet úplně mimo.
Zvětšovat efektivní hmotnost ramene závažím na konci přenosky je sice možné, používá se u Djingu, ale s Hifi nemá nic společného. Je to v přímem rozporu s konstrukčním záměrem designéra ramene.
Pro srovnání různé přenosky a jejich snímavost :
Denon DL-103 - 5
Sumiko Blue Point II - 15
Sumiko Blue Point Special EVO III - 12
Shure V15Vxmr - 25
Ortofon Samba - 14
Zvláště ta Ortofon Samba při snímavosti 14um/mN a hmotnosti 7 gramů je naprosto ideální pro Pro-Ject P1.2 a cenově je zhruba na úrovni Denonu. Rezonanční kmitočet je optimálních 10,8 Hz !
Zvětšovat efektivní hmotnost ramene závažím na konci přenosky je sice možné, používá se u Djingu, ale s Hifi nemá nic společného. Je to v přímem rozporu s konstrukčním záměrem designéra ramene.
Pro srovnání různé přenosky a jejich snímavost :
Denon DL-103 - 5
Sumiko Blue Point II - 15
Sumiko Blue Point Special EVO III - 12
Shure V15Vxmr - 25
Ortofon Samba - 14
Zvláště ta Ortofon Samba při snímavosti 14um/mN a hmotnosti 7 gramů je naprosto ideální pro Pro-Ject P1.2 a cenově je zhruba na úrovni Denonu. Rezonanční kmitočet je optimálních 10,8 Hz !
Ještě příklad pro Peera :
SME V - udávaná effective mass - 10,5 gramů
Dynavector XX2 - snímavost - 10, vlastní váha 8 gramů
Vypočítaný rezonanční kmitočet : 11,6 Hz
Naměřeno Rowingem a Adjustem Plus : 9Hz
Rozdíle je dán pravděpodobně váhou šroubů upevňujících přenosku, možná něco dělá i kabeláž ramene a něco opotřebovanost přenosky. Rozehráním a hraním se uvolní pružné zavěšení cantileveru a tím jakoby stoupne snímavost.
Mohli bychom odhadnout hmotnost šroubů a kabeláže na 1 gram. Effektivní hmotnost ramene se změnit nemůže. Skutečnou rezonanci změřil Rowing a tak bychom mohli zpětně dopočítat skutečnou snímavost vzhledem k neměnným případně změřeným skutečnostem.
Výsledek je : cca 14 namísto výrobcem udávaných 10.
SME V - udávaná effective mass - 10,5 gramů
Dynavector XX2 - snímavost - 10, vlastní váha 8 gramů
Vypočítaný rezonanční kmitočet : 11,6 Hz
Naměřeno Rowingem a Adjustem Plus : 9Hz
Rozdíle je dán pravděpodobně váhou šroubů upevňujících přenosku, možná něco dělá i kabeláž ramene a něco opotřebovanost přenosky. Rozehráním a hraním se uvolní pružné zavěšení cantileveru a tím jakoby stoupne snímavost.
Mohli bychom odhadnout hmotnost šroubů a kabeláže na 1 gram. Effektivní hmotnost ramene se změnit nemůže. Skutečnou rezonanci změřil Rowing a tak bychom mohli zpětně dopočítat skutečnou snímavost vzhledem k neměnným případně změřeným skutečnostem.
Výsledek je : cca 14 namísto výrobcem udávaných 10.
To Renown:
Je mi líto, ale Pro-Ject P1.2 a Denon 103 je naprosto nevhodná kombinace
OK, to jsem nesledoval. Mluvil jsem obecně o přenosce Denon DL 103R.
Tato přenoska je tedy určená pro jiná raménka. Raménko s přenoskou musí pasovat k sobě.
To nelze střílet od boku....
Je mi líto, ale Pro-Ject P1.2 a Denon 103 je naprosto nevhodná kombinace
OK, to jsem nesledoval. Mluvil jsem obecně o přenosce Denon DL 103R.
Tato přenoska je tedy určená pro jiná raménka. Raménko s přenoskou musí pasovat k sobě.
To nelze střílet od boku....
to Renown 2:
Díky za příklad. Ono je jedna věc něco změřit a druhá vědět, co to znamená a co s tím...
Sám teď přemýšlím, jak analyzovat naměřené údaje a jak je aplikovat v nastavení gramofonu...
Už se mě o tom i zdává.
Díky za příklad. Ono je jedna věc něco změřit a druhá vědět, co to znamená a co s tím...
Sám teď přemýšlím, jak analyzovat naměřené údaje a jak je aplikovat v nastavení gramofonu...
Už se mě o tom i zdává.
Renown
Ano, ze tak, jak ty 2 vyrobky stoji a lezi, je to nevhodna kombinace, predpokladam. Ale nevhodna kombinace to byla i se Sumiko Oyster, se kterou P1.2 prodavali novy (jestli ne Pro-ject, tak AQ). Bohuzel technicke parametry ramenka uvedeny nejsou. Ze je moc lehke jsem zjistil empiricky. Nastesti zvetsit hmotnost lze, i kdyz samozrejme konstrukter by tu "zbytecnou" zatez vyuzil i na zvetseni tuhosti apod. Otazka je, jak je na tom Ortofon Samba ve srovnani s DL103 zvukem. Zkusim hledat v cizich forech. Nejvic se bojim te "brutalni" reprodukce, aby to desky dlouho vydrzely... Ale DL103 je stale hodne popularni a pouzivana, tak to snad nebude takova katastrofa.
Ano, ze tak, jak ty 2 vyrobky stoji a lezi, je to nevhodna kombinace, predpokladam. Ale nevhodna kombinace to byla i se Sumiko Oyster, se kterou P1.2 prodavali novy (jestli ne Pro-ject, tak AQ). Bohuzel technicke parametry ramenka uvedeny nejsou. Ze je moc lehke jsem zjistil empiricky. Nastesti zvetsit hmotnost lze, i kdyz samozrejme konstrukter by tu "zbytecnou" zatez vyuzil i na zvetseni tuhosti apod. Otazka je, jak je na tom Ortofon Samba ve srovnani s DL103 zvukem. Zkusim hledat v cizich forech. Nejvic se bojim te "brutalni" reprodukce, aby to desky dlouho vydrzely... Ale DL103 je stale hodne popularni a pouzivana, tak to snad nebude takova katastrofa.
Sumiko Oyster má snímavost 12 a vlastní hmotnost 5,3 gramů a rezonanční kmitočet vychází na 12,7Hz.
Je to sice trochu nad doporučeným rozmezím 9-11Hz, ale není to tragédie. Kdežto 18Hz je tragédie.
Sumiko Oyster je levná přenoska a provděpodobně to byl jeden z důvodů, které vedly Pro-Ject v té době k nasazení této přenosky tak, aby se prodejní cena udržela pod nějakou magickou mezí (99, 199, 299 atd.)
Sumiko Oyster nelze srovnávat ani s DL103 a ani se Sambou. To je propastný rozdíl. Oyster je naprosto základní přenoska, jak DL103, tak Samba stojí 5 x nebo ještě vícekrát tolik.
Ale DL103 lze srovnat se Sambou nebo třeba Sumiko Blue Point 2, a jak Ortofon tak Sumiko budou lepší partneři pro Pro-Ject než ten Denon.
Pokud tam dáš tu DL103, tak nebude díky malé snímavosti (podajnosti) hrát jehla v přenosce, ale tuhá jehla bude hýbat celým ramenem, které je pro ni moc lehké a ta jehla "nemá se při vychýlení do čeho opřít". Velmi laicky napsáno.
Je to sice trochu nad doporučeným rozmezím 9-11Hz, ale není to tragédie. Kdežto 18Hz je tragédie.
Sumiko Oyster je levná přenoska a provděpodobně to byl jeden z důvodů, které vedly Pro-Ject v té době k nasazení této přenosky tak, aby se prodejní cena udržela pod nějakou magickou mezí (99, 199, 299 atd.)
Sumiko Oyster nelze srovnávat ani s DL103 a ani se Sambou. To je propastný rozdíl. Oyster je naprosto základní přenoska, jak DL103, tak Samba stojí 5 x nebo ještě vícekrát tolik.
Ale DL103 lze srovnat se Sambou nebo třeba Sumiko Blue Point 2, a jak Ortofon tak Sumiko budou lepší partneři pro Pro-Ject než ten Denon.
Pokud tam dáš tu DL103, tak nebude díky malé snímavosti (podajnosti) hrát jehla v přenosce, ale tuhá jehla bude hýbat celým ramenem, které je pro ni moc lehké a ta jehla "nemá se při vychýlení do čeho opřít". Velmi laicky napsáno.
Ja vim, proto bych musel nad prenosku dat zatez. Ten mezni kmitocet souvisi hlavne s tim, aby prenoska nevyskocila z drazky, jestli se nepletu. Zvukove se u Oysteru zvetseni hmotnosti projevilo hodne na vyskach a detailech, vlastne se z ni stala jina prenoska. V kazdem pripade entry level gramo by melo byt bez takovych chyb. Ale aspon jsem se neco naucil.
Tím se jakoby zvětšila efektivní hmotnost ramene, spolu s tím se rezonanční kmitočet posunul níže a změnil se zvuk. Ano určitě. Jestli k lepšímu to můžeš posoudit sám. Rozhodně ale tohle není způsob jak "ladit" gramofon. Mělo by se to prostě spárovat tak, aby to bylo v pořádku (9 - 11Hz).
Stejně tak se oblíbeným předmětem ladění zvuku stalo VTA. To ale k tomu taky neslouží. VTA se má nastavit na správnou hodnotu a nechat tak. Není to nástroj na přidávání výšek nebo basů. Pokud je to mimo správné nastavení, tak se to dostavá trochu do kolize s nějakými principy HiFi. Samozřejmě, že si každý může se svým gramofonem dělat co chce a tak pokud se Vám to líbí, tak můžete mít VTA třeba v mínusu. Ale správné to není
Stejně tak se oblíbeným předmětem ladění zvuku stalo VTA. To ale k tomu taky neslouží. VTA se má nastavit na správnou hodnotu a nechat tak. Není to nástroj na přidávání výšek nebo basů. Pokud je to mimo správné nastavení, tak se to dostavá trochu do kolize s nějakými principy HiFi. Samozřejmě, že si každý může se svým gramofonem dělat co chce a tak pokud se Vám to líbí, tak můžete mít VTA třeba v mínusu. Ale správné to není
Ale to s tou zatezi neni jako sprajcovat jehlu proti srsti. Neni to nic proti mechanickym principum a prenosce je jedno, kde se ta setrvacnost vezme. Jedine, co mne na tom ted vadi je, ze jsem se dozvedel, ze to pouzivaji DJove Takze krome Samby, jake jsou dalsi alternativy MC v tehle cenove relaci?
Vhodné MC přenosky v podobné ceně :
Sumiko Blue Point No. 2 - lehounce dražší, ale výborná high out MC
Ortofon Samba - low out MC, perfektní basy, dynamická
Pro-Ject Pick It H - ještě trochu levnější, high out MC
Jsou ještě další samozřejmě, ale píši jenom o tom co znám a co mám naposlouchané
Sumiko Blue Point No. 2 - lehounce dražší, ale výborná high out MC
Ortofon Samba - low out MC, perfektní basy, dynamická
Pro-Ject Pick It H - ještě trochu levnější, high out MC
Jsou ještě další samozřejmě, ale píši jenom o tom co znám a co mám naposlouchané
taky jsem o ní uvažoval ale nechal jsem si poradit, no a "zatím"( v uvozovkách proto, že je vždy něco jiného )
jsem moc spokojen. Tady je test p. Paculy no a zajímavé je shrnutí v posledním odstavci - ani předzesilovače
za 4 000,.zl nebudou dobře hrát s touto přenoskou za cca : 400,-zl . A docela dobrá informace, že všechny
preampy DENON jsou modifikované k DL 103. http://www.highfidelity.pl/artykuly/0702/denon.html
jsem moc spokojen. Tady je test p. Paculy no a zajímavé je shrnutí v posledním odstavci - ani předzesilovače
za 4 000,.zl nebudou dobře hrát s touto přenoskou za cca : 400,-zl . A docela dobrá informace, že všechny
preampy DENON jsou modifikované k DL 103. http://www.highfidelity.pl/artykuly/0702/denon.html