Denon DL-103

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
petrL
Kontaktovat uživatele:

Denon DL-103

Příspěvek od petrL »

Uvazuju o koupi tehle MC prenosky. To je asi tak vsechno, co k ni zatim muzu rict, ale verim, ze si tahle legenda zaslouzi svoje vlakno. Ma s ni nekdo zkusenosti? Trochu se bojim dnes uz relativne vysokeho pritlaku 2.5g a male poddajnosti zavesu. Prece jenom byla vyvinuta pro profesionalni nasazeni, kde zivotnost desky nehrala roli. A take ze si moc nesedne s ramenkem meho Pro-jectu 1.2. I kdyz pocitam s tim, ze toto lehke ramenko bude potreba zatizit, coz delam i u stavajicich MM prenosek.

Nejaky napad, kde se da vyhodne koupit? Nasel jsem ji na http://www.denon-shop.cz za 3 290 Kc -- skrtnuta doporucena cena 3 126 :D Ale ziskam navic zdarma vynos do patra, rozbaleni a kontrolu a odvoz stare prenosky. *hura*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Denon DL-103

Příspěvek od Peer »

Údajně o dost lepší je DL 103R. Má ručně vinutou cívku z 6N čisté mědi.
Cena je ale skoro dvojnásobná...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Peer - Údajně ne, je to pravda....

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Já to napsal naschvál opatrně, protože jsem si vzpoměl na staré fórum, jak
jsem tam za ten názor dostal do řepy :).
Jasně, že je to pravda. Navíc se o této přenosce říká, že za ty peníze je to kauf
jak blázen... Že tady začínají MC přenosky, které za něco stojí...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Je mi líto, ale Pro-Ject P1.2 a Denon 103 je naprosto nevhodná kombinace. Rezonanční kmitočet té soustavy vyjde na bláznivých 18Hz. Snímavost (Compliance) u té Denon DL-103 je pouze 5. To je anachronismus. Dnes už se takové přenosky nevyrábějí. Taková přenoska vyžaduje těžké rameno a spolu s VTA 2,5 gramu se bude jednat o brutální reprodukci. Moderní trend jsou přenosky s vysokou snímavostí a ramena s nízkou efektivní hmotností. Nevím sice přesně kolik je "effective mass" ramene na tom Pro-Jectu, ale odhaduji, že je 7 gramů. Spolu se snímavostí DL-103 a její hmotnosti vyjde rez. kmitočet úplně mimo.
Zvětšovat efektivní hmotnost ramene závažím na konci přenosky je sice možné, používá se u Djingu, ale s Hifi nemá nic společného. Je to v přímem rozporu s konstrukčním záměrem designéra ramene.

Pro srovnání různé přenosky a jejich snímavost :
Denon DL-103 - 5
Sumiko Blue Point II - 15
Sumiko Blue Point Special EVO III - 12
Shure V15Vxmr - 25
Ortofon Samba - 14

Zvláště ta Ortofon Samba při snímavosti 14um/mN a hmotnosti 7 gramů je naprosto ideální pro Pro-Ject P1.2 a cenově je zhruba na úrovni Denonu. Rezonanční kmitočet je optimálních 10,8 Hz !

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ještě příklad pro Peera :

SME V - udávaná effective mass - 10,5 gramů
Dynavector XX2 - snímavost - 10, vlastní váha 8 gramů
Vypočítaný rezonanční kmitočet : 11,6 Hz
Naměřeno Rowingem a Adjustem Plus : 9Hz

Rozdíle je dán pravděpodobně váhou šroubů upevňujících přenosku, možná něco dělá i kabeláž ramene a něco opotřebovanost přenosky. Rozehráním a hraním se uvolní pružné zavěšení cantileveru a tím jakoby stoupne snímavost.

Mohli bychom odhadnout hmotnost šroubů a kabeláže na 1 gram. Effektivní hmotnost ramene se změnit nemůže. Skutečnou rezonanci změřil Rowing a tak bychom mohli zpětně dopočítat skutečnou snímavost vzhledem k neměnným případně změřeným skutečnostem.
Výsledek je : cca 14 namísto výrobcem udávaných 10.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

To Renown:
Je mi líto, ale Pro-Ject P1.2 a Denon 103 je naprosto nevhodná kombinace
OK, to jsem nesledoval. Mluvil jsem obecně o přenosce Denon DL 103R.
Tato přenoska je tedy určená pro jiná raménka. Raménko s přenoskou musí pasovat k sobě.
To nelze střílet od boku.... *thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Renown 2:
Díky za příklad. Ono je jedna věc něco změřit a druhá vědět, co to znamená a co s tím...
Sám teď přemýšlím, jak analyzovat naměřené údaje a jak je aplikovat v nastavení gramofonu...
Už se mě o tom i zdává. :)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Renown
Ano, ze tak, jak ty 2 vyrobky stoji a lezi, je to nevhodna kombinace, predpokladam. Ale nevhodna kombinace to byla i se Sumiko Oyster, se kterou P1.2 prodavali novy (jestli ne Pro-ject, tak AQ). Bohuzel technicke parametry ramenka uvedeny nejsou. Ze je moc lehke jsem zjistil empiricky. Nastesti zvetsit hmotnost lze, i kdyz samozrejme konstrukter by tu "zbytecnou" zatez vyuzil i na zvetseni tuhosti apod. Otazka je, jak je na tom Ortofon Samba ve srovnani s DL103 zvukem. Zkusim hledat v cizich forech. Nejvic se bojim te "brutalni" reprodukce, aby to desky dlouho vydrzely... Ale DL103 je stale hodne popularni a pouzivana, tak to snad nebude takova katastrofa.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Sumiko Oyster má snímavost 12 a vlastní hmotnost 5,3 gramů a rezonanční kmitočet vychází na 12,7Hz.
Je to sice trochu nad doporučeným rozmezím 9-11Hz, ale není to tragédie. Kdežto 18Hz je tragédie.
Sumiko Oyster je levná přenoska a provděpodobně to byl jeden z důvodů, které vedly Pro-Ject v té době k nasazení této přenosky tak, aby se prodejní cena udržela pod nějakou magickou mezí (99, 199, 299 atd.)

Sumiko Oyster nelze srovnávat ani s DL103 a ani se Sambou. To je propastný rozdíl. Oyster je naprosto základní přenoska, jak DL103, tak Samba stojí 5 x nebo ještě vícekrát tolik.

Ale DL103 lze srovnat se Sambou nebo třeba Sumiko Blue Point 2, a jak Ortofon tak Sumiko budou lepší partneři pro Pro-Ject než ten Denon.

Pokud tam dáš tu DL103, tak nebude díky malé snímavosti (podajnosti) hrát jehla v přenosce, ale tuhá jehla bude hýbat celým ramenem, které je pro ni moc lehké a ta jehla "nemá se při vychýlení do čeho opřít". Velmi laicky napsáno. *fnuk*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ja vim, proto bych musel nad prenosku dat zatez. Ten mezni kmitocet souvisi hlavne s tim, aby prenoska nevyskocila z drazky, jestli se nepletu. Zvukove se u Oysteru zvetseni hmotnosti projevilo hodne na vyskach a detailech, vlastne se z ni stala jina prenoska. V kazdem pripade entry level gramo by melo byt bez takovych chyb. Ale aspon jsem se neco naucil.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Tím se jakoby zvětšila efektivní hmotnost ramene, spolu s tím se rezonanční kmitočet posunul níže a změnil se zvuk. Ano určitě. Jestli k lepšímu to můžeš posoudit sám. Rozhodně ale tohle není způsob jak "ladit" gramofon. Mělo by se to prostě spárovat tak, aby to bylo v pořádku (9 - 11Hz).

Stejně tak se oblíbeným předmětem ladění zvuku stalo VTA. To ale k tomu taky neslouží. VTA se má nastavit na správnou hodnotu a nechat tak. Není to nástroj na přidávání výšek nebo basů. Pokud je to mimo správné nastavení, tak se to dostavá trochu do kolize s nějakými principy HiFi. Samozřejmě, že si každý může se svým gramofonem dělat co chce a tak pokud se Vám to líbí, tak můžete mít VTA třeba v mínusu. Ale správné to není *taktone*

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ale to s tou zatezi neni jako sprajcovat jehlu proti srsti. Neni to nic proti mechanickym principum a prenosce je jedno, kde se ta setrvacnost vezme. Jedine, co mne na tom ted vadi je, ze jsem se dozvedel, ze to pouzivaji DJove :? Takze krome Samby, jake jsou dalsi alternativy MC v tehle cenove relaci?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Vhodné MC přenosky v podobné ceně :
Sumiko Blue Point No. 2 - lehounce dražší, ale výborná high out MC
Ortofon Samba - low out MC, perfektní basy, dynamická
Pro-Ject Pick It H - ještě trochu levnější, high out MC

Jsou ještě další samozřejmě, ale píši jenom o tom co znám a co mám naposlouchané

tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom »

taky jsem o ní uvažoval ale nechal jsem si poradit, no a "zatím"( v uvozovkách proto, že je vždy něco jiného )
jsem moc spokojen. Tady je test p. Paculy no a zajímavé je shrnutí v posledním odstavci - ani předzesilovače
za 4 000,.zl nebudou dobře hrát s touto přenoskou za cca : 400,-zl . A docela dobrá informace, že všechny
preampy DENON jsou modifikované k DL 103. http://www.highfidelity.pl/artykuly/0702/denon.html

Odpovědět