Kvalita nových LP - návrh na nové téma

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
crommelin
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita nových LP - návrh na nové téma

Příspěvek od crommelin »

Ve svém příspěvku výše, jsem napsal, že je blbost kupovat dnes LP. Vysvětlil jsem můj názor.

Abych předešel výhružkám, že se zde má hovořit jen o zkušenostech vlastních, tak opakuji, že jsou to moje vlastní zkušenosti.

To, že dnes má (někdy)DR u LP vyšší než CD téhož, je jen o tom, jak lze mocně co zkomprimovat a pak zpětně nacpat na jiné médium. Ano , slovutný mastering. Nicméně to hlavní je, že Když už se LP hudebně povede, provází (a to teď hovořím pouze o LP z GL) opravdu slyšitelný a neustálý šum, jak z 1000x přehrané kazety a navíc nekonečné lupání. Tady nepomůže žádná pračka vinylů. Bohužel.

Sám mám pár (asi 200) LP a chtěl jsem si v Bontonlandu tu a tam něco nového koupit. Bohužel, vše špatně. Za těch 600+ Kč, jim na to kašlu.

GL se chlubí největším počtem výroby LP na světě, vydávají u nich ti TOP, ale bohužel, kvality výlisků jsou tristní. BUĎ to neumí už dělat, nebo nestíhají tomu dát ten čas, nebo...... Každej viděl z výroby GL povídání o historii atd, ale kvalita vlastní suroviny na LP, bude to nejslabší místo a její technologie zpracování.
Navíc vím, že je jiný materiál matriční desky, než býval.

octavius
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od octavius »

Je to skoda :( že za 600+Kc / 25€ sa kupi vlastne shit. V dobach pred 20r. by to boli snad aj 2 dobre LP.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ano,
na přání Crommelina mažu příspěvek a uznávám, že jsem superarbitrovaný blb a moje praktické zkušenosti z poslechu LP za cca 40 let jsou irelevantní a pravdu má samozřejmě teoretizující Pítrs, který mi konečně na stará kolena objasnil technické parametry a možnosti technologie přehrávání gramofonové desky.

Každý ať poslouchá dle jeho gusta a finančních možností.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 16 říj 2017 19:54, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

crommelin:
Nedávno jsem dělal něco pracovně pro GZ, týkalo se to přímo výroby a navazujících procesů. Hlavní problém tam není v technologii lisování, nekvalitních matricích nebo nekvalitním granulátu a jeho zpracování. To vše je na špičkové úrovni. Problém je, že z jistých důvodů je podnik tlačen do kvantity. Tyhle tlaky jsou vnitřní i vnější a odpovídají negativním charakteristikám dnešní hloupé doby. V jejich důsledku je nutné některé zdánlivě méně podstatné části výrobního procesu řešit způsobem, který, eufemisticky řečeno, nelze označit za právě maximalistický z pohledu dosažení špičkového výsledku.
V top managementu navíc nesedí audiofilové, jejichž správným způsobem "zkreslený" pohled na věc by byl potřeba, ale ekonomičtí manažeři, kteří sice nejsou žádní blbci, ale mají prostě trochu jiný úhel pohledu.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Oldear:
Hladina šumu je u vinylů daná deskou, resp. jejími fyzikálními vlastnostmi a je někde kolem 60 dB. Jakékoliv prvky řetězce tohle nijak nesníží (vyjma nežádoucí ekvalizace výsledného hudebního signálu). Tzn. pokud posloucháš s hlasitostí, která nepřesáhne 60 dB, což je hlasitost běžného lidského hovoru, tak šum neslyšíš. Už při střední hlasitosti (80-90 dB) je šum v mezerách a tichých pasážích zřetelný v podstatě bez ohledu na kvalitu aparátu. Třeba u klasické hudby se pianissima v šumu doslova koupou a zkreslení dosahuje desítek procent.
Nemám nic proti vinylistům, sám jsem jím byl a dost možná zase budu, ale netřeba si to lakovat na růžovo ;-).

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tak mlčím.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 16 říj 2017 19:57, celkem upraveno 2 x.

crommelin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crommelin »

Oldear

Asi píšu francouzsky, nebo neumíš číst. Vycházím z vlastní zkušenosti. Navíc jsem zcela jasně napsal, že píši o LP od GZ (nevím, co mne napadlo napsat GL, no Pitrs věděl o koho jde, hned).

600 pro mne není moc. Za komančů, jsem za ojetou desku v 70. letech dával na burze 400 jen to fiklo. A mám je dodnes. A hrají a až na pár výjimek, skvěle. To se z dnešními novými deskami z GZ nedá srovnat. Ale dnes za 600 + chci desku, která nebude neustále praskat a šumět. Tvoje argumenty raději smaž a přečti si, co napsal Pitrs. A aspoň 5x. Možná ti dojde, co psal.

Pitrs

Myslím, že máme pravdu oba. Já na vlastní očiska viděl rozhovor, kde si na ten granulát stěžují. Jinak je to prostě směs všeho, co jsme napsali.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

PítrsPraha píše:
16 říj 2017 16:21
Třeba u klasické hudby se pianissima v šumu doslova koupou a zkreslení dosahuje desítek procent.
Presne kvôli tomuto uvažujem nad digitálnym transportom klasickej hudby a jazzu. Len si zbieram informácie či stojí za to investovať do SACD (ktorý ma nie veľmi presvedčil), alebo sa "uspokojiť" s obyčajným CD, alebo ísť rovno do skvelého DVD-A (no tuná sa obávam nedostatku ponuky), aaalebo sa spoľahnúť na budúcnosť a stream. Čaká ma ešte veľa rozhodovania.

Ale to bolo len tak na margo. Vinyl ma svoje fyzikálne hranice a hoc som ich (rituálnym :D) nadšencom, treba sa naň pozerať triezvo... No to už zasa skĺziam do OT. Opätovne.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Oldear:
Co misto osobni roviny reagovat k veci? Normalni clovek se zajmem o smysluplnou diskusi reaguje na vecne urovni na obsah textu. Blbec s potrebou masirovat sve dute ego reaguje v osobni rovine na autora textu.

crommelin:
Ok, to s granulatem je mozne. Jen pri nasich hovorech v GZ na to rec nepadla.

LawIAR:
Jo, tohle je tezka volba. Ja si zvolil SACD a zatim spokojenost. Ale predevsim jsem se co se tyka vyberu komponentu hodne uklidnil po navsteve jednoho znameho/kolegy z firmy v Polsku. Ma zakladni SACD od Marantze, integrac Rotel a regalovky Monitor Audio Gold 50. Takze takova (nizsi) stredni trida. ALE. Ma k dokonalosti privedenou akustiku. Velka mistnost, dokonale symetricky usporadana, rovnobezne jen dve plochy z sesti, perfektne vyladenou na rovnou fr. odezvu a kontrolovany dozvuk. Skvela demonstrace, ze bez skvely akustiky moc nema smysl pumpovat penize do zeleza. A ze tech v prepoctu cca 60 tis. vrazenych do cilenych uprav je mnohem prinosnejsich nez petinasobek vrazeny do zeleza. Hraje mu to famozne...

(omlouvam se za OT)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

1.12 vyjde oblíbená kapela XY na vinylu.Deska však praská, škrábe, v koncových drážkách nejvíc.Na B.straně je pět lupanců, takže budete mít pocit, že přijdete o hrot.Zvuk se také moc nepovedl, je to samá sykavka a basák měl asi dovolenou.
Tohle nikdy žádný prodejce hudebních nosičů nenapíše ,ikdyby to věděl.To byl asi původní záměr zakladatele vlákna, aby se kolegové z fóra dověděli od druhých kolegů, kteří už to slyšeli, aby se podělili- buď kladný závěr, nebo něco podobného ,viz výše.
Proto si myslím, že řešit technické možnosti nosiče oproti jiným, je v tomto vlákně mimo mísu.

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

Jak zjistím, že deska byla vyrobená v loděnicích? Ví někdo? Dík

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

Bylo otevreno tema pro hodnoceni LP. Obecnou diskusi prosim vedte dal zde. Diky.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Vítku,
V koncových drážkách před katalogovým číslem je nápis: www gzvinyl com.

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

Diky. Takže dokud desku nerozbalím, tak nemám šanci zjistit dopředu, kde byla vyrobena?

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Ja keď som v koncoch, tak skúšam EAN kód, ale hlavne len minimálne nakupujem v kamenných predajniach. Cez overený Discogs vždy viem presne, čo nakupujem.

Odpovědět