málo známé gramofony TESLA

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: málo známé gramofony TESLA

Příspěvek od fox »

Obrázek

Díky tomuto gramofonu se vážně zabývám hifi. Vlastnil ho můj otec. Začátkem sedmdesátých let to byla "československá špička"

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Renowm:

ale já to nadšení chápu. Já zase sbírám a restauruji stará rádia z 30.let nebo si dávám dohromady stařičkou Jawu 250. Mám rád staré stroje ale výroky typu jak stará Tesla se vyrovná RPM10 opravdu neberu. NC450 jsem měl na opravu dvě doma a podle toho i zkušeností jiných lidí tak poruchovost dost veliká.
Obecně třeba pájení nic moc (spousta studených spojů).

Měl jsem to štěstí, že na praxi jsem měl mistra co byl třída co se týká servisu (podal i sám v té době několik zlepšovacích návrhů) a ten mi dokázal velice dobře vysvětlit jak to s tou výrobou vypadalo.. Takže se PMA ani nedivím jeho názoru.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nutno doplnit že moje zkušenosti s NC450 pocházejí z let 1987-88 kdy již o tyto aparáty nebyl moc na trhu zájem,
rozšířily se dostupné CD přehrávače, tenkrát sice jenom Tesla/Philips a něco v nabídce PZO Tuzex nebo omezený soukromý dovoz.
Gramofony Tesla NC450 doprodávala ze svých skladů Tesla Eltos za 2700 Kčs, později snad 1800 Kčs což nebylo zrovna málo
ale jeden už dneska ví co to byly za šarže, ležáky. V tomto ohledu starší NC440 mohl být paradoxně lepší stroj jakkoli měl jednodušší mechaniku.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

lechos píše:Rozdíl v maloobchodní ceně Tesla NC440 a NC420 byl pouze 1000 Kčs přičemž 420 byla daleko jednodušší mašina
No "POUZE" bych nepsal, neboť v té době to byl v řadě případů měsíční plat a pro mě, jako chudého studenta, bylo rozhodnutí jasné. Za letní měsíční brigádu v roce 1980 jsem vydělal 520 kčs čistého a můj nástupní plat v roce 1984 byl 1423 kčs čistého. Pravda, desítka tehdy stála 2,10 a Plzeň 4,50-5 Kčs.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Sice to sem nepatří ale co jste s kde dělal za takový peníz ??? Já jsem brigadničil coby gymnazista o prázdninách v letech 1977,78 za cca 2800 Kčs/měs. čistého, pravda, na směny v blízkých železárnách, práce náročná, prach, hluk a hic. Paradoxně, po promoci na VŠ můj nástupní plat byl asi 2250 Kčs brutto/měs., dobré co ? Ale vlak byl levný, pívo desína za 2.50 Kčs a tramvaj za kačku přes celou Ostravu. Dneska ovšem práce pro mě není, toť vymoženost nové doby.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Ouha, trochu jsem se upsal v letopočtu - bylo to 1975, dělal jsem ve skladu, u nás železárny nebyly a nejsou ;) . No a v tom roce 1980 to bylo za měsíc lepší - údržba v drůbežárně za nějakých 1800 čistého + krůta jako naturálie.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Byla to krásná doba...gramofon vyšší třídy Tesla NC420, 440, 450...platil za nadstandart, téměř luxusní zboží, ale bez toho žít se dalo, bydlení, potraviny, doprava a energie i léky byly vpravdě za hubičku. Mago Tesla B400 jsem měl z bazaru, zesík TW44 si postavil a bedny z rádií a dráťáků sám si doma letoval. Nevrátí se.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Krasná doba ? Jak pro koho ! Akorát že jsme byli mladší...

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Nebyla to vůbec "krásná doba", jen beznaděj a zcela okleštěná svoboda. I když chápu, že to spoustě lidí vyhovovalo - dalo se fungovat na nulovou snahu a nulovou zodpovědnost.
Pavel Macura Audio

HenryHiFi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HenryHiFi »

Zdravím vespolek.
Sice už toto vlákno asi moc nežije, ale přesto to zkusím. Má někdo z vás prosím jakékoliv info o MC500? Existuje mezi vámi někdo, kdo ho třeba i fyzicky vlastní nebo ho měl aspoň možnost vidět či vyzkoušet?
díky

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tesla NC500 ano, MC500 nikagda něviděl, něslyšal ale údajně existoval, stačí napsat do vyhledávače na Seznamu Tesla MC500 něco se tam objeví.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Našel jsem jen nějaký starší inzerát na koupi headshelu - http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=52933

HenryHiFi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HenryHiFi »

Pánové, díky za odezvu ... vyhledávače toho právě moc ve výsledku nedávají. Asi to byl skutečně dost exot. Vypadá to jako přechod mezi řemínkovým a přímým náhonem, kdy tehdejší Tesla Litovel experimentovala s použitím československé součástkové základny. No uvidím, co s tím provedu. Kdyby k tomu měl ještě někdo něco, budu rád, popř. můžu poskytnout taky nějaké detaily, ale jen ty co jsou vidět .... *2thumbsup*
tožtak

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Leda oslovit býv.pracovníka a pamětníka Tesla Litovel
tel. 604 925 625
http://www.gramofony.wz.cz/kontakt.html
elektroservis.zatloukal@seznam.cz

Odpovědět