Jistě, dnes se tomu směju, ale tehdy jsem byl rád.
Máš asi pravdu. Vintage Pioneer je taky můj oblíbený. Na to, že má Kristova léta, nehraje špatně.tomášHy píše:Byl jsem špatně pochopen. Já naopak říkám, že stroje z 80.let jsou opravdové originály firem, které jsou uvedeny na značce a že bychom si jich měli vážit a možná i resuscitovat, když je to možné a finančně únosné.
Ať se dále rozrůstá skupina milovníků desek a starých, krásných přístrojů.
Prošli jsme stejným vývojem - ASZ 215 (stál tehdy jako NC 440 - 3290 Kčs) a pak JVC z Tuzexu. Já ho sehnal ve firemní prodejně Tesly v Pardubicích. Měl jsem k němu NC 420 a repro jak píše tujatuja skládačku z polystyrénu z Hifi-klubu. Měly na tu dobu a naši provenienci úžasnou vycyhtávku - reprokabely nebyly napevno, ale na konektory ve vyhýbce.fox píše:Taky jsem ho kdysi měl. Stál okolo čtyř tisíc a to byl tehdy můj dvouměsíční plat. Šetřil jsem na něj asi dva roky a kupoval pod pultem. Později jsem si koupil v Tuzexu zesilovač JVC. Chtěl jsem, aby pasoval ke kezeťáku do věže a taky proto, že Tesla neměla výstupy pro cinche, ale pětikolíky.
liboraudiotechnika píše:Dovolím si ty Tesla gramofony taky zhodnotit ... Nejlepší, co do konstrukce a hlavně odstupu hluku (na ten trpí všechny gramce Tesla) byl NC500. Zatracovaný MC600Q je určitě lepší, než NC450, MC400 a další, protože byl DirectDrive, jediný hluk z něj dělalo ložisko. Měl elektronické tlumení ramene, což bylo po těch strašně rezonujících P1101 něco jako zázrakMC600Q bývá vytýkána poruchovost a vzhled - mě teda funguje spoustu let bez problému, a vzhled - krasavec to zrovna není, ale mě se líbí víc, než NC440 - to je taková oplechovaná bedýnka. NC470 nezmiňuji, to je laciný plasťák. Bohužel, s odstupem času musím říct, že kdejaký obyčejný Dual, Thorens apod. jsou parametrově - hlavně odstupem hluku od motoru a ložiska - o několik tříd výše.
Mám spoustu gramofonů Tesla (sběratel) a nepíšu to proto, že bych chtěl Teslu nějak pohanět, ale protože to tak je...
A proč by nešlo zkontrolovat nastavení ramene? Jde to úplně stejně jako u kteréhokoliv gramce. Kontroloval a dovažoval jsem rameno, když jsem instaloval novou MC vložku Denon a stupnice na knoflíku seděla přesně.šeďour píše:Automat MC600Q se vůbec nedá brát vážně !
A to z jednoho prostýho důvodu.Nedá se zkontrolovat nastavení ramene.
Důvěřovat jenom těm čísílkám na plastovejch kolečkách ?...nic pro mě.
Ale máš pravdu, že DD pohon byl docela dobře vyvedenej a fungoval po pečlivym seštelování líp a přesnějc, než klasickej gumičkofon.
Také díky. Pravdou je, že nyní - pokud chci opravdu poslouchat muziku a ne si hrát s vintage strojem - hraji na obyčejném ProJectu Genie RPM a co se týče především odstupu hluku, je to o moc tříd jinde než jakákoliv Tesla. Prostě motor oddělený od chassis a případně postavený na měkkou gumovou podložku dělá divy.eficak píše:Děkuji za výborný příspěvek. Vnímám reálný dobře informovaný pohled což je přínos, určitě nám prosím napiš víc o své sbírce. Stránky jsou výborné. Tohle třeba chybí mě, víc technického přehledu s trochou strojařiny a elektro.
![]()
Začal sem s HC16, zdrtila můj CDP, ale pak mi začal vadit hluk.
NC440 byl proti HC16 velký kus gramce, ale po delším čase mě dostaly rezonance ramene, hluk pohonu a podle mého učitele analogu Rowinga, byla blbě nastavená montážní vzdálenost a přesah za spindl. Takže větší úhlové zkreslení.
S MC600Q dobrá spokojenost, především se na ní absolvoval rozehrávání levných MC LO přenosek , dík tlačítku repeat.
Dodnes gramo mám a hraje s přenoskou Pro-Ject Pick It MC1H výborně !
Neteslácký gramofon co Litovel moc nepochopila, viz opačně montované protizávaží s tlumením rezonancí - NC470 se mi moc líbí, jako následník Jandova gramofonu Elektrotechnika Praha.![]()
Je lehké, plastové, ale cítím potenciál. Potřebuji ho zrepasovat, vodiče nevodí, pětikolíky odmítají můj phono předzes.
Ale kouřový kryt se mi vždy líbil. Je to fajn gramo. Mám k němu přenosku specko pro lehké ramínko, vintage 30 let Accutex MMka. Mohla by být s ním dobrá.
Ááá, to mě nenapadlo !!!liboraudiotechnika píše:Ano, váhu si položím vedle talíře, pustím automat - přenoska najede na začátek SP desky, pak tlačítkama najedu nad váhu, jehla se spustí na váhu a vážím. Je to pravda trošku krkolomější, ale dělal jsem to víckrát - pro kontrolu, stupnice na knoflíku mi vždy seděla s váhou...
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host