Ha, dneska se do svépomocné stavby gramofonu pustí jen málokterý hazardér
ale, v této knize na str.143 je kompletní stavební návod (M.Láb) no a trocha
toho teoretického minima...
https://aukro.cz/radioamaterske-konstru ... gIdIfD_BwE
Vyrobte si gramofon
Re: Vyrobte si gramofon
No skuseny sustruznik k ruke, idealne ak ma aj CNC stroj je uplny idealny zaklad, ak ma aj frezu, je to uz fakt realne mozne a potom hlavne vela trpezlivosti a cakat, kym to urobi podla vykresu. Ja som mal stastie ze som mal 2ks gramofonov pro-ject, kde som pozrel ako je to robene, zistil ze to su uplne naprd gramce, teda aspon v kategorii okolo 350 Eur. Synchronne motory, elektronika sa pouzit daju, ostatne velmi nie. Ramienko je dobre kupit SME, ja som kupoval na e-bay a samozrejme mat na to dopredu rozpocet, vsak len ramienko stoji okolo 450 +- Eur.
Také jsem si dělal sám gramofon. A to po zjištění jak velké jsou rezervy v běžné produkci. Můj první Debut měl snad vše špatně a už zde jsem začal s vylepšováním. Hlavně jiné nohy a nejvíce dělal neplechu motor a kabely k němu. Následně jsem si pořídil VPI HW19 kde je možnost jednotlivé tuning věci dokupovat. U tohoto kusu jsem našel snad ještě více věcí špatně. A po mém zásahu zůstal akorát vnější korpus a motor. Který se stejně točil pomaleji. Takže šel do světa(Francie ) Proto jsem se rozhodl pr stavbou svého stávajícího gramofonu. Kde jsem již mohl použít načerpané zkušenosti z minulých pokusů. I tak sem dělal vše 2x abych si mohl postupné kroky vyzkoušet. Jediné co jsem chtěl hned je motor úplně separovaný od korpusu gramce. Protože ten dělá snad nejvíce bordelu do výsledného zvuku.
Teď po asi 2 letech jsem konečně dospěl k dalšímu kroku. A to vyzkoušet nějaký kov do domečku s uloženým ložiskem. Začnu mosazí a nerezem. Jsem zvědav jestli se něco projeví na zvuku. Dále jsem ve výběru druhého ramene 9". A zde je opravdu problém. Na trhu po ukončení produkce Jelco nic dobrého není. Myšleno s cenou okolo 30tisíc. Starý kus kupovat nechci. A ani starší oblíbení SME mě nijak neoslovilo. Zkusím tedy na AVŠ Praha vyptat prodej samotného S-hape nebo nejlépe to nové kardanové rameno z výstavy v Mnichově.
Jinak klobouk dolů kdo si vše dokáže vyrobí sám od základu. Já sem dal dohromady jen skládačku věcí z Pro-jectu. I tak je s tím práce nad hlavu.
Teď po asi 2 letech jsem konečně dospěl k dalšímu kroku. A to vyzkoušet nějaký kov do domečku s uloženým ložiskem. Začnu mosazí a nerezem. Jsem zvědav jestli se něco projeví na zvuku. Dále jsem ve výběru druhého ramene 9". A zde je opravdu problém. Na trhu po ukončení produkce Jelco nic dobrého není. Myšleno s cenou okolo 30tisíc. Starý kus kupovat nechci. A ani starší oblíbení SME mě nijak neoslovilo. Zkusím tedy na AVŠ Praha vyptat prodej samotného S-hape nebo nejlépe to nové kardanové rameno z výstavy v Mnichově.
Jinak klobouk dolů kdo si vše dokáže vyrobí sám od základu. Já sem dal dohromady jen skládačku věcí z Pro-jectu. I tak je s tím práce nad hlavu.
Jinak klobouk dolů kdo si vše dokáže vyrobí sám od základu...přesně to jsem chtěl říct. Obdivuji a ocením každého
kdo to umí když ne já.
kdo to umí když ne já.